Raadsvergadering 19 september 2024
- Plaats
- Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Ben Maathuis
De vergadering is te bekijken via [Raadsvergadering (royalcast.com)](https://channel.royalcast.com/maashorst/#!/maashorst/20240919_1)
Documenten
- Agendabundel (484.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Vastgestelde besluitenlijst raadsvergadering 19 september 2024 (302.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
Agenda
- 1 - Opening en mededelingen
- 2 - Vaststelling agenda en trekking nummer voor hoofdelijke stemmingen
-
3 - Raadsvoorstel | Ontslag en benoeming commissielid niet-zijnde raadslid
De heer R. Sijmens is op 20 januari 2022 benoemd tot commissielid niet-zijnde raadslid (hierna: burgerlid) van Voor de Dorpen en lid van beide raadscommissies. Hij heeft op 11 september 2024 per e-mail aangegeven dat het voor hem niet meer mogelijk is om de functie van burgerlid te vervullen. Daarom heeft hij verzocht om zijn ontslag, ook om de benoeming van een ander burgerlid van Voor de Dorpen mogelijk te maken.
Voor de Dorpen heeft laten weten mevrouw A.J.M. (Anne) van Dijk voor te dragen om als burgerlid en lid van beide raadscommissies te laten benomen. Zij heeft aangegeven hiervoor in aanmerking te willen komen.
Na benoeming wordt mevrouw Van Dijk beëdigd.
Voorgesteld besluit
1. De heer R. (Roy) Sijmens ontslag te verlenen als commissielid niet-zijnde raadslid;
2. Mevrouw A.J.M. (Anne) van Dijk te benoemen als commissielid niet-zijnde raadslid, lid van de commissie Samenleving en Bestuur, en lid van de commissie Ruimte, Economie en Financiën.
-
4 - Aanwijzing en beëdiging plaatsvervangend griffier
De raad heeft op 3 januari 2022 mevrouw Henske Gloudemans-Westerterp aangewezen als plaatsvervangend griffier. Zij heeft per 1 mei 2024 ontslag genomen als raadsadviseur/plaatsvervangend griffier. Hierna is haar functie twee maanden ingevuld door Moana van IJsseldijk. In de tussentijd is een nieuwe raadsadviseur/plaatsvervangend griffier geworven. Er waren 13 sollicitanten. Er hebben twee gespreksrondes plaatsgevonden. Geconcludeerd is dat de heer Kevin Veld-Heesbeen voldoet aan de eisen die zijn gesteld in het functieprofiel. Met de heer Veld-Heesbeen is een arbeidsovereenkomst gesloten, die is ingegaan op 1 september 2024. De bevoegdheid hiertoe ligt bij de griffier. Echter, de raad is formeel bevoegd om hem aan te wijzen als plaatsvervangend griffier.
Aan uw raad wordt daarom voorgesteld de heer Veld-Heesbeen aan te wijzen als plaatsvervangend griffier van de gemeenteraad van Maashorst. Dit om ervoor te zorgen dat bij afwezigheid van de griffier, de griffier vervangen kan worden.
Na benoeming wordt de heer Veld-Heesbeen beëdigd.
Voorgesteld besluit
De heer K. (Kevin) Veld-Heesbeen per direct aan te wijzen als plaatsvervangend griffier van de gemeenteraad van Maashorst.
-
5 - Vaststelling besluitenlijsten van de raadsvergadering van 27 juni 2024 en 4 juli 2024, en verslag van raadsvergadering 27 juni 2024 voor zover achter gesloten deuren
De raad wordt gevraagd de besluitenlijsten van de vorige vergaderingen vast te stellen. Ook wordt de raad gevraagd het verslag van de raadsvergadering van 27 juni 2024 vast te stellen voor zover de raadsvergadering achter gesloten deuren plaatsvond. Het verslag is, conform het besluit van de raad van 27 juni 2024, inmiddels openbaar.
