Raadsvergadering 14 december 2023
- Plaats
- Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Rianne Donders - de Leest (wnd. burgemeester)
De vergadering is terug te kijken via [Raadsvergadering (royalcast.com)](https://channel.royalcast.com/maashorst/#!/maashorst/20231214_1)
Documenten
Agenda
-
1 - Opening en mededelingen
Mevrouw Vissers (SP) is afwezig
- 2 - Vaststelling agenda en trekking nummer voor hoofdelijke stemmingen
-
3 - Beëdiging Janneke de Wijse-Slingerland (medewerker griffie gemeente Maashorst)
Janneke de Wijse-Slingerland start per 1 december 2023 als medewerker griffie. In deze vergadering wordt zij beëdigd.
-
4 - Vaststelling besluitenlijst van de raadsvergadering van 16 november 2023
De raad wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
-
5 - Ingekomen stukken (inclusief raadsinformatiebrieven en afdoening zaken)
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde wijze van afdoening van de ingekomen stukken.
-
6 - Rondvraag
Voor de Dorpen heeft een rondvraag over aanpassingen in de Huisvestingswet 2014 ingediend.
-
7 - Afscheid vertrekkend raadslid en toelating en beëdiging nieuw raadslid
Als gevolg van het ontslag van raadslid mevrouw N.A.J. (Noa) de Groot (CDA) is een vacature ontstaan. Nadat de eerstvolgenden op de kandidatenlijst van het CDA in een verklaring hebben aangegeven dat zij niet voor benoeming in aanmerking wensen te komen, wordt voorgesteld de heer N.M. (Niek) Bongaerts toe te laten als lid van de gemeenteraad van Maashorst. Na het besluit tot toelating zal de heer Bongaerts worden beëdigd.
Voorgesteld besluit
1. De heer N.M. Bongaerts toe te laten als lid van de raad van de gemeente Maashorst;
2. De heer N.M. Bongaerts te benoemen tot lid van de raadscommissie Samenleving & Bestuur.
-
8 - HAMERPUNTEN
Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd als hamerstuk.
-
8.a - Raadsvoorstel Onderwijsachterstandenbeleid ‘Kind en Kans Maashorst 2023 – 2026’
Gemeenten, houders van kinderopvang en schoolbesturen zijn verplicht jaarlijks overleggen te voeren over onderwijsachterstanden en leggen dit vast in het onderwijsachterstandenbeleid. Eind 2022 liep de huidige landelijke beleidsperiode voor onderwijsachterstanden af. De nieuwe periode loopt van 2023 en tot en met 2026.
In 2022 is het beleidskader ‘Kansen Bieden Uitgangspunten Voor- en Vroegschoolse Educatie en Peuteropvang gemeente Maashorst’ vastgesteld. In dit beleidskader staat omschreven hoe de gemeente Maashorst omgaat met voorschoolse educatie (VE) en peuteropvang. Voorschoolse educatie is een programma voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar dat hun ontwikkeling stimuleert op verschillende gebieden en is bedoeld voor kinderen die een achterstand hebben, bijvoorbeeld op het gebied van taal.
Het gehele beleidsterrein van onderwijsachterstanden is breder dan alleen VE en peuteropvang en omvat ook andere initiatieven. Het onderwijsachterstandenbeleid is bedoeld om dreigende onderwijsachterstanden in de leeftijd van 0 – 12 jaar te voorkomen en om eenmaal opgelopen achterstanden te verminderen.
Gemeenten krijgen geoormerkte financiële middelen van het Rijk om goed onderwijsachterstandbeleid te voeren. Gelet op de nieuwe periode is dit een goed moment om nieuw beleid vorm te geven voor de gemeente Maashorst.
- Getekend raadsvoorstel Het onderwijsachterstandenbeleid 'Kind en Kans Maashorst (387.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Onderwijsachterstandenbeleid Kind en Kans Maashorst 2023 2026 (453.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage - Onderwijsachterstandenbeleid ‘Kind en kans Maashorst 2023 – 2026’ (14.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording Technische vraag Maashorst Vooruit Onderwijsachterstandenbeleid (102.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.b - Raadsvoorstel Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Maashorst 2024
Op 16 augustus heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) uitspraak gedaan over de informele pgb-tarieven in het sociaal netwerk binnen de Wmo en Jeugdwet. Hieruit is gebleken dat gemeenten uurtarieven voor een pgb voor het informele netwerk moeten baseren op de CAO. Voor Wmo ging de ene uitspraak over Wmo hulp bij het huishouden, de andere over Wmo begeleiding. Omdat in de Verordening maatschappelijke ondersteuning een lager uurtarief (gebaseerd op het wettelijk minimumloon) is opgenomen dient dit gewijzigd te worden. Voor Jeugdwet is nog niet bekend welk CAO wordt gehanteerd. Om deze reden wordt de verordening Jeugdwet aangepast wanneer hier meer duidelijkheid over is.
- Getekend raadsvoorstel Verordening Maatschappelijke ondersteuning gemeente Maashorst 2024 (248.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Verordening maatschappelijke ondersteuning per 1 januari 2024 (788.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie - Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Maashorst 2023 (430.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3. Was-wordt-lijst (55.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.c - Raadsvoorstel Wijzigingsvoorstel Gemeenschappelijke Regeling RAV Brabant MWN
De Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (hierna te noemen: RAV) is de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van 35 deelnemende gemeenten waarin taken op het gebied van ambulancezorg zijn belegd. Hieraan liggen voor gemeenten geen wettelijke taken meer ten grondslag als gevolg van overheveling van verantwoordelijkheden naar de Zorgverzekeringswet.
Nu wordt het wijzigingsvoorstel GR van de RAV voorgelegd. Een aanpassing van de GR van de RAV is nodig omdat op 1 juli 2022 de wet ‘Versterken van de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen’ in werking is getreden. Doel van deze wet is de positie van de gemeenteraden ten aanzien van de Gemeenschappelijke Regelingen te versterken met betrekking tot de besluitvorming, de controlerende taak en het functioneren van de regeling.
De inwerkingtreding van bovengenoemde wet heeft gevolgen voor de Wet Gemeenschappelijke Regelingen (Wgr). De Gemeenschappelijke Regelingen, waaronder die van de RAV, moeten op enkele punten gewijzigd worden. Deze wijzigingen moeten uiterlijk 1 juli 2024 opgenomen zijn.
Daarnaast stelt de RAV voor een bepaling in de Gemeenschappelijke Regeling op te nemen voor continuïteit van de besluitvorming als het fysiek quorum van bestuursleden niet wordt behaald.
Aan de gemeenteraden wordt gevraagd om een zienswijze te geven op de beoogde wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling.
- Getekend raadsvoorstel Wijzjigingsvoorstel Gemeenschappelijke Regeling RAV Brabant (271.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Wijzigingsvoorstel Gemeenschappelijke Regeling RAV Brabant MWN (439.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage - Ontwerp GR RAV BMWN versie 8 met annotatiewijzigingen (89.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 1 - Aanbiedingsbrief wijzigingsvoorstel GR RAV Brabant MWN (181.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 2 - 2e versie aanbiedingsbrief GR RAV versie 8 (896.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 3 - Toelichting wijzigingen als gevolg van Wgr (39.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.d - Raadsvoorstel Kermisverordening van de gemeente Maashorst
De exploitatie van de algemene kermis in de kernen Uden, Volkel en Odiliapeel heeft de gemeente in eigen beheer. De zaken ten aanzien van de algemene kermis waren in de voormalige gemeente Uden vastgelegd in een verordening en hierop gebaseerde nadere regels.
