Raadsvergadering 23 maart 2023
- Plaats
- Raadzaal Maashorst
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Rianne Donders - de Leest (wnd. burgemeester)
De vergadering is te volgen via https://channel.royalcast.com/webcast/maashorst/20230323_1
Documenten
Agenda
-
1 - Opening en mededelingen
Verhinderd zijn mevrouw De Groot (CDA), de heer Snoeks (SP) en wethouder Van den Heuvel.
- 2 - Vaststelling agenda en trekking nummer voor hoofdelijke stemmingen
-
3 - Vaststelling besluitenlijst van de vorige raadsvergadering d.d. 2 maart 2023
De raad wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
-
4 - Ingekomen stukken (incl raadsinformatiebrieven en afdoening zaken)
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde wijze van afdoening van de ingekomen stukken.
-
5 - Rondvraag
Raadsleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de rondvraag schriftelijk bij de voorzitter.
-
6 - HAMERPUNTEN
Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd als hamerstuk.
-
6.a - Raadsvoorstel Antidiscriminatievoorziening Maashorst
Een antidiscriminatievoorziening (ADV) is de fysieke organisatie waar de burger terecht kan in geval van discriminatie. In 2009 is de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen in werking getreden. Het doel van deze wet is een landelijk dekkend stelsel van meldpunten voor onafhankelijke bijstand aan slachtoffers van discriminatie en de registratie van klachten over discriminatie creëren. Het college is verplicht om ingezetenen toegang te bieden tot een antidiscriminatievoorziening.
In de afgelopen jaren hebben we deze antidiscriminatievoorziening ook binnen de gemeente Uden en Landerd ingericht. Echter is deze door de fusie niet meegenomen in de harmonisatie. Sinds 1-1-2022 heeft de gemeente Maashorst dan ook géén antidiscriminatievoorziening meer. Dit is onlangs gebleken omdat er een melding discriminatie is ontvangen binnen de gemeente Maashorst. Dit betekent dat de gemeente op dit moment in gebreke is en er zo spoedig mogelijk een antidiscriminatievoorziening ingericht moet worden.
Op dit moment is er nog een geldige verordening antidiscriminatievoorziening van kracht vanuit de gemeente Landerd. Aangezien we voornemens zijn de antidiscriminatievoorziening opnieuw in te richten, is er voor gekozen om de verordeningen antidiscriminatievoorziening te harmoniseren. Nadat de nieuwe verordening is vastgesteld, zal de huidige verordening antidiscriminatievoorziening van Landerd komen te vervallen.
- Getekend raadsvoorstel Antidiscriminatievoorziening Maashorst.pdf (203.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Antidiscriminatievoorziening Maashorst.pdf (119.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Getekende 5e begrotingswijziging Antidiscriminatievoorziening.pdf (93.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen UPL - Antidiscriminatievoorziening Maashorst (23.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag PRO - Raadsvoorstel Verordening Inrichting Antidiscriminatievoorzieningen (SB 09-03-2023) (52.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag VdD - Antidiscriminatievoorziening Maashorst (24.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
6.b - Raadsvoorstel (mogelijkheid tot) tot zienswijze op het ontwerp van de centrumregeling Jeugd Noordoost Brabant 2024
De centrumregeling is randvoorwaardelijk voor de regionale inkooporganisatie Jeugdhulp (RIOZ), de gezamenlijke contractering van jeugdhulpaanbieders en om uitvoering te geven aan de regionale beleidsagenda en daarbij behorende uitvoeringstaken.
De centrumregeling is in het voorjaar 2022 geëvalueerd. Over de uitkomsten van de evaluatie zijn het college en de gemeenteraad vóór de zomer geïnformeerd. Belangrijkste bevinding is dat de regionale samenwerking positief ervaren wordt. Enkele aanpassingen zijn wenselijk als gevolg van de gemeentelijke herindelingen en opgedane ervaring.
Naar aanleiding van de evaluatie is de huidige centrumregeling jeugd stilzwijgend verlengd met ingang van 1 januari 2024 voor een periode van vier jaar (2024-2027). Gelijk met dit besluit heeft het college gevraagd tot voorstellen voor aanpassing van de huidige centrumregeling te komen. De aanpassingen zijn op de thema's: governance, stemverhoudingen, verdeelsluiting, inkoopsystematiek en algemene tekstuele verbeteringen. Doel en aard van de centrumregeling zijn gelijk gebleven.
De gemeenteraad heeft door een wijziging in de Wet Gemeenschappelijke regelingen de mogelijkheid een zienswijze te geven ten aanzien van de centrumregeling. In november 2022 is een regionale een raadinformatiebijeenkomst georganiseerd om de raden tegelijkertijd te informeren over deze procedure.