- Getekende besluitenlijst Raadsvergadering 27 juni 2024 (768.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend verslag gedeelte raadsvergadering 27 juni 2024 achter gesloten deuren (286.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekende besluitenlijst Raadsvergadering 4 juli 2024 (366.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
6 - Ingekomen stukken (inclusief raadsinformatiebrieven en afdoening zaken)
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde wijze van afdoening van de ingekomen stukken.
- 7 - Rondvraag
-
8 - HAMERPUNTEN
Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd als hamerstuk.
-
8.a - Raadsvoorstel | Financiële eindafrekening besteding bijdrages fractieondersteuning 2023
Elke fractie van de gemeenteraad heeft per jaar recht op een bepaalde financiële bijdrage ter ondersteuning van het functioneren van de fractie. Dit is geregeld in de Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Maashorst 2022 (hierna: de verordening). De bijdrages zijn bedoeld om de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en/of controlerende rol van de fracties te versterken.
De verstrekking van de bijdrages vindt plaats op basis van bij de griffier ingediende declaraties met rekeningen/facturen. De fracties kunnen de bijdrage niet oppotten. Het deel van de financiële bijdrage dat voor 2023 niet is gebruikt, mag niet naar een volgend jaar meegenomen worden. Dit deel vloeit terug naar de algemene reserve.
In de verordening staat dat de fracties na het einde van een kalenderjaar aan de raad verantwoording afleggen over de besteding van de financiële bijdrage gedurende het vorige kalenderjaar. Deze verantwoordingen zijn gebundeld in de Financiële eindafrekening besteding bijdrages fractieondersteuning 2023. Deze treft u als bijlage bij dit raadsvoorstel aan. De auditcommissie heeft het financieel verslag gecontroleerd en adviseert de raad de financiële eindafrekening vast te stellen. De raad stelt vervolgens de financiële eindafrekening vast, zo staat in de verordening.
Voorgesteld besluit
op grond van artikel 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht alsnog vergoeding toe te kennen bij declaraties die in de financiële eindafrekening zijn opgenomen, maar waarvan de bewijsstukken buiten de termijn van twee weken na het einde van het kalenderjaar 2023 zijn ingediend; en
de financiële eindafrekening van de fractieondersteuning voor het jaar 2023 conform bijlage 1 'Financiële eindafrekening besteding bijdrages fractieondersteuning 2023' vast te stellen.
- Getekend raadsvoorstel | Financiële eindafrekening bijdrages fractieondersteuning 2023 (433.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Financiële eindafrekening bijdrages fractieondersteuning 2023 (74.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Financiële eindafrekening besteding bijdrages fractieondersteuning 2023 (101.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.b - Raadsvoorstel | Besluit Algemeen Belang Sport & Spel Reek
In 2019 heeft de gemeenteraad van de gemeente Landerd besloten middelen beschikbaar te stellen voor de realisatie van een multifunctionele sportaccommodatie in Reek. Dit besluit is in 2023 door de gemeenteraad van de gemeente Maashorst bekrachtigd, waarbij eveneens is besloten dat de accommodatie wordt gerealiseerd door de stichting Sport en Spel Reek, die na realisatie ook de exploitatie van de accommodatie voor haar rekening zal nemen. De stichting zal de accommodatie bouwen op grond van de gemeente en zal onderdelen van de accommodatie vervolgens verhuren aan sportverenigingen en scholen (voor het gebruik van de beweegbox).
Er komt ook een horecaruimte bij de sportaccommodatie. Deze gaat gebruikt worden als ondersteuning aan de sportactiviteiten op de accommodatie. Dit is vastgelegd in een intentieovereenkomst die in januari 2024 is gesloten tussen de gemeente en de stichting. De horecaruimte wordt geëxploiteerd door een van de sportverenigingen.