In de voormalige gemeente Landerd was er geen kermisverordening. De kermissen in de kernen van Zeeland en Schaijk en Reek zijn in de voormalige gemeente Landerd altijd met goed resultaat door een derde partij georganiseerd op basis van een privaatrechtelijke overeenkomst. De situatie van de kermissen van de kernen Schaijk, Zeeland en Reek blijft voorlopig ongewijzigd in verband met de lopende overeenkomst.
In het kader van de harmonisatieopgave worden de zaken ten aanzien van de algemene kermis welke geregeld kunnen worden door het publiekrecht voor de hele gemeente Maashorst vastgelegd in een verordening en nadere regels. Daarom wordt voorgesteld om de Kermisverordening voor de gemeente Maashorst vast te stellen.
-
8.e - Raadsvoorstel Algemene Plaatselijke Verordening Maashorst
Bij de vaststelling van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gemeente Maashorst 2022 zijn de APV’s van de voormalige gemeentes Uden en Landerd al grotendeels geharmoniseerd. Nu moeten de artikelen over evenementen en paracommerciële rechtspersonen ook geharmoniseerd worden in het kader van de Wet Algemene regels herindeling (Arhi), Door middel van het vaststellen van deze verordening wordt aan deze verplichting voldaan. Omdat de APV geen statisch document is, zijn er daarnaast ook enkele wijzigingen en actualisaties aangebracht ten opzichte van de APV gemeente Maashorst 2022.
2023-12-14 Er is een aangepast raadsbesluit aan de stukken toegevoegd. In artikel 2:34c stond dat paracommerciële rechtspersonen die zich richten op activiteiten van sociale (buurt-dorpshuizen wijkaccommodaties), educatieve, recreatieve of levensbeschouwelijke of godsdienstige aard uitsluitend alcohol mogen schenken en geopend mogen zijn van maandag tot en met zondag tussen 12.00 uur en 24.00 uur. Dit moet gelden voor het schenken van alcohol, maar niet voor het geopend zijn, want buurthuizen, dorpshuizen en wijkaccommodaties hebben ook buiten deze tijden activiteiten. Daarom is "geopend zijn" in de nieuwe versie van het raadsbesluit geschrapt. Daarnaast heeft de heer Derks in zijn technische vraag terecht opgemerkt dat Volkel-West niet ingetekend als kern van Volkel. Daarom is een aangepaste tekening toegevoegd.
- Getekend raadsvoorstel Algemene Plaatselijke Verordening Maashorst (1.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Algemene Plaatselijke Verordening Maashorst (2.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage Kom Odiliapeel (883.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage Kom Reek (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage Kom Schaijk (3.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage Kom Uden (4.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage Kom Volkel (605.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage Kom Zeeland (4.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Uitgebreide was-wordt tabel (73.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag van CDA over Volkel-West (23.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Algemene Plaatselijke Verordening Maashorst (oude versie) (271.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage Kom Volkel (oude versie) (1.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.f - Raadsvoorstel Vaststellen harmonisatie archeologisch beleid
In het kader van de Erfgoedwet hanteerden Landerd en Uden elk hun eigen archeologiebeleid, waarvoor de planregels en verbeelding in de vele bestemmingsplannen van beide gemeenten zijn opgenomen. Een algehele actualisatie van het beleid is wenselijk, maar dat is een langdurig proces. Er is besloten om dit jaar te harmoniseren in het kader van de Arhi-wetgeving, middels het hernieuwd vaststellen van de huidige beleidskaarten en bijhorende regelgeving. Tegelijkertijd is er in 2024 budget gereserveerd om het beleid en de archeologische verwachtings- en beleidskaarten te actualiseren naar de nieuwste inzichten.
- Getekend raadsvoorstel Vasststellen harmonisatie archeologisch beleid (498.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit vaststellen harmonisatie archeologisch beleid (441.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 1. Nota Archeologie gemeente Maashorst 2023 (1.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2. Beleidskaart Werkingsgebied A (2.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- 3. Beleidskaart Werkingsgebied B (2.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- 4. Nota Archeologie voormalig Landerd (816.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 5. Nota Archeologie voormalig Uden (3.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- 6. Adviesnota ArchAeO Fusiegemeente Maashorst (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.g - Raadsvoorstel Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Maashorst
In 2022 is de Regeling kwijtschelding belastingen medeoverheden in werking getreden die het mogelijk maakt om de geldende vermogensnorm voor de Kwijtschelding van gemeentelijke heffingen en belastingen te verruimen. In de Algemeen Bestuursvergadering BSOB van 22 december 2022 is aan de deelnemende gemeenten verzocht deze verruiming toe te passen. Daarvoor wordt de Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen en heffingen Maashorst 2023 aangepast.
- Getekend raadsvoorstel Vaststellen verordening kwijtschelding gemeentelijke belast (227.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Maashorst (136.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1: Raadsinformatiebrief BSOB verruiming vermogensnorm kwijtschelding (284.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2: Regeling kwijtschelding belastingen medeoverheden (84.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.h - Raadsvoorstel Harmonisatie Inspraakverordening
De Inspraakverordeningen van Uden en Landerd worden geharmoniseerd. Hiermee is inspraak in de gemeente geborgd. Gelijktijdig wordt gewerkt aan het participatiebeleid van Maashorst en de participatieverordening. Inspraak is een onderdeel hiervan. Wanneer in de toekomst het nieuwe beleid door de raad wordt vastgesteld, kan de Inspraakverordening van Maashorst worden ingetrokken.
- Getekend raadsvoorstel Harmonisatie Inspraakverodening Maashorst (231.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Harmonisatie Inspraakverordening (1.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1: Algemene inspraakverordening Uden (160.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2: Inspraakverordening gemeente Landerd 1994 (137.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.i - Raadsvoorstel Harmonisatie beleid ‘Hondenuitlaat voorzieningen e.a.’
Op grond van de Wet Algemene regels herindeling (Arhi) vervalt alle regelgeving die niet door de gemeente Maashorst is vastgesteld op 1 januari 2024. De voormalige gemeente Uden had een vastgesteld beleid ‘Hondenuitlaat voorzieningen e.a.’ terwijl de voormalige gemeente Landerd dit niet kende, anders dan de bepalingen opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (A.P.V.). Aangezien de voormalige gemeente Uden positieve ervaringen heeft met het gevoerde beleid, wordt nu voorgesteld dit beleid van toepassing te verklaren voor de nieuwe gemeente Maashorst. In bijlage 1 is een inhoudelijke toelichting gegeven van de huidige situaties van de voormalige gemeenten Landerd en Uden en het nu voorgestelde nieuwe beleid. In de was-wordt-tabel opgenomen onder ‘Beoogd effect’ is dit op hoofdlijnen weergegeven, uitgezonderd de juridische aspecten aangezien deze al eerder in de A.P.V. zijn geharmoniseerd.
- Getekend raadsvoorstel Harmonisatie beleid Hondenuilaat voorzieningen e.a. (310.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Harmonisatie beleid Hondenuitlaat voorzieningen e.a. (696.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie - Notitie Harmonisatie beleid ‘Hondenuitlaat voorzieningen e.a.’ (24.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Technische vraag Groenlinks - Raadsvoorstel Harmonisatie beleid Hondenuitlaat voorziening e.a. (28.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Technische vraag Groenlinks - Hekwerk - Raadsvoorstel Harmonisatie beleid Hondenuitlaat voorziening e.a. (30.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording Technische vraag Groenlinks - Hekwerk - Raadsvoorstel Harmonisatie beleid Hondenuitlaat voorziening e.a_ (31.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag Groenlinks - Raadsvoorstel Harmonisatie beleid Hondenuitlaat voorziening e.a. (29.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.j - Raadsvoorstel Bomenverordening en Uitvoeringsregels bomen
Op grond van de Wet Algemene regels herindeling (Arhi) vervallen de bomenverordeningen van de voormalige gemeenten Landerd en Uden op 1 januari 2024. Als gemeente Maashorst voor die tijd geen bomenverordening heeft vastgesteld, gelden er binnen de gemeente geen regels meer met betrekking tot het kappen of beschermen van bomen. Daarom is een nieuwe Bomenverordening opgesteld waarin het beschermen van de bomen binnen de gemeente wordt geregeld. Het betreft zowel een harmonisatie als een actualisatie. Daarbij gaat het niet om grote veranderingen, maar om verduidelijking en vereenvoudiging. Op onderdelen heeft het college deze Bomenverordening al uitgewerkt in Uitvoeringsregels. Deze is als bijlage 1 aan dit voorstel toegevoegd.
