Commissievergadering Samenleving en Bestuur 26 oktober 2023
- Plaats
- Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Karin Francken
Deze commissievergadering is te volgen via [Commissievergadering Samenleving en Bestuur (royalcast.com)](https://channel.royalcast.com/maashorst/#!/maashorst/20231026_1)
Documenten
- Agendabundel (11.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Voorbereiding en orde commissievergaderingen (102.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Besluitenlijst Commissievergadering Samenleving en Bestuur 26 oktober 2023 (34.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
Agenda
-
1 - Opening en mededelingen
Afwezig met kennisgeving: mevrouw Van Gils (PRO).
-
2 - Vaststelling agenda
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
-
3 - Spreekrecht
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden. Voor agendapunt 8.b, het Raadsvoorstel Programmabegroting 2024-2027 geldt een andere aanmeldtermijn. Insprekers voor dat onderwerp kunnen zich tot 22 oktober 12.00 uur aanmelden om gebruik te maken van het inspreekrecht.
De heer Kuijpers spreekt in over de opvang van asielzoekers in het hotel van Van der Valk.
-
4 - Vaststelling besluitenlijsten commissievergaderingen Samenleving en Bestuur van 14 en 19 september 2023
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijsten van de vorige vergaderingen vast te stellen.
-
5 - Openstaande toezeggingen en moties
De overzichten worden ter vaststelling door de commissie nog bijgevoegd.
-
6 - Rondvraag
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
-
7 - Beeldvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8 - Oordeelsvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8.a - Veiligheidsplan noodopvang asielzoekers Van der Valk-hotel
De agendacommissie en het presidium hebben besloten om het Veiligheidsplan noodopvang asielzoekers Van der Valk-hotel te agenderen voor de vergadering van de commissie Samenleving en Bestuur van 26 oktober 2023, mits het veiligheidsplan tegen die tijd beschikbaar is.
Het Veiligheidsplan noodopvang asielzoekers Van der Valk-hotel is nog niet beschikbaar. Het college zal daarom tijdens de vergadering voorstellen het agendapunt 8.a van de agenda te halen.
-
8.b - Raadsvoorstel Programmabegroting 2024-2027
In de Programmabegroting 2024-2027 wordt aangegeven wat de gemeente het komende jaar wil bereiken, wat zij daarvoor gaat doen en wat dat mag kosten.
In deze commissievergadering wordt het taakveld van de commissie Samenleving en Bestuur behandeld. De taakvelden van deze commissie zijn: programma's 1. (Veiligheid); 4. (Onderwijs); 5. (Sport, cultuur, recreatie en natuur); 6. (Sociaal domein); 7. (Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid; de taakvelden Volksgezondheid, Begraafplaatsen en crematoria); 9. (Bestuur en dienstverlening); 10. (Bedrijfsvoering en inkomsten).
Insprekers kunnen zich tot 22 oktober 12.00 uur aanmelden om gebruik te maken van het inspreekrecht over dit onderwerp.
- Raadsvoorstel programmabegroting 2024-2027 (104.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit programmabegroting 2024-2027 (80.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Programmabegroting 2024 (13.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 ter informatie - Overzicht formats wensen kadernota-begroting 2024 (1.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.c - Opinienota Ontwikkelingen jeugd en regionaal beleidsprogramma jeugd
In de regio Noordoost Brabant streven we ernaar dat iedere jeugdige de kans krijgt gezond en veilig op te groeien en zich te ontwikkelen, op weg naar een zelfstandig leven. Het leven van jeugdigen en iedere ouder gaat gepaard met vallen en opstaan. Voor de meesten geldt dat het raadplegen van het eigen netwerk of gebruik van basisvoorzieningen in de gemeente volstaat om verder te gaan. Ook het relativerende besef dat vallen en opstaan bij het leven hoort kan helpen om de situatie te hanteren.