De stichting zal na realisatie van de sportaccommodatie ook de exploitatie van de accommodatie voor haar rekening nemen en deze onder andere verhuren aan sportverenigingen en scholen. De gemeente zal in dat kader een uitvoeringsovereenkomst afsluiten met de stichting, onderdeel van deze overeenkomst is een gemeentelijke exploitatiebijdrage (subsidie).
De gemeente stelt vast wélke economische activiteiten plaatsvinden in het algemeen belang voor gemeenten.
- Getekend raadsvoorstel - Besluit Algemeen belang Sport en Spel Reek (425.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Algemeen belang Sport en Spel Reek (62.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Intentieovereenkomst Sport en Spel Reek (625.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.c - Raadsvoorstel | Vaststelling bestemmingsplan Akkerwinde III
Op 28 november 2023 heeft het college van B&W besloten om het ontwerpbestemmingsplan Akkerwinde III en bijbehorend ontwerpbeeldkwaliteitsplan voor zes weken ter inzage te leggen. Het plan maakt de ontwikkeling van ca. 97 woningen in het plangebied ‘Akkerwinde III’ in Schaijk mogelijk. Het woningbouwprogramma wordt gerealiseerd conform de afspraken in de Regionale Woondeal. Op het ontwerpbestemmingsplan zijn twee zienswijzen binnengekomen en op het ontwerp beeldkwaliteitsplan zijn geen zienswijzen binnengekomen.
- Getekend raadsvoorstel | Vaststelling bestemmingsplan Akkerwinde III Schaijk (382.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Vaststelling bestemmingsplan Akkerwinde III Schaijk (59.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Beeldkwaliteitsplan Akkerwinde III Schaijk (1.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen Akkerwinde III (281.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2.1 - Ontvangen zienswijzen (806.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Verbeelding bestemmingsplan Akkerwinde III (374.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - Regels bestemmingsplan Akkerwinde III (721.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 - Toelichting bestemmingsplan Akkerwinde III (3.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.1 - Beeldkwaliteitsplan Akkerwinde III (1.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.2 - Verkeersonderzoek (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.3 - Bodemonderzoek (12.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.4 - Grondwateronderzoek (3.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.5 - Akoestisch onderzoek (3.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.6 - Geuronderzoek (4.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.7 - Milieuzoneringsonderzoek (2.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.8 - Aanmeldnotitie m.e.r. (1.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.9 - Archeologisch onderzoek (22.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.10 - Quickscan Wet Natuurbescherming (1.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.11 - Stikstofdepositieonderzoek (2.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.12 - Infiltratieonderzoek (6.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.13 - Waterhuishoudkundig plan (9.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlagen ter informatie 1.14 - Omgevingsdialoog (2.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden technische vragen van Maashorst Vooruit over Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Akkerwinde III in Schaijk (59.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen GroenLinks Bestemmingsplan Akkerwinde III in Schaijk (72.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.d - Raadsvoorstel | Samenwerkingsconvenant RNOB
In de regio Noordoost-Brabant werken 10 gemeenten en 2 waterschappen samen aan gedeelde, gemeentegrensoverschrijdende opgaven. Gezamenlijk pakken zij de maatschappelijke en economische uitdagingen op die alleen door samenwerking voor elkaar te krijgen zijn. Om zo te werken aan een regio waar het goed leven, wonen en werken is. Onze regionale samenwerking is en blijft vormgegeven in een convenant. RNOB vormt geen aparte bestuurslaag met eigen bevoegdheden en is geen juridische entiteit. Bestuurders stemmen met elkaar af om te komen tot afspraken over een gezamenlijke aanpak.
Alle bevoegdheden zijn en blijven volledig bij de gemeenteraden en AB’s van waterschappen van de deelnemers. Sinds 2014 is de samenwerking in Noordoost-Brabant geformaliseerd in een convenant, voor de periodes 2014-2016, 2017-2020 en 2021-2024. Met het einde van de vierjarige looptijd van het huidige convenant in zicht, was er behoefte om de samenwerking te herijken.