- Getekend raadsvoorstel Bomenverordening en Uitvoeringsregels bomen (676.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit 2 Bebouwingscontouren houtkap (119.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit 1 Bomenverordening en Uitvoeringsregels bomen (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie - Collegebesluit Uitvoeringsregels bomen (135.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 ter informatie - Bijlage 1 behorende bij Collegebesluit uitvoeringsregels bomen gemeente Maashorst beoordelingsformulier vellen (1.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 ter informatie - Collegebesluit Lijst en kaart beschermde houtopstand gemeente Maashorst 2023 (192.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 ter informatie - Bijlage 1 behorende bij collegebesluit Lijst en kaart beschermde houtopstand gemeente Maashorst 2023 (9.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 ter informatie - Advies Welstands- en Monumentencommissie Bomenbeleid (179.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.k - Raadsvoorstel Harmonisatie speelruimtebeleid
Op grond van de Wet Algemene regels herindeling (Arhi) vervalt alle regelgeving die niet door de gemeente Maashorst is vastgesteld op 1 januari 2024. De voormalige gemeente Uden had een vastgesteld speelruimtebeleid ‘Geef jeugd de ruimte!’ terwijl de voormalige gemeente Landerd op dit vakgebied geen beleid had. Het voormalige ‘Udense’ beleid bevat goede aanknopingspunten om voldoende en kwalitatief goede speelgelegenheden aan te bieden en in stand te houden. Daarom wordt nu voorgesteld de normen en criteria van dit beleid als uitgangspunt voor beleid voor de gemeente Maashorst te hanteren. Deze zijn verwoord in bijlage 1, ‘Beleidsvisie en –uitgangspunten Speelruimtebeleid gemeente Maashorst’. Het betreft derhalve een ‘koude’ harmonisatie.
- Getekend raadsvoorstel Harmonisatie speelruimtebeleid (311.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit harmonisatie speelruimtebeleid (435.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Beleidsvisie en -uitgangspunten Speelruimtebeleid gemeente Maashorst (2.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.l - Raadsvoorstel Harmonisatie en actualisatie welstandsbeleid
In het kader van de gemeentelijke fusie en de wet ARHI moet ons welstandsbeleid geharmoniseerd worden voor 1 januari 2024. Er zijn grote verschillen tussen de werkwijze van het welstandsbeleid van voormalig Landerd en Uden. In voormalig Landerd was de hele gemeente belegd in welstandsregels met een vijftal gebieden waar extra streng getoetst wordt vanwege de aanwezigheid van cultuurhistorische waarden. Er is niet vooraf onderzocht waar welstandsregels nodig zijn en waar niet. In voormalig Uden was er vooraf grondig onderzocht waar welstandsregels benodigd waren. Op basis hiervan zijn voor een dertigtal gebieden welstandsregels opgesteld maar is het mogelijk geweest om het grootste deel van de gemeente vrij te stellen van welstandsregels. Om tot een volledig actueel welstandsbeleid te komen is onderzoek nodig naar de cultuurhistorische en ruimtelijke elementen en kwaliteiten in onze gemeente. We kunnen in de beschikbare tijd niet het benodigde onderzoek uitvoeren en een goede actualisatie uitvoeren in dialoog met u en onze inwoners.
- Getekend raadsvoorstel Harmonisatie welstandsbeleid (450.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Harmonisatie en actualisatie welstandsbeleid (413.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Welstandsnota gemeente Maashorst 2023 (4.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.m - Raadsvoorstel Beleidsplan Wegen 2024-2027
De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van haar eigendommen. Daar vallen onder andere riolering, openbare verlichting, groen en wegen onder. Door de fusie tussen voormalig gemeente Uden en Landerd moeten beleidsplannen volgens de wet Arhi geharmoniseerd worden. Het is een bevoegdheid van de gemeenteraad om beleidsplannen over beheer en onderhoud van wegen vast te stellen. Het beleidsplan Wegen is opgesteld voor de periode 2024-2027.
- Getekend raadsvoorstel Beleidsplan Wegen 2024-2027 (625.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Beleidsplan Wegen 2024-2027 (638.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 Getekende begroting Beleidsplan wegen 2024 -2027 (855.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie - Beleidsplan Wegen 2024-2027 (455.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.n - Raadsvoorstel Beleidsplan Civieltechnische Kunstwerken 2024-2033
Civieltechnische kunstwerken zijn een belangrijke schakel in de infrastructuur voor wegen en water. Een goed inzicht in het areaal van civieltechnische kunstwerken is van belang om een goed beleid en beheer te kunnen waarborgen. Het uitvoeren van goed beheer en onderhoud komt de veiligheid en levensduur ten goede. Ook biedt dit de mogelijkheid om te sturen op de gewenste kwaliteit en kosten. Vanwege de fusie van de voormalige gemeenten Landerd en Uden tot de gemeente Maashorst moeten vanuit de Wet algemene regels herindeling (Wet Arhi) alle beleidsplannen van de voormalige gemeenten geharmoniseerd worden. Voor het beheer aan de civieltechnische kunstwerken in de gemeente Maashorst is een nieuw beleidsprogramma Civieltechnische Kunstwerken opgesteld, geldend voor de periode 2024-2033.
- Getekend raadsvoorstel Beleidsprogramma Civieltechnische Kunstwerken 2024-2033 (472.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Beleidsprogramma Civieltechnische kunstwerken 2024-2033 (617.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 Getekende 4e begrotingswijz Beleidsprogramma civieltechnische kunstwerken 2024 -2027 (963.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie - Beleidsprogramma Civieltechnische Kunstwerken 2024-2033 (785.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.o - Raadsvoorstel Harmonisatie en actualisatie procedureregels planschade en nadeelcompensatie
In het kader van de Wet algemene regels herindelingen (hierna: wet Ahri) dienen de verordeningen van de voormalige gemeente Uden en de voormalige gemeente Landerd voor 1 januari 2024 te worden geharmoniseerd. Dit geldt ook voor de Procedureverordeningen voor advisering tegemoetkoming in planschade, als bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening (hierna: Wro). Tegelijkertijd treedt op 1 januari 2024 titel 4.5 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) en de Omgevingswet (hierna: Ow) in werking. Deze wetten vervangen meerdere afzonderlijke wettelijke en niet-wettelijke schadevergoedingsregelingen, zoals het stelsel van planschade in de Wro. In de nieuwe wettelijke regeling en dus ook in de nieuwe verordening wordt alleen nog maar gesproken over nadeelcompensatie; de term planschade komt te vervallen.
