Gedragscode en integriteit

Integriteit

Een lokaal bestuur dat goed functioneert, vraagt om vertrouwenwekkende volksvertegenwoordigers en bestuurders. Dat moeten mensen zijn die in al hun handelen de kwaliteit van het openbaar bestuur vooropstellen. Net als het dienen van het algemeen belang. Integriteit van het openbaar bestuur is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Dit houdt in dat de volksvertegenwoordigers en bestuurders de verantwoordelijkheid aanvaarden die met hun functie samenhangt. Ook moeten ze bereid zijn hierover verantwoording af te leggen.

Gedragscodes en procesafspraken

Een gedragscode is een belangrijk hulpmiddel om een open, transparante en integere organisatiecultuur te realiseren en maakt onderdeel uit van het integriteitsbeleid voor alle politieke ambtsdragers.

De procesafspraken vormen een routekaart voor als een volksvertegenwoordiger of bestuurder zelf twijfelt aan een eigen handeling of die van een ander. Ook bieden de procesafspraken een instrumentarium voor de burgemeester om zijn wettelijke taak als ‘hoeder van de integriteit’ uit te oefenen. Hiermee kan hij een zorgvuldige procesgang garanderen van melding tot mogelijke sanctionering. Daarbij houdt hij natuurlijk rekening met alle geldende principes van hoor en wederhoor en proportionaliteit.

Op 20 oktober 2022 stelde de gemeenteraad van Maashorst de gedragscodes integriteit en een handhavingsprotocol vast.

(Neven)functies

In de gedragscodes hebben we afgesproken dat de burgemeester, wethouders en raadsleden hun nevenfuncties openbaar maken. Die nevenfuncties (zowel ambt-gerelateerd als overig) vind je in hun profielen op de pagina Samenstelling.

De (neven)functies van de raadsleden en 'commissieleden niet-zijnde raadslid' (burgerleden) kun je vinden op hun profielpagina op de website van de gemeenteraad - Wie is wie (Deze link gaat naar een andere website). Klik op het betreffende raadslid (Deze link gaat naar een andere website)of burgerlid (Deze link gaat naar een andere website). Zoals beschreven in artikel 1.7 van de gedragscodes zorgen de gemeentesecretaris en de griffier voor een openbare lijst met (betaalde en onbetaalde) functies.

Financiële belangen

In onze gedragscodes hebben we ook afgesproken dat de burgemeester, wethouders en raadsleden hun financiële belangen bekend maken, die ze hebben in ondernemingen waarmee de gemeente zaken doet of waarin de gemeente een belang heeft.

Geschenken

In onze gedragscodes hanteren we een ‘nee, tenzij’-beleid voor het aannemen van geschenken. Dat betekent dat we geen geschenken aannemen, tenzij daar een bepaalde reden voor is. Een voorbeeld hiervan is een incidentele, kleine attentie (zoals een bloemetje of een fles wijn) met een geschatte waarde van maximaal 50 euro, waarbij de schijn van beïnvloeding minimaal is. In artikel 2.3 van de gedragscodes hebben we verder vastgelegd dat de gemeentesecretaris en de griffier voor de registratie van giften en hun gemeentelijke bestemming zorgen. Zij publiceren deze registratie op de website.

Register buitenlandse dienstreizen college van burgemeester en wethouders gemeente Maashorst

Een buitenlandse dienstreis is een reis die de burgemeester of een wethouder maakt in het kader van de functie. Ook hierover hebben we afgesproken dat we de reizen registreren en dat we dit register op de website publiceren.