Commissievergadering Samenleving en Bestuur 17 oktober 2024
- Plaats
- Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Karin Francken
Deze vergadering is volledig na te luisteren en te zien via [Commissievergadering Samenleving en Bestuur (royalcast.com)](https://channel.royalcast.com/maashorst/#!/maashorst/20241017_1)
Documenten
- Voorbereiding en orde commissievergaderingen (37.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Concept besluitenlijst commissievergadering Samenleving en Bestuur 17 oktober 2024 (28.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
Agenda
-
1 - Opening en mededelingen
Verhinderd: De heer Lukassen (SP), de heer Kardol (UdenPlusLanderd), de heer Geerders (Gewoon Uden) en de heer Floor (GroenLinks).
-
2 - Vaststelling agenda
De commissie stelt de agenda ongewijzigd vast.
-
3 - Spreekrecht
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.
-
4 - Vaststelling besluitenlijst commissievergadering S&B d.d. 26 september 2024 en vervolg op 30 september 2024
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
-
5 - Openstaande toezeggingen en moties
De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd. De overzichten zijn maandag 14 oktober toegevoegd bij dit agendapunt.
-
6 - Rondvraag
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
De fractie van de SP heeft een rondvraag ingediend over dak- en thuislozen in de gemeente Maashorst.
De heer Minten van het CDA heeft een vervolgvraag gesteld. De wethouder heeft hierop geantwoord.
-
7 - Mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
-
8 - Oordeelsvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8.a - Raadsvoorstel | Algemene Plaatselijk Verordening (APV) Maashorst 14 november 2024
Iedere gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin staan regels die voor iedereen in de gemeente gelden. De regels gaan over zaken als horeca, evenementen en milieu, en zorgen ervoor dat de gemeente een veilige, schone en fijne plek blijft om te wonen, werken en leven. De gemeente controleert ook of iedereen zich aan die regels houdt.
De APV wordt aangepast. Dat heeft verschillende redenen. Ondernemers met een terras uit gemeente Landerd moesten zich bijvoorbeeld aan andere regels houden dan ondernemers met een terras in gemeente Uden. Nu is er één gemeente en zorgen ze dat er één regel komt die voor iedereen geldt. Ook zijn er nieuwe vuurwerkregels en tijden waarop drank mag worden geschonken in horeca. Je kunt alle redenen terugvinden in het raadsvoorstel.
In dit raadsvoorstel legt het college van burgemeester en wethouders de aangepaste verordening voor aan de gemeenteraad en vraagt de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen deze aanpassingen.
- Raadsvoorstel | APV Maashorst 14 november 2024 (124.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit | APV Maashorst 14 november 2024 (312.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Kaart aanwijzing bebouwde kom Uden (4.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Kaart aanwijzing bebouwde kom Volkel (602.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - Kaart aanwijzing bebouwde kom Odiliapeel (881.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 - Kaart aanwijzing bebouwde kom Zeeland (4.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6 - Kaart aanwijzing bebouwde kom Schaijk (3.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 7 - Kaart aanwijzing bebouwde kom Reek (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 1 - Was-wordt tabel (128.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Technische vragen GroenLinks over Raadsvoorstel Algemene Plaatselijke Verordening Maashorst 14 november 2024 (39.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen GroenLinks over Raadsvoorstel Algemene Plaatselijke Verordening Maashorst 14 november 2024 (41.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Aanvullende beantwoording technische vraag CDA - Raadsvoorstel Algemene Plaatselijke Verordening (55.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Aanvullende beantwoording technische vraag Maashorst Vooruit - Raadsvoorstel Algemene Plaatselijke Verordening (56.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.b - Raadsvoorstel | Wijziging verordening jeugdhulp gemeente Maashorst 2022
Gemeente Maashorst heeft een verordening ‘jeugdhulp gemeente Maashorst’. Gemeenten hebben de taak om vormen van jeugdhulp aan te bieden aan gezinnen, bijvoorbeeld bij gedragsproblemen of als er problemen zijn in het gezin. In een verordening staat bijvoorbeeld wat de gemeente aanbiedt en wanneer je daar als gezin gebruik van mag maken.
Gemeenten hoeven geen jeugdhulp aan te bieden als ouders zelf een oplossing hebben. Dit wordt ‘eigen kracht’ genoemd. Maar het was nog niet duidelijk genoeg wanneer er sprake is van eigen kracht. De rechter heeft bepaald dat dit duidelijker in de verordening moet staan. Zo worden de regels duidelijker voor inwoners en de medewerkers van de gemeente, waardoor je ook eerlijkere beslissingen kunt nemen.
De aanpassingen zorgen er ook voor dat de verordening beter aansluit op de Hervormingagenda Jeugd. Dit is een heel pakket aan afspraken die ervoor gaan zorgen dat de zorg voor kwetsbare jongeren en gezinnen verbetert. In dit raadsvoorstel legt het college van burgemeester en wethouders de aangepaste verordening voor aan de gemeenteraad en vraagt de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen deze aanpassingen.
- Raadsvoorstel | Wijziging verordening jeugdhulp gemeente Maashorst 2022 (135.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit | Wijziging verordening jeugdhulp gemeente Maashorst 2022 (319.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Verordening jeugdhulp gemeente Maashorst 2022 (247.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen SP over verordening Jeugdhulp 2024 (77.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen GroenLinks over Wijziging verordening jeugdhulp gemeente Maashorst 2022 (54.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 9 - Sluiting