- Getekend raadsvoorstel Harmonisatie en actualisatie proceduregels planschade en na (265.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade Maashorst (239.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Verordening nadeelcompensatie Maashorst (709.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie - Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade Landerd 2008 (238.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 ter informatie - Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade Uden 2010 (138.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.p - Raadsvoorstel Begraafplaatsverordening en Nadere regels gemeente Maashorst
Op grond van de Wet Algemene regels herindeling (Arhi) vervalt alle regelgeving die niet door de gemeente Maashorst is vastgesteld op 1 januari 2024. Dit geldt ook voor de begraafplaatsverordeningen van het eerdere Landerd en Uden. Met de nieuwe verordening wordt de regelgeving geharmoniseerd waardoor er een eenduidig beleid wordt gevoerd. Het gaat hier louter om een harmonisatie, waarbij een vergelijk is gemaakt tussen de huidige verordeningen van de voormalige gemeenten Landerd en Uden.
- Getekend raadsvoorstel Begraafplaatsverordening en Nadere regels gemeente Maashors (360.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Begraafplaatsverordening gemeente Maashorst (814.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Nadere regels Begraafplaatsverordening gemeente Maashorst (22.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Toelichting op de begraafplaatsverordening gemeente Maashorst (25.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.q - Raadsvoorstel Economische activiteiten van algemeen belang
Naast de wettelijke activiteiten met een publieke taak, voert de gemeente soms ook economische activiteiten uit. Er is sprake van een economische activiteit wanneer de gemeente een dienst of product levert die ook commerciële marktpartijen -met winstbelang- kunnen aanbieden op een ‘markt van vraag en aanbod’. Om oneerlijke concurrentie te voorkomen, moet de gemeente zich houden aan de gedragsregels van kostendoorrekening, bevoordelingsverbod, geen gegevensgebruik uit de publieke taak en functiescheiding. Deze gedragsregels gelden niet als het noodzakelijk is voor het algemeen belang om de producten of diensten onder de integrale kostprijs aan te bieden.
De raad is bevoegd in een gemotiveerd besluit deze uitzondering in te roepen voor de economische activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang. Nu de uitvoering van deze activiteiten bij het college ligt, wordt het college gevraagd tot bekrachtiging hiervan.
-
8.r - Raadsvoorstel Afronding harmonisatie door gemeente Maashorst
Met de Samenvoegingswet is gemeente Maashorst per 1 januari 2022 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Landerd en Uden. Hierdoor golden verschillende regels of regelingen voor de personen uit Maashorst, slechts omdat zij verbleven in het voormalige grondgebied van Landerd of Uden. De afgelopen twee jaar is nu hard gewerkt om die ongelijkheid op te heffen. Hiervoor is met separate college- en raadsbesluiten veel nieuwe regelgeving voor Maashorst vastgesteld en bekendgemaakt. Met Veegbesluiten wordt op neutrale punten het laatste restant van de oude algemene gemeentelijke regelgeving geharmoniseerd voordat deze per 1 januari 2024 vervalt.
-
8.s - Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Oudedijk 67-69, Odiliapeel
In juli 2021 heeft het voormalige college van Uden ingestemd met de woningbouwontwikkeling op de locatie Oudedijk 67 in Odiliapeel. De locatie betreft een voormalige autoshowroom met werkplaats. Het uiteindelijke ontwerpbestemmingsplan omvat de realisatie van 9 appartementen en 5 grondgebonden woningen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 30 maart 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn negen zienswijzen ontvangen. De zienswijzen zijn beoordeeld en beantwoord in een nota van zienswijzen. De nota van zienswijzen en het bestemmingsplan liggen nu ter vaststelling aan de gemeenteraad voor.
- Getekend raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Oudedijk 67-69 Odiliapeel (289.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit vaststelling bestemmingsplan Oudedijk 67-69, Odiliapeel (253.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Verbeelding ontwerpbestemmingsplan Oudedijk 67-69, Odiliapeel (191.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Regels ontwerpbestemmingsplan Oudedijk 67-69, Odiliapeel (245.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toelichting ontwerpbestemmingsplan Oudedijk 67-69, Odiliapeel (584.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Nota van zienswijzen vaststelling bestemmingsplan Oudedijk 67-69, Odiliapeel (44.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - akoestisch onderzoek (2.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2- bodemonderzoek (3.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - archeologisch onderzoek (2.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - stikstofonderzoek (2.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 - Quickscan ecologie (640.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6 - stappenplan volksgezondheid (5.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 7 - geurhinderonderzoek (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 8 - verslag omgevingsdialoog (468.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.t - Raadsvoorstel Doelgroepenverordening Maashorst
Vanuit de versnellingsagenda woningbouw hebben we de opgave om de juiste woningen, op de juiste plek én voor de juiste doelgroep te realiseren. Onder de huidige, krappe marktomstandigheden staat de beschikbaarheid van betaalbare woningen onder druk. De Wet ruimtelijke ordening (Wro) biedt de gemeente de mogelijkheid om per deelgebied in bestemmingsplannen te eisen dat een bepaald percentage voor sociale huur-, middenhuur en goedkope koopwoning wordt gerealiseerd. De doelgroepenverordening regelt daarbij de definities, prijzen, de bijbehorende doelgroepen en de instandhoudingstermijn. Deze verordening is daarmee de wettelijke basis voor het doorvoeren van gemeentelijk woonbeleid in bestemmingsplannen. De verordening heeft alleen betrekking op nieuwbouw van woningen.
- Getekend raadsvoorstel Doelgroepenverordening Maashorst (402.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Doelgroepenverordening Maashorst (2.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie - Toelichting doelgroepenverordening Maashorst (82.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen van Maashorst Vooruit over Doelgroepenverordening (36.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.u - Raadsvoorstel Belastingverordeningen 2024
De belastingtarieven welke zijn opgenomen in de diverse belastingverordeningen worden ieder jaar gewijzigd. Aanpassing is nodig vanwege inflatiecorrecties, eerder vastgesteld beleid of het streven naar kostendekkendheid. Ook is dit noodzakelijk om aansluiting te houden bij de in de begroting geraamde belastingopbrengsten. Volgens de Gemeentewet dient de gemeenteraad de belastingverordeningen vast te stellen alvorens een gemeente de belastingen kan heffen.
- Getekend raadsvoorstel Belastingverordeningen 2024 (363.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Belastingverordeningen 2024 (652.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Samenvattend overzicht tarieven (45.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.1 Getekende verordening Afvalstoffenheffing Maashorst 2024 (150.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.2 Getekende verordening Riool-en waterzorgheffing Maashorst 2024 (300.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.3 Getekende verordening Onroerende zaakbelastingen Maashorst 2024 (251.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.4 Getekende verordening Parkeerbelastingen Maashorst 2024 (261.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.4 Getekende verordening Parkeerbelastingen_ Tarieventabel Maashorst 2024 (81.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.5 Getekende verordening Staangeld Maashorst 2024 (118.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.6 Getekende verordening Reclamebelasting Maashorst 2024 (265.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.6 Getekende verordening Reclamebelasting_Bijlage Maashorst 2024 (167.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.7 Getekende verordening Marktgelden en standplaatsen Maashorst 2024 (287.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.8 Getekende verordening Begrafenisrechten Maashorst 2024 (370.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.9 Getekende verordening Toeristenbelasting Maashorst 2024 (338.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.10 Getekende verordening Forensenbelasting Maashorst 2024 (128.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.11 Getekende verordening Legesverordening Maashorst 2024 (225.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2.11 Getekende Legesverordening_Tarieventabel Maashorst 2024 (2.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoord op vraag raadsvoorstel Belastingverordeningen 2024 (VVD) (22.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.v - Raadsvoorstel Bestuursrapportage 2023
Volgens de Financiële verordening gemeente Maashorst 2022 informeert het college de gemeenteraad in de Bestuursrapportage over de realisatie van de begroting over de eerste 8 maanden van het lopende begrotingsjaar. Dat document ligt nu voor ter bespreking.