De concept versie van het convenant is voor de zomer voorgelegd om raden en AB’s de mogelijkheid te bieden tot het indienen van zienswijzen. Tijdens het zomerreces zijn reacties verwerkt. Nu ligt ter besluitvorming de tekst voor van het nieuwe convenant.
- Getekend raadsvoorstel - Samenwerkingsconvenant RNOB (372.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Samenwerkingsconvenant RNOB (61.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Samenwerkingsconvenant RNOB vs 5.0 dd 08072024 (280.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Oplegnotitie bij convenant (123.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Reactie op ontvangen zienswijzen (190.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 1 - Aanbiedingsbrief bij samenwerkingsconvenant (103.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 2 - De raad aan zet in RNOB (infographic) (277.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 3 - AFC Beter voedsel, beter leven (infographic) (3.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 4 - NOB-Werkt! Op weg naar 2030 (infographic) (8.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.e - Raadsvoorstel | Gewijzigd vaststellen Bestemmingsplan ‘Zeelandsedreef 20, Schaijk’
De locatie Zeelandsedreef 20 te Schaijk is in het bestemmingsplan Buitengebied bestemd als één agrarisch bouwvlak met de mogelijkheid voor twee bedrijfswoningen. De locatie is in het verleden echter kadastraal gesplitst, waardoor er twee eigenaren zijn die beide geen agrarisch bedrijf exploiteren. Eén eigenaar heeft het kadastrale perceel SCH03-K-645 in eigendom. Deze eigenaar woont op de locatie en heeft hier een installatiebedrijf. De andere eigenaar heeft perceel SCH03-K-646 en wil de loods legaal kunnen gebruiken voor statische opslag. Sinds enkele jaren zijn er gesprekken tussen deze twee eigenaren en gemeente om tot een gepaste oplossing te komen voor deze voormalige agrarische bedrijfslocatie. Daarbij zijn diverse mogelijkheden bekeken en afgevallen. Uiteindelijk is er een oplossingsrichting gevonden, waarbij de agrarische bedrijfsbestemming wordt omgezet naar een niet agrarische bedrijfsbestemming voor een installatiebedrijf en statisch opslag met één bedrijfswoning. Op 28 november 2023 heeft het college ingestemd met het ontwerpbestemmingplan ‘Zeelandsedreef 20, Schaijk’. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 13 december 2023 tot en met 24 januari 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Wel zijn er enkele ambtelijke wijzigingen doorgevoerd. Deze worden beschreven in paragraaf 6.2.2.
- Getekend raadsvoorstel - Gewijzigd vaststellen Bestemmingsplan ‘Zeelandsedreef 20, Schaijk’ (417.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Gewijzigd vaststellen Bestemmingsplan 'Zeelandsedreef 20 Schaijk' (63.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Toelichting (22.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Regels (11.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Verbeelding (764.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - Toelichting bijlage 1 – Landschapsplan Zeelandsedreef 20 Schaijk (5.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 - Regels Bijlage 1 – Staat van bedrijfsactiviteiten (481.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6 - Regels Bijlage 2 – Landschapsplan Zeelandsedreef 20 Schaijk (5.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.f - Raadsvoorstel | Vaststelling bestemmingsplan Oosterheidestraat 31, Odiliapeel
Op 13 december 2022 is het college akkoord gegaan met de legalisering van dagbesteding ‘De Heihoeve’ aan de Oosterheidestraat 31 te Odiliapeel. Er wordt dagbesteding geboden aan ongeveer 10 cliënten met dementie uit de regio van de gemeente Maashorst. Ook bestaat het plan om 24uurs zorgwonen aan te bieden voor de gasten van de dagbesteding in een later stadium van hun ziekte. Op dit moment zijn een vervallen woonboerderij, een bijgebouw en een Vlaamse schuur aanwezig. Initiatiefnemers wonen op dit moment in het bijgebouw, omdat de woonboerderij niet bewoonbaar is. Er is een (tijdelijke) vergunning verleend voor het bewonen van het bijgebouw. Het college is akkoord gegaan met medewerking aan de legalisering onder de volgende voorwaarden:
Er dient te worden aangetoond dat het initiatief past binnen de geldende wet- en regelgeving;
Er moet worden voldaan aan een goede landschappelijke inpassing;
Er dient een omgevingsdialoog gevoerd te worden;
De maximaal toegestane bebouwing dient geborgd te worden;
Parkeren dient op eigen terrein te worden opgelost, waarbij de ontsluiting/bereikbaarheid voor ambulance, palliatieve en eventueel begrafenisauto’s goed geregeld dient te worden.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 7 december 2023 tot en met 17 januari 2024 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen.