Helaas werkt dit niet altijd zo. De maatschappelijke druk is groot en kan leiden tot een onrealistisch zelfbeeld en niet realistische verwachtingen. Daarnaast is er soms onvoldoende netwerk, weet men de weg niet of is er meer nodig om zich staande te houden in het leven.
Samenwerking op Jeugdhulp in de regio Noordoost Brabant
Binnen de regio Noordoost Brabant starten we niet op nul. De regionale samenwerking stelt ons in staat op effectieve en efficiënte wijze gezamenlijk inkoop van jeugdhulp en aanvullend beleid te realiseren. We werken samen om jeugdhulp zo dichtbij mogelijk te organiseren voor jeugdigen en gezinnen. Het regionaal beleidskader 2020-2023 geeft hierbij houvast. Het huidige regionaal beleidskader loopt eind 2023 af. De Jeugdwet en de Norm voor opdrachtgeverschap vragen het voorgenomen beleid vast te leggen in een regionale beleidsvisie. Dit is aanleiding het huidige beleidskader tegen het licht te houden en geconstateerde lacunes in het zorglandschap jeugd te duiden.
Ontwikkelingen
Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van jeugd gaande. Het steeds toenemende gebruik van gespecialiseerde jeugdhulp vormt een bedreiging voor de continuïteit omdat het zorgt voor een steeds grotere druk op het stelsel. Landelijk worden er verschillende verbeteringen ingezet zoals de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Lokaal gaan wij onder andere inzetten op het versterken van de sociale basis. De notitie ‘Sterke sociale basis’ ligt in de vergadering van december 2023 aan de gemeenteraad voor.
In de opinienota informeren wij u en de commissie over de landelijke ontwikkelingen en vervolgens over het regionaal beleidsprogramma jeugd dat we aan het opstellen zijn. Het regionaal beleidsprogramma jeugd sluit aan op de ingezette ontwikkelingen.
-
8.d - Raadsvoorstel Beleidskader Armoede & Schulden 2024-2028
Als onderdeel van de harmonisatie van ons beleid is het Beleidskader Armoede & Schulden 2024-2028 opgesteld. Op grond van artikel 2 lid 1 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening wordt de raad verzocht het beleidskader vast te stellen.
- Raadsvoorstel Beleidskader armoede en schulden 2024-2028 (95.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Beleidskader Armoede & Schulden 2024-2028 (80.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Beleidskader Armoede & Schulden 2024-2028 (665.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Begrotingswijziging beleidskader Armoede en Schulden 2024-2028 (50.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Notulen overleg ASD AWI 12102023 (19.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden technische vraag van SP over het werken als zelfstandige onder de Participatiewet (24.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden technische vraag van UPL over adviesrecht bij schuldenbewind (22.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.e - Raadsvoorstel Re-integratieverordening Participatiewet/IOAW/IOAZ Maashorst 2023
De Re-integratieverordening Participatiewet/IOAW/IOAZ Maashorst 2023 beschrijft de ondersteuning bij arbeidsinschakeling van de doelgroep van de Participatiewet door de gemeente. De gemeente heeft de wettelijke taak om die ondersteuning te bieden (artikel 7 Participatiewet). De Re-integratieverordening beschrijft de kaders en voorwaarden van die ondersteuning, alsook de re-integratievoorzieningen die kunnen worden ingezet door de gemeente. Deze kaders en voorzieningen moeten verplicht worden vastgesteld in een verordening (artikel 8a Participatiewet). De Re-integratieverordening moet nog worden vastgesteld door de raad in het kader van de harmonisering van beleid. Hier is mee gewacht omdat per 1 juli 2023 een aantal wijzigingen in de Participatiewet zijn doorgevoerd waarvoor een verordeningsplicht geldt, in het kader van het zogeheten Breed Offensief. Het Breed Offensief is een pakket aan maatregelen om meer mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen en aan het werk te houden. Het Breed Offensief is landelijk voorbereid (vanaf 2018) en nu pas, na veel debat in de Tweede Kamer, in wetgeving vastgelegd