- Getekend raadsvoorstel Bestuursrapportage 2023 (715.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Bestuursrapportage 2023 (574.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Bestuursrapportage 2023.pdf (11.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Getekende 5e begrotingswijz 2e Bestuursrapportage 2023 (3.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Getekende 25e begrotingswijz 2e Bestuursrapportage 2023 (6.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.w - Raadsvoorstel Overhevelen budgetten van 2023 naar 2024
Jaarlijks, als vast product uit de planning en controlcyclus ontvangt de raad een overhevelingsvoorstel. Dit voorstel wordt in de laatste vergadering van het jaar besproken en bijbehorende technische begrotingswijziging wordt vervolgens door de raad vastgesteld.
20231130: aan de stukken is een raadsinformatiebrief Actualisatie Overhevelingsvoorstel 2023-2024 toegevoegd. In het presidium van 2 oktober is ingestemd met het aangepaste procesvoorstel besluitvorming overheveling budgetten. Dit betekent dat de stand van zaken van overheveling budgetten korter voor de behandeling in de raadsvergadering van het einde van het jaar aan de raad beschikbaar wordt gesteld. Dit heeft als voordeel dat de raad beschikt over een actuele stand van zaken. Het voorliggende raadsbesluit wijzigt niet. De auditcommissie zal in de commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën (REF) een advies aan de commissie over de budgetten uitbrengen. Meer informatie treft u in de raadsinformatiebrief aan.
- Getekend raadsvoorstel Overhevelen budgetten 2023 naar 2024 (468.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Overhevelen budgetten van 2023 naar 2024 (451.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Specificatie overheveling budgetten 2023 naar 2024 (80.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Getekende 6e begrotingswijz budgetoverheveling 2023 naar 2024 (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Getekende 26e begrotingswijz budgetoverheveling 2023 naar 2024 (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsinformatiebrief Actualisatie Overhevelingsvoorstel 2023-2024 (53.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.x - Raadsvoorstel Actualisatie verordening artikel 213 Gemeentewet (controleverordening) en verordening artikel 213a Gemeentewet (onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid)
Het is voor gemeenten verplicht om een controleverordening en een verordening onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid te hebben. Met het ontstaan van de gemeente Maashorst per 1 januari 2022 zijn de controleverordening en de verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid medio 2022 geactualiseerd en geharmoniseerd. Vrij snel daarna werd de wetswijziging rondom de rechtmatigheidsverantwoording doorgevoerd. Dat betekent dat de verordeningen 2013 en 213a (in mindere mate) daarop aangepast dienen te worden. Om gemeenten hierbij te ondersteunen zijn er eind 2022 door de VNG nieuwe modelverordeningen gepubliceerd. De verordeningen 213 en 213a van de gemeente Maashorst zijn geactualiseerd op basis van deze modelverordeningen.
De wijzigingen in de verordeningen 213 en 213a zijn minimaal. Ze zijn uiteengezet in bijlage 1. De belangrijkste wijziging is de verschuiving van de rechtmatigheidsverantwoording naar de gemeente met ingang van 1 januari 2023 in plaats van dat de accountant hier een oordeel over verstrekt.
- Getekend raadsvoorstel Actualisatie verordening artikel 213 Gemeentewet (260.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Verordening financieel beheer (243.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Verordening College Maashorst (101.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Belangrijkste wijzigingen controleverordening 213 en verordening 213a 2022 vs 2023 (28.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.y - Raadsvoorstel 2e bestuursrapportage incl. 2e begrotingswijziging 2023 Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB)
De BSOB (belastingsamenwerking Oost-Brabant) voert namens deelnemende gemeenten taken uit op het gebied van belastingen. De 2e bestuursrapportage 2023 bevat de rapportage over de periode januari tot en met juli 2023. Deze rapportage geeft aanleiding om de begroting 2023 van BSOB te wijzigen. Daarom is de 2e begrotingswijziging 2023 opgesteld. De 1e begrotingswijziging 2023 is in juni 2023 vastgesteld. Via de zienswijze kan de gemeenteraad zijn beleidsmatige en/of financiële aandachtspunten meegeven.
- Getekend raadsvoorstel 2e bestuursrapportage incl 2e begrotingswijziging 2023 BSOB (281.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit 2e bestuursrapportage incl 2e begrotingswijziging 2023 BSOB (55.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - 2023 09 29 Aanbiedingsbrief 2e bestuursrapportage (Burap) incl. 2e begrotingswijziging gemeente Maashorst (98.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - 2023 09 28 2e bestuursrapportage (Burap) II 2023 (inclusief ontwerp- tweede begrotingswijziging 2023 BSOB) getekend (2.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Zienswijzebrief aan BSOB (88.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.z - Raadsvoorstel Wijziging gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) (GR ODBN)
De Omgevingsdienst Brabant Noord (hierna ODBN) is een gemeenschappelijke regeling waarin de wettelijke taken rondom milieu worden uitgevoerd. De raad wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen m.b.t. een voorgestelde wijziging (van artikel 36a) van de gemeenschappelijke regeling ODBN. De wijziging van de Gemeenschappelijke regeling sluit aan bij de koers van de ODBN zoals ook in haar kadernota 2024 verwoord. Daarnaast is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de tekst van de GR ODBN daar waar nodig te actualiseren, een harmonisatieslag te maken met de tekst van de gemeenschappelijke regelingen van de andere twee omgevingsdiensten in Brabant én de regeling op te stellen in overeenstemming met de Aanwijzingen voor de regelgeving.
- Getekend raadsvoorstel Wijziging gemeenschappelijke regeling ODBN (300.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit wijziging GR Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) (51.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage 1 ter informatie - concept GR ODBN (996.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage 2 ter informatie - Was Wordt-lijst ODBN wijzigingen (789.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage 3 ter informatie - brief zienswijze GR ODBN (97.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9 - BESPREEKPUNTEN
Na commissiebehandeling is duidelijk of een agendapunt als hamer- of bespreekstuk wordt opgevoerd. Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd voor bespreking.
-
9.a - Raadsvoorstel Herhuisvesting Honk- en Softbal vereniging Red Sox
Binnen Park Moleneind zijn momenteel 3 verenigingen gehuisvest: voetbalvereniging FC De Rakt, rugbyclub Octopus en honk- en softbalclub Uden Red Sox. In het verleden is geconstateerd dat de beschikbare ruimte op Park Moleneind onvoldoende is om alle 3 de verenigingen op een goede en veilige manier te huisvesten. Daarom heeft de gemeenteraad van de voormalige gemeente Uden in 2018 besloten tot een herinrichting van Park Moleneind. Uden Red Sox heeft aangegeven bereid te zijn om te verhuizen, op voorwaarde dat er wordt verhuisd naar een locatie met vergelijkbare voorzieningen. Na een uitgebreid participatietraject in 2017 en 2018 heeft de raad ingestemd met een voorstel om Uden Red Sox uit te huizen naar Boekelsedijk. In 2023 bleek deze optie niet mogelijk te zijn, in verband met de beschikbare ruimte die niet voldoet aan de eisen (zie ook kopje ‘Laatste besluitvorming’). Omdat verhuizing niet mogelijk bleek, was het noodzakelijk dat Uden Red Sox nog één seizoen op Park Moleneind speelde. Daarom is in 2023 noodzakelijk onderhoud uitgevoerd aan het veld, zijn hekken vervangen en verhoogd voor de accommodatie van Uden Red Sox op Park Moleneind. Inmiddels zijn verschillende onderdelen van de reconstructie op Park Moleneind uitgevoerd. Voor het afmaken van deze, door uw raad vastgestelde, reconstructie is het noodzakelijk dat Uden Red Sox verhuizen. Gezien de ontstane urgentie is het van belang dat nu duidelijkheid over de huisvesting van Uden Red Sox komt. In commissievergadering van 29 juni 2023 is met de raad gedeeld dat vanwege de urgentie en snelheid gaan voor een tijdelijke vergunning. Daarom doen wij nu een voorstel voor tijdelijke huisvesting (10 jaar) van de Uden Red Sox aan de Kruisweg 1 in Uden. Tevens maken we hiermee de verdere herinrichting van Park Moleneind mogelijk.