- Getekend raadsvoorstel - Vaststelling bestemmingsplan Oosterheidestraat 31, Odiliapeel (378.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Vaststelling bestemmingsplan Oosterheidestraat 31 Odiliapeel (55.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Bestemmingsplan (verbeelding) (220.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Bestemmingsplan (toelichting) (2.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Bestemmingsplan (regels) (422.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - Bestemmingsplan (bijlagen bij regels) (1.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 - Bestemmingsplan (bijlagen bij toelichting) (70.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.g - Raadsvoorstel | Duurzame Doelen Agenda Warm & Comfortabel (Energie & Warmte)
In de Omgevingsvisie van de gemeente Maashorst zijn strategische kaders voor duurzame ontwikkeling geformuleerd. Duurzame ontwikkeling dient te worden geborgd in het hele domein van de fysieke leefomgeving. Zodat de keuzes die we maken direct een bijdrage leveren aan het behalen van doelen uit onder andere: het Klimaatakkoord, het Deltaplan, Ruimtelijke Adaptatie, het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie en het Schone Lucht Akkoord. Om duurzame ontwikkeling te borgen in het hele domein van de fysieke leefomgeving is het formuleren van concrete doelen op korte, middel en lange termijn essentieel. Deze doelen werken we uit in vooralsnog zes Duurzame Doelenagenda’s. De Sustainable Development Goals (SDG’s) dienen als een kompas en zorgen voor structuur in de agenda’s.
- Getekend raadsvoorstel - Duurzame Doelen Agenda Warm & Comfortabel (Energie & Warmte) (368.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Duurzame Doelen Agenda Warm & Comfortabel (Energie & Warmte) (58.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Duurzame Doelen Agenda Warm & Comfortabel (1.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Introductie Duurzame Doelen (2.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9 - BESPREEKPUNTEN
Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd voor bespreking.
-
9.a - Raadsvoorstel | Mantelzorgbeleid 'Zorg samen'
De gemeente Maashorst heeft op grond van de Wmo 2015 de opdracht om mantelzorgers te ondersteunen. Deze taak wordt met de groei van het aantal ouderen en het tekort aan (zorg)personeel de aankomende jaren steeds urgenter en vraagt om de ontwikkeling van toekomstbestendig beleid. De voormalige gemeenten Landerd en Uden hadden verschillende vormen van mantelzorgondersteuning en waardering aan mantelzorgers. Samen met mantelzorgers is er nieuw beleid voor de gemeente Maashorst opgesteld. Het doel van het mantelzorgbeleid is om overbelasting bij mantelzorgers te voorkomen.