- Raadsvoorstel Re-integratieverordening Participatiewet/IOAW/IOAZ Maashorst 2023 (89.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Re-integratieverordening Participatiewet/IOAW/IOAZ Maashorst 2023 (183.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 Re-integratieverordening Participatiewet 2017 gemeente Uden (341.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 Re-integratieverordening Participatiewet 2017 gemeente Landerd (119.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 Overzicht verschillen tussen Re-integratieverordeningen Uden en Landerd en Re-integratieverordening Maashorst (127.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden technische vragen van GroenLinks over re-integratieverordening Particpatiewet_IOAW_IOAZ Maashorst 2023 (24.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.f - Raadsvoorstel Wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant Noord (VRBN)
Op 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd. Deze wijziging heeft ook impact op de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord die hierdoor gewijzigd moet worden. De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) maakt (publiekrechtelijke) samenwerking mogelijk tussen provincies, gemeenten n/of waterschappen. Nederland kent meer dan 1.200 samenwerkingsverbanden, gemiddeld 33 per gemeente. Dat gebeurt op verschillende niveaus en op verschillende manieren. De Veiligheidsregio Brabant-Noord (VRBN) betreft een verplichte gemeenschappelijke regeling (GR). VRBN heeft tot 1 juli 2024 om wijzigingen door te voeren in de gemeenschappelijke regeling.
- Raadsvoorstel Wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (204.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (80.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Zienswijzeverzoek VRBN (465.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2. Concept Gemeenschappelijke regeling VRBN 2024 met wijzigingen bijhouden (165.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3. Concept Gemeenschappelijke regeling VRBN 2024 incl. toelichting (245.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4. Zienswijzebrief (80.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.g - Raadsvoorstel Beleidsplan 2024-2027 en Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Brabant-Noord
Op grond van artikel 14 en 15 van de Wet Veiligheidsregio’s stelt de veiligheidsregio één keer in de vier jaar een beleidsplan vast. Voorafgaand aan de vaststelling overlegt de burgemeester met de gemeenteraad over het ontwerp. Het beleidsplan is mede gebaseerd op een risicoprofiel. Dit wordt vastgesteld door het bestuur na overleg met de gemeenteraden, waarbij het bestuur tevens verzoekt wensen kenbaar te maken over het in het beleidsplan op te nemen beleid. Beide stukken worden nu in samenhang met elkaar aangeboden aan de gemeenteraden voor een zienswijze, zodat het algemeen bestuur ze in haar vergadering van 30 november 2023 vast kan stellen. Hieraan is voorafgegaan dat het concept Risicoprofiel en de Strategische Koers (basis voor het beleidsplan) in de regionale raadsbijeenkomsten van oktober 2022 en mei 2023 aan de orde zijn gekomen.
Gedeeltelijk antwoord op technische vragen is toegevoegd 26 oktober om 18:28 uur
- Raadsvoorstel Beleidsplan 2024-2027 en Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Brabant-Noord (89.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Beleidsplan 2024-2027 en Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Brabant-Noord (80.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 1. Zienswijzeverzoek VRBN (381.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 2. Concept Beleidsplan 2024-2027 VRBN (785.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 3. Concept Regionaal Risicoprofiel 2024-2027 VRBN (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- 4. Gemeentelijke pagina Regionaal Risicoprofiel gemeente Maashorst (116.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 5. Concept zienswijzebrief VRBN (80.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Gedeeltelijk antwoord op technische vraag CDA over behouden vrijwilligheid en vrijwilligers brandweer (26.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Definitive antwoorden op technische vraag CDA over behouden vrijwilligheid en vrijwilligers brandweer (24.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9 - Mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
Onderstaand een overzicht van de periode 15 september tot en met 26 oktober 2023 van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Samenleving en Bestuur vallen:
18-9 Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant-Noordoost (KCV (regiotaxi))
28-9 Centrumregeling Jeugd Noordoost-Brabant
- 10 - Sluiting