Voorgesteld besluit: 1. In te stemmen met de locatiekeus Kruisweg 1 voor het vestigen van een tijdelijk honk en softbalveld.
2. Het krediet Parkeervoorziening Uden Red Sox ad € 57.704,- in te trekken.
3. Het krediet Kleedaccommodaties Uden Red Sox ad € 201.090,- in te trekken.
4. Het krediet Uden Red Sox aanleg honkbalveld voor een bedrag van € 150.004,- in te trekken.
5. Het krediet Uden Red Sox hekwerk en dug-outs voor een bedrag van € 152.793,- in te trekken.
6. Een krediet ter beschikking te stellen voor de realisatie van een honk- en softbalveld aan de Kruisweg, groot € 2.050.000,-.
7. De aanvullende kapitaallasten van € 97.479,- in 2024 en € 193.324,- in 2025 en verder ten laste te brengen van het begrotingssaldo.
8. Voor 2024 en verder een bedrag van € 15.000,- per jaar beschikbaar te stellen voor de huur van de locatie.
9. Deze meerjarige structurele lasten te dekken door deze ten laste te brengen van het begrotingssaldo. 10. De 7e begrotingswijziging van 2024 vast te stellen.
- Getekend raadsvoorstel Herhuisvesting Honk- en Softbalvereniging (700.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Herhuisvesting Honk- en Softbal vereniging Red Sox (618.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 Getekende 7e begrotingswijziging Herhuisvesting Honk en Softbal vereniging (1.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie - Rapport Locatieonderzoek Uden Red Sox (2.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 ter informatie - Memo Financiële onderbouwing en doorloopplanning (92.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20160212 - beantwoording toezegging Problematiek Moleneind (28.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20171109 (begrotingsraad) - Onderdeel programmabegroting 2018-2021 herinrichting park Moleneind (306.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20200130 (raadsvergadering) 01. Raadsadvies Herinrichting Park Moleneind (305.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20200130 (raadsvergadering) 02. Raadsbesluit Herinrichting Park Moleneind (40.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20200130 (raadsvergadering) 03. Informatienota Varianten vervolg park Moleneind (167.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20200130 (raadsvergadering) 04. Alternatievenonderzoek Red Sox (674.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20200130 (raadsvergadering) 05. Beantwoording toezegging Plan Moleneind (35.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20200130 (raadsvergadering) 06. Motie Sturing en verantwoording grote projecten (aangenomen) (122.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20221208 (commissie S&B) - 01. Raadsinformatiebrief Park Moleneind en uithuizen Uden Red Sox naar Boekelsedijk 8 november 2022 (232.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20221208 (commissie S&B) - 02. Afdoening toezegging id 66 Commissie S&B (72.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20221208 (commissie S&B) - 03. Park Moleneind (geanonimiseerde versie) (20.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20221208 (commissie S&B) - 04. Park Moleneind_Niet de vuile was buiten hangen (geanonimiseerde versie) (72.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20221208 (commissie S&B) - 05. Reactie gemeente 2012 (geanonimiseerde versie) (522.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20221208 (commissie S&B) - 06. afbeelding 6a en 6b (622.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20221208 (commissie S&B) - 07. Verslag gemeente overleg orgaan Moleneind 2010 (geanonimiseerde versie) (1.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20221208 (commissie S&B) - 08. Verslag gemeente overleg orgaan 2004 (geanonimiseerde versie) (545.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20221208 (commissie S&B) - 09. Vademecum; inleidng, verantwoording en afmetingen (1.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 01. Getekend raadsvoorstel Uden Red Sox (338.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 02. Getekende raadsbesluit Uden Red Sox (56.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 03. Actualisatie plan verplaatsing Uden Red Sox (1.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 04. Zienswijze 1 ontwerpbestemmingsplan Boekelsedijk Uden Red Sox (154.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 05. Zienswijze 2 ontwerpbestemmingsplan Boekelsedijk Uden Red Sox (37.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 06. Antwoorden op technische vragen CDA over Red Sox (132.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 07. Antwoorden op technische vragen UdenPlusLanderd over Red Sox (202.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 08. Antwoorden op technische vragen SP over Red Sox (305.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 09. Inspreekbijdrage de heer Gevers voorzitter Rugbyclub Octopus (42.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 10. Inspreekbijdrage mevrouw Philipse namens de voetbalclub, de rugbyclub, het molenteam en de (21.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 11. Memo college m.b.t. Red Sox (78.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230209 (raadsvergadering) - 12. Amendement Maashorst Vooruit Red Sox AANGENOMEN (124.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vraag van GroenLinks over Hekwerk Red Sox (60.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door griffie - 20230531 (raadsinformatiebrief) - Raadsinformatiebrief Park Moleneind (86.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoord op technische vraag CDA over kosten voor bodem en archeologisch onderzoek Red Sox (61.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoord op technische vragen van Gewoon Uden over verhuizing Red Sox (76.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Technische vraag (PRO) - Raadsvoorstel Herhuisvesting Honk- en softbalvereniging Uden Red Sox (ingediend 7-12) (30.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording Technische vraag (PRO) - Raadsvoorstel Herhuisvesting Honk- en softbalvereniging Uden Red Sox (ingediend 7-12) (29.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Ingekomen mail van inwoner Maashorst over verenigingen en subsidie naar aanleiding van raadsvoorstel Red Sox (geanonimiseerde versie) (49.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.b - Raadsvoorstel Wijziging Gemeenschappelijke Regeling GGD Hart voor Brabant
De GGD Hart voor Brabant bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van alle burgers, met speciale aandacht voor kwetsbare inwoners en de jeugd. De GGD is de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van 19 gemeenten waarin taken op het gebied van volksgezondheid en jeugdzorg zijn belegd met de Wet publieke gezondheid (Wpg) als basis.
Nu wordt de ontwerp-wijziging GR van de GGD Hart voor Brabant voorgelegd. Een aanpassing van de GR van de GGD Hart voor Brabant is nodig omdat op 1 juli 2022 de wet ‘Versterken van de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen’ in werking is getreden. Doel van deze wet is de positie van de gemeenteraden ten aanzien van de Gemeenschappelijke Regelingen te versterken met betrekking tot de besluitvorming, de controlerende taak en het functioneren van de regeling.
De inwerkingtreding van bovengenoemde wet heeft gevolgen voor de Wet Gemeenschappelijke Regelingen (Wgr). De Gemeenschappelijke Regelingen, waaronder die van de GGD, moeten gewijzigd worden. Daarnaast zijn er enkele inhoudelijke en technische wijzigingen toegevoegd. Het basistakenpakket van de GGD wijzigt in 2024. Diensten waarvoor de formele basis in de GR nog ontbreekt worden toegevoegd. Ook stelt de GGD voor om een correctie toe te passen voor de stemverhouding en de regels bij uittreding.
Wanneer zij wensen of bedenkingen hebben, kunnen de gemeenteraden een zienswijze geven op de ontwerp wijziging GR GGD Hart voor Brabant.