- Getekend raadsvoorstel - Mantelszorgbeleid 'Zorg samen' (nieuwe versie) (808.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsvoorstel | Mantelzorgbeleid 'Zorg samen' (oude versie) (473.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit | Mantelzorgbeleid 'Zorg samen' (oude versie) (73.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Mantelzorgbeleid 'Zorg samen' (62.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Mantelzorgbeleid Maashorst 'Zorg samen' (393.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vraag van GroenLinks over mantelzorgmakelaar (51.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Op verzoek van het college toegevoegd: infographic Zorg voor onze mantelzorgers (494.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.b - Raadsvoorstel | Jonkergouw: vaststellen bestemmingsplan
Sinds 2012 is de gemeente met Jonkergouw in gesprek over het toekomstbestendig houden van zijn tuinbouwbedrijf in relatie tot het leefbaar houden van de omgeving. De gemeente heeft in samenspraak met Jonkergouw beoordeeld of doorontwikkeling van het bedrijf wenselijk is op de huidige locatie aan de Molenaarstraat 2 te Schaijk. Gezamenlijk is tot de conclusie gekomen dat een verplaatsing naar een nieuwe locatie mogelijk een betere toekomst voor het bedrijf kan geven en dat de overlast die de huidige omwonenden ervaren hierdoor grotendeels verdwijnt. Jonkergouw is dit verder gaan onderzoeken en heeft voor eigen rekening en risico de locatie Broksteeg 1-3 te Schaijk aangekocht met als doel het bedrijf naar deze locatie te verplaatsen. Jonkergouw heeft vervolgens een concreet verzoek ingediend bij de gemeente om mee te werken aan een verplaatsing van het bedrijf van de Molenaarstraat 2 naar de Broksteeg 1-3. Jonkergouw heeft de ambitie om de beschikbare 10,7 ha verder te ontwikkelen met een hal inclusief kantoren van maximaal 22.300 m2 en een gebouw van maximaal 7.700 m2 voor de huisvesting van arbeidsmigranten.
De ontwikkelingen zijn inmiddels in een dusdanig vergevorderd stadium dat het bestemmingsplan kan worden vastgesteld.
In het doorlopen proces om te komen tot het met dit raadsvoorstel aangeboden bestemmingsplan is onder andere vanuit de omgeving - burgers, de gemeente Oss en de Provincie Noord-Brabant hebben hiervoor conform procedure zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan ingediend - en de raad inbreng geleverd. Door de omgeving is ook inbreng geleverd op onderdelen die geen plek – bijvoorbeeld gewasbescherming en de concrete invulling van de achterlaatlocatie - kunnen krijgen in het bestemmingsplan. Deze onderdelen blijven wel onder de aandacht en zijn voor zover mogelijk ook toegelicht aan belangstellenden. De voornaamste benoemde onderwerpen in de zienswijzen zijn:
1. Het ontbreken van een omgevingsdialoog.
2. Het verstrekken van onvolledige en gebrekkige informatie.
3. Het niet aanmerken van het agrarisch tuinbouwbedrijf als ‘industrie’. Indien dit ‘industrie’ zou betreffen dan hoort dit bedrijf thuis op een industrieterrein.
4. Zorgen over de verkeersafwikkeling:
a. Onvoldoende inzicht in de uiteindelijke afweging om te komen tot de voorgestelde voorkeursvariant voor de afwikkeling van het verkeer van en naar het bedrijf.
b. De toenemende overlast voor de omgeving vanwege de vrachtwagens, tractoren en personenauto’s die dagelijks van en naar het bedrijf rijden.
c. Het onvoldoende onderzoeken en uitwerken van benodigde aanpassingen ten behoeve van de verkeersveiligheid.
5. Het agrarisch tuinbouwbedrijf is geen kwaliteitsverbetering voor het gebied de Rietbroek.
Alle ingediende zienswijzen en een reactie daarop staan in de bijlagen.
