Commissievergadering Samenleving en Bestuur 10 november 2022
- Plaats
- Raadzaal Maashorst
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Karin Francken
- Audio verslag
- Audioverslag beluisteren (Deze link gaat naar een andere website)
Documenten
Agenda
-
1 - Opening en mededelingen
Afwezig:
Maurits van den Bosch
-
2 - Vaststelling agenda
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
-
3 - Spreekrecht niet geagendeerde onderwerpen
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.
-
4 - Vaststelling concept besluitenlijst commissievergadering S&B d.d. 6 oktober 2022
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
-
5 - Openstaande toezeggingen en moties
De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.
-
6 - Rondvraag
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
Rondvraag van Voor de Dorpen is toegevoegd op 31 oktober 2022. Op verzoek van wethouder Sour is op 9 november 2022 een brief van huisartsenpraktijk Schaijk toegevoegd.
Rondvraag van CDA over indexering huurprijzen is toegevoegd op 9 november 2022.
- Rondvraag Voor de Dorpen Zorg(en) in Reek S&B 10 november 2022.docx (25.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 20221102 Brief huisartsenpraktijk in Schaijk - toegevoegd op verzoek van wethouder Sour (72.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Rondvraag CDA Indexeringen huurprijzen.docx (25.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
7 - Beeldvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8 - Oordeelsvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8.a - Raadsvoorstel Subsidiëring lokale omroep Dtv vanaf 2023
Dtv (sinds 5 april 2022 geregistreerd als Stichting Lokale Omroep Maashorst) is in onze gemeente de aangewezen lokale omroep. Dtv is voor haar bedrijfsvoering afhankelijk van subsidie vanuit de gemeente. Daar komt bij dat de omroep te maken heeft met hogere kosten in verband met het grotere aantal inwoners van Maashorst ten opzichte van Uden, en de gestegen kosten van onder andere personeel. Uiteraard zet de organisatie maximaal in op het vergroten van de eigen (reclame)inkomsten. De verwachting is dat een groei van de inkomsten de kostenontwikkelingen nooit volledig zal kunnen compenseren.
- Raadsvoorstel en -besluit Subsidie Dtv-2023_131022.docx (101.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1-Prestatie-afspraken Dtv 2022.pptx (278.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2-Begrotingswijziging 28 Subsidie lokale omroep.pdf (255.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3-Evaluatie prestatieafspraken eerste half jaar 2022.pdf (234.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4-Overzicht financiering Dtv door andere gemeenten.docx (86.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Reactie op vragen eerste termijn commissievergadering_101122.docx (33.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.b - Raadsvoorstel Integraal Veiligheidsplan 2023-2026
Artikel 38b van de Politiewet 2012 bepaalt dat de gemeenteraad ten minste eenmaal in de vier jaar de doelen vaststelt die de gemeente op het terrein van de veiligheid nastreeft door de handhaving van de openbare orde en de hulpverlening door de politie.
Het voorliggende Integraal Veiligheidsplan (IVP) voorziet daarin. Het is de uitwerking van een traject dat de veiligheidspartners gezamenlijk hebben doorlopen om te komen tot gemeentelijke doelstellingen en prioriteiten op het gebied van veiligheid voor de komende vier jaar.
-
8.c - Raadsvoorstel Incidentele subsidie voor Dorpshuis Zeeland
In het raadsbesluit d.d. 26-9-2019 is door de gemeenteraad van voormalig Landerd ingestemd met de realisatie van het Dorpshuis Zeeland. Het uitgangspunt was een nul-op-de-metergebouw o.a. door het opwekken van zonne-energie. Inmiddels is duidelijk geworden dat het elektriciteitsnetwerk overvol is en nieuwe bedrijven, waar dorpshuizen ook onder vallen, niet terug kunnen leveren. Er ontstaat een tekort in de exploitatie, omdat nu de zonne-energie niet terug geleverd kan worden en hierdoor stijgen de energiekosten.
-
8.d - Raadsvoorstel Ambitie- en kadernota cultuurbeleid 2024-2030
Een nieuwe gemeente vraagt om een nieuwe frisse blik op cultuur. Een nieuw, overtuigend verhaal over de rol van kunst en cultuur in Maashorst en duidelijkheid over waar de gemeente de komende jaren, tot en met 2030, op inzet.
Om tot een nieuw cultuurbeleid te komen is er een uitgebreid traject uitgestippeld, waarbinnen er veel mogelijkheden zijn voor participatie door stakeholders. Het proces is gestart in mei 2022 en duurt tot en met mei 2023. De ambitie- en kadernota is de uitkomst van fase 1. In fase 2 wordt invulling gegeven aan de wijze waarop we de ambitie en doelen willen bereiken. Dit vormt uiteindelijk het nieuwe cultuurbeleid.
-
9 - Mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
- 10 - Sluiting