- Getekend raadsvoorstel Wijziging Gemeenschappelijke Regeling GGD Hart voor Brabant (292.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Wijziging Gemeenschappelijke Regeling GGD Hart voor Brabant (417.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage - (Ontwerp) Gemeenschappelijke Regeling GGD Hart voor Brabant (165.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 1 - Aanbiedingsbrief wijziging Gemeenschappelijke regeling GGD Hart voor Brabant (112.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 2 - Lijst met essentiële wijzigingen Gemeenschappelijke Regeling GGD Hart voor Brabant (247.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.c - Raadsvoorstel Beleidsprogramma wonen en zorg
Elke gemeente wordt geacht een ‘Woon(zorg)visie’ op te stellen vanuit volkshuisvestingswet. Binnen de gemeente Maashorst willen we scherp voor ogen houden wat visie is en wat vertalingen daarvan zijn naar meerjarige beleidsprogramma’s (ook wel aangeduid als kadernota’s). De hoofdkoers van de gemeente is vastgelegd in de Omgevingsvisie; concretisering daarvan willen we niet voorzien van de aanduiding ‘visie’. De eerste concrete uitwerking voor onze gemeente van de omgevingsvisie is het ‘beleidsprogramma wonen en zorg 2024-2030’ dat ter vaststelling aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Dit beleidsprogramma omvat het nieuwe woonprogramma van Volkshuisvesting en benoemt de ambitie en kaders voor ‘gezond en prettig wonen’ dat vanzelfsprekend bijdraagt aan het vitaal ouder kunnen worden. Ambitie en kaders voor ‘gezond en prettig wonen’ sluiten vanzelfsprekend aan op het eerder door de gemeenteraad vastgestelde Strategische beleidskader Sociaal domein.
Dit voorstel valt in het taakveld van zowel de commissie Samenleving en Bestuur (S&B) als van de commissie Ruimte, Economie en Financiën (REF). De woordvoerders van de commissie S&B kunnen bij dit agendapunt deelnemen aan de vergadering van de commissie REF.
2023-12-13 aan de stukken zijn een motie over Toevoegen onderzoek Zorgbuurthuizen en een motie over Moratorium sloop (sociale) huurwoningen, beide van de SP, toegevoegd.
- Getekend raadsvoorstel Beleidsprogramma wonen en zorg (343.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Beleidsprogramma Wonen en Zorg (469.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Beleidsprogramma Wonen en Zorg 2024-2030 (458.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Gebiedsindeling gemeente Maashorst (21.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie - STEC-rapport Woningbehoefteonderzoek Maashorst 2023 (2.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2-A ter informatie - reactie-antwoordnota (51.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2-B ter informatie - reactielijst inspraak Woon(zorg)visie (17.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2-C ter informatie - inspraakreactie Mooiland (1.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2-D ter informatie - inspraakreactie Area (80.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoord technische vraag Beleidsprogramma wonen en zorg (UdenPlusLanderd) (32.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Vraag SP en antwoord wethouder Van Lankvelt - raadsvoorstel Beleidsprogramma wonen en zorg (23.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Motie Toevoegen onderzoek Zorgbuurthuizen (SP) (ingetrokken) (53.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Motie Raadsvoorstel Beleidsprogramma wonen en zorg Moratorium sloop (sociale) huurwoningen (SP) (VERWORPEN) (767.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.d - Raadsvoorstel Vaststelling Gebiedsvisie Natuurgebied De Maashorst
In de Gebiedsvisie Natuurgebied De Maashorst is het gezamenlijk streefbeeld voor 2050 bepaald. De Maashorst wordt verder ontwikkeld tot een natuurgebied waar natuurlijke processen centraal staan. Denk aan bescherming en herstel van natuurwaarden, zoals het natuurlijk watersysteem en natuurbeheer door begrazing in een uitgebreider begrazingsgebied. Het is ook een belangrijk gebied voor onze inwoners. Daarom worden de voorzieningen in de natuurschil, met name rond de recreatieve entrees, versterkt en verder uitgebreid in de levendige schil.
De Gebiedsvisie wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad van Maashorst en aan de gemeenteraden van Bernheze en Oss aangeboden.
20231213 aan de stukken is een aangepaste motie stressloos genieten in Natuurgebied De Maashorst van UdenPlusLanderd toegevoegd. Onder punt 1 in de overwegingen stond een foutje in de tekst.
Het woordje "zijn" is geschrapt en vervangen door "blijkt om".
- Getekend raadsvoorstel Gebiedsvisie Natuurgebied De Maashorst (462.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Gebiedsvisie Natuurgebied De Maashorst (239.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie - Nota van beantwoording reacties september 2023 (3.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Gebiedsvisie Natuurgebied De Maashorst (38.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Aangepaste motie UdenPlusLanderd stressloos genieten in Natuurgebied De Maashorst VERWORPEN (40.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.e - Raadsvoorstel Aanleggen snelheidsremmer Udenseweg Zeeland en Pastoor van Winkelstraat Schaijk
Bewoners van de Udenseweg in Zeeland en van de Pastoor van Winkelstraat hebben zorgen over de verkeerssituatie in hun straat. Ze vinden dat er te hard gereden wordt en vragen al langere tijd om hier wat aan te doen. Uit metingen blijkt dat op beide wegen harder gereden wordt dan de geldende maximale snelheid. Dit bevestigt het beeld dat wij hier als gemeente al van hadden. Tijdens de inspraakavond voor de begroting 2024 hebben bewoners wederom hun zorgen geuit en hebben ingesproken. In reactie op de insprekers heeft het college van B&W toegezegd een voorstel aan de gemeenteraad voor te leggen.
2023-12-08 toegevoegd door de griffie: op verzoek van een aantal bewoners van de Pastoor van Winkelstraat in Schaijk is een brief [Mogelijke plaatsing snelheidsmaatregelingen (slingertjes) Maashorst - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)](https://maashorst.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/211eea6d-dc13-4f3a-9f45-193940e11422) aan de ingekomen stukken voor de raad toegevoegd.
2023-12-13 aan de stukken is een motie van het CDA over Participatie bewoners bij verkeersremmende maatregelen toegevoegd.
2023-12-14 het CDA heeft de motie aangepast. In het laatste punt van het dictum wordt niet meer gesproken over het verkrijgen van draagvlak bij de bewoners, maar over het voeren van een participatieproces met bewoners.
- Getekend raadsvoorstel Aanleggen snelheidsremmer Udenseweg Zeeland en Pastoor (254.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Aanleggen snelheidsremmer Udenseweg Zeeland en Pastoor van Winkelstraat Schaijk (529.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekende 23e begroting Udenseweg aanleg snelheidsremmer (568.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekende 24e begroting Pastoor van Winkelstraat aanleg snelheidsremmer (583.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekende motie Aanleggen snelheidsremmer Udenseweg Zeeland en Participatie bewoners bij verkeersremmende maatregelen AANGENOMEN (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.f - Raadsvoorstel Beleidsregel Pré-mantelzorgwoningen gemeente Maashorst 2024
Een pré-mantelzorgwoning is een woning waarbij nog geen zorgbehoefte is, maar verschillende mensen alvast in elkaars nabijheid willen wonen, ter voorbereiding op de toekomst. Dit raadsvoorstel tot beleidsregel gaat alleen over pré-mantelzorgwoningen en níet over mantelzorg of mantelzorgwoningen. Hiervoor wordt medio 2024 door uw gemeente nieuw beleid ontwikkeld.
Voor pré-mantelzorgwoningen bestaan geen landelijke regels, maar er zijn wel steeds meer gemeenten die dit willen faciliteren. Gemeente Maashorst constateert ook een groeiende wens tot prémantelzorgwoningen, in 2023 werden hiervoor 7 verzoeken ingediend. Vanuit het oogpunt van zelfredzaamheid en participatie vindt de gemeente het belangrijk dat haar inwoners ook zónder zorgindicatie zo lang mogelijk in de eigen woonomgeving en in de nabijheid van het eigen sociale netwerk kunnen blijven wonen en handelen. Dit sluit ook aan op onze ambities uit het Beleidsprogramma Wonen en Zorg en het Beleidsprogramma Gezond en gelukkig oud in Maashorst.