27 augustus 2024: De griffie heeft een groot aantal documenten toegevoegd. Bij het raadsvoorstel van 24 januari 2023 en het raadsbesluit van 9 februari 2023 horen nog een groot aantal bijlagen en documenten. Vanwege de grote hoeveelheid zijn deze niet toegevoegd. Ze zijn te vinden op [https://maashorst.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/ec460744-efc8-4f5b-bec5-cee57265cd65](https://maashorst.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/ec460744-efc8-4f5b-bec5-cee57265cd65). Daarnaast wijst de griffie erop dat tijdens de commissie Ruimte, Economie en Financiën van 7 december 2023 de raadsinformatiebrief van 7 november 2023 besproken is. Zie hiervoor [https://maashorst.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/2d7c5567-8b96-425a-a481-6cd44d92f94b#7f515f26-6134-4c45-8cc3-845db151f9dd](https://maashorst.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/2d7c5567-8b96-425a-a481-6cd44d92f94b#7f515f26-6134-4c45-8cc3-845db151f9dd). De stukken die naar aanleiding van deze discussie aan de commissie zijn verstrekt, zijn door de griffie hieronder toegevoegd.
- Getekend raadsvoorstel | Jonkergouw: vaststellen bestemmingsplan (399.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Jonkergouw vaststellen bestemmingsplan (59.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsvoorstel | Jonkergouw: vaststellen bestemmingsplan (oude versie) (387.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit | Jonkergouw: vaststellen bestemmingsplan (oude versie) (66.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Bestemmingsplan planregels (13.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Bestemmingsplan toelichting (10.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - Bestemmingsplan verbeelding 1 (137.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 - Bestemmingsplan verbeelding 2 (302.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6 - Beeldkwaliteitsplan (5.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 7 - Landschappelijk inpassingsplan (7.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 8 - Vormvrije mer-beoordeling woningbouwontwikkeling (1.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 9 - Verkennend en aanvullend bodem- en asbestonderzoek (18.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 10 - Verkennend en aanvullend (water)bodemonderzoek (7.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 11 - Akoestisch onderzoek industrielawaai (9.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 12 - Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai (1.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 13 - Onderzoek luchtkwaliteit (4.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 14 - Infiltratieonderzoek (5.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 15 - Waterhuishoudkundig plan (1.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 16 - Onderzoek stikstofdepositie (3.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 17 - Quickscan flora & fauna (1.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 18 - Aanvullend vleermuis- en uilenonderzoek (121.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 19 - Archeologisch onderzoek (3.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 20 - Verkeersadvies (211.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 21 - Trillingonderzoek (8.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 22 - Verslag omgevingsdialoog verkeer (320.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 23 - Presentatie omgevingsdialoog verkeer (1.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 24 - Schetsimpressie achterlaatlocatie deel 1 (2.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 25 - Zienswijzennota (1.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage B1 - Uitnodiging omgevingsdialoog (452.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage B2 - Voormalig verkeersonderzoek ontsluiting (30.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage B3 - Addendum (897.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage B4 - Addendum II (167.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2012-09-20 Raadsvoorstel projectbesluit voor de bouw van een opslagloods op het perceel Molenaarstraat 2 te Schaijk (2.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2016-05-26 1. Raadsvoorstel (nieuw) vaststelling bestemmingsplan RvR kavels Munpad (375.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2016-05-26 2. Zienswijze Achmea Tuinbouwbedrijf Jonkergouw Molenaarstraat 2 (3.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2016-05-26 3. Nota van Zienswijzen BP Ruimte voor Ruimte kavels Munpad (876.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2016-09-15 1. Discussienota voorgenomen bedrijfsuitbreiding Jonkergouw Groenten en Fruit BV (2.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2016-09-15 2. Bijlage 1 bij discussienota Weigering 15 april 2014 (5.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2017-08-01 Raadsinformatiebrief Informeren stand van zaken Jonkergouw (457.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2018-11-08 1. Programmabegroting 2019 (fragment) (6.