20231207 toegevoegd door de griffie: door de Vereniging Reek Bouwt [Pré-mantelzorg Maashorst - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)](https://maashorst.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/a24a99e3-7554-4348-9e56-f52d48e8db48) is op 7 december 2023 een mail met bijlagen gestuurd.
20231213 er is een aangepast raadsvoorstel na vaststelling door het college in de vergadering van 12 december 2023 toegevoegd. In de vorige versie staat: "Op basis van de Omgevingswet geldt voor nieuwbouw in principe geen vergunningplicht voor de bouwactiviteit, maar wel een vergunningsplicht voor de omgevingsplanactiviteit. Voor de bouw- en gebruiksmogelijkheden wordt gekeken naar het Omgevingsplan en naar de bruidsschat." Dat moet zijn: "Op basis van de Omgevingswet geldt voor nieuwbouw in principe geen vergunningplicht voor de bouwactiviteit, maar wel een vergunningsplicht voor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Voor de bouw- en gebruiksmogelijkheden wordt gekeken naar het Omgevingsplan en naar de bruidsschat."
In het raadsbesluit staat al dit op de juiste wijze vermeld.
- Getekend raadsvoorstel pré-mantelzorgwoning gemeente Maashorst 2024 (479.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Beleidsregel Pré-mantelzorgwoningen gemeente Maashorst 2024 (626.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - De Beleidsregels Mantelzorgwoningen 2015 gemeente Landerd (434.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op vragen raadsvoorstel Beleidsregel pré-mantelzorgwoningen gemeente Maashorst 2024 (UdenPlusLanderd) (24.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.g - Raadsvoorstel resultaten aanbesteding Hulp bij Huishouden
Eerder zijn het college en de gemeenteraad geïnformeerd over de regionale aanbesteding Wmo-Hulp bij Huishouden en de overname van Brabantzorg, namelijk via de raadsinformatiebrief van 1 september 2023 en 11 oktober 2023. Hierin hebben we meer informatie gegeven over de aanbestedingsprocedure, de uitkomst en de veranderingen ten opzichte van het huidige contract.
Met dit voorstel wordt de gemeenteraad gevraagd besluiten te nemen naar aanleiding van de definitieve gunning van de overeenkomst Wmo-Hulp bij Huishouden, overname cliënten BrabantZorg en Zilverzorg, de laatste stand van zaken met betrekking tot inkooptarieven en de implementatie van de nieuwe aanbesteding.
- Getekend raadsvoorstel Resultaten aanbesteding HbH en implementatie nieuwe systema (731.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Aanbesteding Hulp bij Huishouden (484.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekende 8e begrotingswijziging Aanbesteding Hulp bij Huishouding 2024 (723.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.h - Raadsvoorstel Afvalstoffenverordening Maashorst
De voormalige gemeenten Uden en Landerd zijn in 2022 samengevoegd tot de nieuwe gemeente Maashorst. Dit betekent harmoniseren van beleid en regelgeving, zoals de Afvalstoffenverordening. De voorliggende Afvalstoffenverordening betreft het actualiseren en samenvoegen van bestaande verordeningen van de voormalige gemeenten Uden en Landerd. Er zijn geen wijzigingen doorgevoerd worden waar inspraak op van toepassing is. De Afvalstoffenverordening gemeente Maashorst wordt nu aan de raad voorgelegd voor vaststelling.
- Getekend raadsvoorstel Afvalstoffenverordening gemeente Maashorst (300.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Afvalstoffenverordening Gemeente Maashorst (1.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording Technische vraag Groenlinks - Raadsvoorstel Afvalstoffenverordening Maashorst (30.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie - Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Maashorst (112.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.i - Raadsvoorstel Actualisatie Uitvoeringsregel kwaliteitsverbetering landschap
Vanuit de wet Arhi is er de noodzaak voor actualisatie van de Uitvoeringsregels voor de landschapsinvesteringsregeling. Onze voormalige gemeenten hanteren een verschillende werkwijze. Bij deze actualisatie zijn de ervaringen van het werken met de huidige werkafspraken kwaliteitsverbetering gemeente Uden en het Kwaliteitskader Buitengebied gemeente Landerd meegenomen. Daarnaast zijn er nieuwe provinciale uitgangspunten vastgesteld, die gemeenten dienen te verwerken in hun beleid. In de periode 2021/2022 heeft de provincie, in samenwerking met de gemeenten de toenmalige uitgangspunten voor de Landschapsinvesteringsregeling geëvalueerd. Deze notitie ‘Uitgangspunten toepassing kwaliteitsverbetering landschap Noord-Brabant’ is in juni 2022 regionaal besproken en er is ingestemd met het hanteren van deze notitie als basis voor de werkafspraken. De gemeente dient deze nieuwe ‘Uitgangspunten toepassing kwaliteitsverbetering Noord-Brabant’ mee te nemen in de actualisatie van beleid. In de nieuwe “Uitvoeringsregel kwaliteitsverbetering landschap gemeente Maashorst” zijn de provinciale uitgangspunten toegepast. Met een eenduidige Uitvoeringsregel Kwaliteitsverbetering landschap voor de gehele gemeente Maashorst gelden er voor alle initiatiefnemers in het buitengebied dezelfde spelregels. Met deze Uitvoeringsregel wordt bijgedragen aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en biodiversiteit van het buitengebied. Dit draagt bij aan de doelen uit het bestuursakkoord om een duurzame en groene gemeente te worden. De gemeenteraad dient uitvoering te geven aan de Provinciale Verordening. Met deze Uitvoeringsregel, dat juridisch gezien een beleidsregel is in de zin van Algemene wet Bestuursrecht 1:3 lid 4., wordt daar uitvoering aan gegeven.
- Getekend raadsvoorstel Uitvoeringsregel kwaliteitsverbetring landschap Maashorst (812.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Uitvoeringsregel kwaliteitsverbetering landschap gemeente Maashorst (66.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage 1 bij raadsvoorstel Uitvoeringsregel kwaliteitsverbetering landschap (45.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage 2 bij raadsvoorstel lijst categorie indeling (22.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage 3 bij raadsvoorstel Groenblauwe mantel (849.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage 4 bij raadsvoorstel Landschapsbeleidsplan voormalige gemeente Landerd (14.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage 5 bij raadsvoorstel lijst forfaitbedragen (20.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 1 was_wordt lijst ontwikkelingen en tegenprestatie (30.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage ter informatie 2 was wordt lijst forfaitbedragen gemeente Maashorst (23.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage ter informatie 3 uitgangspunten toepassing kwaliteitsverbetering landschap provincie Noord Brabant 2022 (178.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage ter informatie 4 toelichting op uitgangspunten toepassing kwaliteitsverbetering landschap provincie Noord Brabant 2022 (215.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage ter informatie 5 Beleidsnotitie Uitwerking landschappelijke investeringsregeling gemeente Uden (878.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage ter informatie 6 Kwaliteitskader Buitengebied gemeente Landerd (326.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
10 - Motie vreemd aan de orde van de dag - In gesprek met omwonenden noodopvang asielzoekers
Op 13 december 2023 hebben de heer Keizer (UdenPlusLanderd) en de heer De Ridder (Gewoon Uden) een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend over het in gesprek te gaan met omwonenden over de noodopvang asielzoekers.
-
11 - Motie vreemd aan de orde van de dag - Motie van wantrouwen na rechterlijke uitspraak over noodopvang
Op 14 december 2023 heeft de heer Bethlehem (FVD Maashorst) een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend. Dit betreft een motie van wantrouwen gericht aan het college naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak over de noodopvang voor asielzoekers.
- 12 - Sluiting