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2018-11-08 2. Antwoord op ingediende vragen fracties programmabegroting 2019 (fragment) (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2019-11-26 Raadsinformatiebrief Collegebesluit tuinbouwbedrijf Jonkergouw (192.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2020-06-25 Raadsinformatiebrief 2e principebesluit tuinbouwbedrijf (1.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2020-09-23 Vragen en antwoorden DS97 over RIB 2e principebesluit tuinbouwbedrijf (109.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2021-05-21 Raadsinformatiebrief Verplaatsing Jonkergouw Verkeersontsluiting (1021.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2021-11-16 Raadsinformatiebrief Verplaatsing Jonkergouw stand van zaken (133.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2023-01-17 Raadsinformatiebrief verplaatsing van agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw (66.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2023-01-24 Raadsvoorstel Verplaatsing van agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw (437.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2023-02-09 Raadsbesluit Verplaatsing van agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw (82.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2023-06-20 1. Raadsinformatiebrief Verplaatsing van agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw (85.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2023-06-20 2. Memo aansluiting N277 (77.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2023-10-25 Verslag overleg verplaatsing Jonkergouw met provincie (geanonimiseerd) (60.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2023-11-03 Klacht over bestuurlijk en ambtelijk onzorgvuldig en onbehoorlijk handelen (geanonimiseerd) (75.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2023-11-06 Brief provincie over verzoek realisatie aansluiting op N277 (geanonimiseerd) (140.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2023-11-07 Raadsinformatiebrief Verplaatsing van agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw (104.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2023-12-06 Beantwoording schriftelijke vraag PRO over verplaatsing Jonkergouw Schaijk (131.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2024-03-07 Vragenreeks over verrichte metingen (geanonimiseerd) (2.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2024-04-02 Jonkergouw beantwoording vragen burgers (geanonimiseerd) (79.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 2024-07-06 Uitnodiging en datumprikker voor Bijeenkomst Raadsleden en Bewoners omgeving Jonkergouw (geanonimiseerd) (982.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - Presentatie informatieavond voor raadsleden verhuizing Jonkergouw 4 september 2024 (geanonimiseerd) (21.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Nagekomen stuk van college - Vastgesteld verslag overleg verplaatsing Jonkergouw enkele buurtbewoners P. v. Winkelstraat - gemeente Maashorst (134.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen van PRO over het Raadsvoorstel Jonkergouw (61.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoord op technische vraag SP over Raadsvoorstel Jonkergouw - vaststellen bestemmingsplan (51.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- E-mail inspreekreactie bewoners Pastoor van Winkelstraat in Schaijk (geanonimiseerd) (insprekers bij de commissie REF van 12 september 2024) (1.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Inspreekreactie bewoners Pastoor van Winkelstraat in Schaijk (insprekers bij de commissie REF van 12 september 2024) (250.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Afbeelding bij inspreekreactie bewoners Pastoor van Winkelstraat in Schaijk (insprekers bij de commissie REF van 12 september 2024) (974.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Presentatie de heer Klievink (inspreker bij de commissie REF van 12 september 2024) (2.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Presentatie de heer De Vries (inspreker bij de commissie REF van 12 september 2024) (61.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen PRO en GL over Locatiestudie verplaatsing Jonkergouw (58.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- AANGENOMEN Amendement over Brandbrief ontsluiting Tuinbouwbedrijf Jonkergouw Voor de Dorpen VVD Jong Maashorst (110.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage bij amendement Voor de Dorpen - Brandbrief ontsluiting Tuinbouwbedrijf Jonkergouw (107.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- AANGENOMEN Motie Verkeersafwikkeling Broksteeg 1-3 in Schaijk CDA MV GU VdD JM VVD (116.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- VERWORPEN Motie Onderzoek naar geschiktere locatie voor Tuinbouwbedrijf Jonkergouw PRO,GL,SP,UPL (201.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
10 - Motie vreemd aan de orde van de dag - Praktisch en theoretisch opgeleide inwoners
Op 12 september 2024 heeft de heer Segers (SP) een motie vreemd aan de orde van de dag aangekondigd met als onderwerp 'Praktisch en theoretisch opgeleide inwoners'. Deze motie wordt mede ingediend door Voor de Dorpen, CDA, Jong Maashorst, VVD, GroenLinks, PRO, UdenPlusLanderd en Maashorst Vooruit.
- 11 - Sluiting