In dit voorstel wordt het college geadviseerd om in te stemmen met aanpassingen en de gemeenteraad via een raadsvoorstel te vragen om een zienswijze. Na het verwerken van eventuele zienswijzen zal de vervolgstap zijn de gemeenteraad te vragen toestemming te verlenen aan het college de nieuwe centrumregeling vast te stellen.
- Getekend raadsvoorstel (mogelijkheid tot) tot zienswijze op het ontwerp van de centrumregeling Jeugd Noordoost Brabant 2024.pdf (313.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Centrumregeling Jeugd Noordoost Brabant.pdf (48.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Concept centrumregeling jeugd 2024 Noordoost Brabant (240.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2. Overzicht Wijze waarop suggesties voor aanpassingen zijn doorgevoerd in nieuwe centrumregeling Jeugd (42.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3. Brief positieve zienswijze tot wijziging van de centrumregeling jeugd (90.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag UdenPlusLanderd over centrumregeling jeugd (22.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
6.c - Raadsvoorstel Verordening speelautomatenhallen gemeente Maashorst 2023
De Verordeningen Speelautomatenhallen van de voormalige gemeenten Landerd en Uden dienen in het kader van de harmonisatieopgave geharmoniseerd te worden om voor de gemeente Maashorst te komen tot één Verordening speelautomatenhallen.
In de voormalige gemeente Uden waren maximaal twee speelautomatenhallen toegestaan. In de voormalige gemeente Landerd gold een 0-beleid. Daarom is ervoor gekozen om dit beleid voor de gemeente Maashorst voort te zetten en alleen in Uden maximaal twee speelautomatenhallen toe te staan.
De model-Verordening speelautomatenhallen van de VNG dateert van 2013 en is sindsdien niet meer geactualiseerd.
- Getekend raadsvoorstel Verordening speelautomatenhallen gemeente Maashorst 2023.pdf (165.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Verordening speelautomatenhallen gemeente Maashorst 2023.pdf (282.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Technische vragen VdD - Verordening Speelautomatenhallen gemeente Maashorst 2023 (25.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
6.d - Raadsvoorstel Normenkader 2022 - 2023 gemeente Maashorst
Met het normenkader geeft de raad aan welke normen de accountant moet gebruiken voor de toetsing van de rechtmatigheid. Het normenkader is een inventarisatie van alle wet- en regelgeving die bepalingen over financiële beheershandelingen bevat.
- Getekend raadsvoorstel Normenkader 2022-2023 gemeente Maashorst.pdf (168.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Normenkader 2022-2023 gemeente Maashorst.pdf (49.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Normenkader 2022 (21.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Normenkader 2023 (DEFINITIEF) (21.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
6.e - Raadsvoorstel heffingsysteem riool- en waterzorgheffing
Doel van het raadsvoorstel en raadsbesluit is om te komen tot één heffingsysteem voor riool- en waterzorgheffing voor alle inwoners, bedrijven en instellingen van gemeente Maashorst, vanaf de start van het belastingjaar 2024. In 2023 geldt voor voormalig Landerd en Uden nog een verschillend heffingsysteem.
- Getekend raadsvoorstel heffingsysteem riool- en waterzorgheffing.pdf (344.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit heffingsysteem riool en waterzorgheffing.pdf (51.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage a - Toelichting heffingsysteem en tarieven riool- en waterzorgheffing (164.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage b - Historie besluitvorming harmonisatie riool- en waterzorgheffing gemeente Maashorst (251.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage c - Presentatie heffingsysteem riool- en waterzorgheffing (875.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag Maashorst Vooruit - Heffingsysteen riool- en waterzorgheffing (60.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen GroenLinks - Heffingssysteem riool- en waterzorgheffing (26.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
6.f - Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Oud Moleneind 11b en 11c, Uden
Op 4 oktober 2022 heeft het college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan ‘Oud Moleneind 11b en 11c, Uden’. Dit bestemmingsplan maakt het planologisch mogelijk twee levensloopbestendige woningen te realiseren.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 13 oktober 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn drie zienswijzen ontvangen.
- Getekend raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Oud Moleneind 11b en 11c, Uden.pdf (187.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Vaststelling Bestemmingsplan Oud Moleneind 11b en 11c, Uden.pdf (52.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Nota van zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Oud Moleneind 11b en 11c in Uden (41.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Verbeelding ontwerpbestemmingsplan Oud Moleneind 11b en 11c, versie september 2022 (428.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toelichting ontwerpbestemmingsplan Oud Moleneind 11b en 11c, versie september 2022 (8.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1: verkennend bodemonderzoek (6.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Regels ontwerpbestemmingsplan Oud Moleneind 11b en 11c, versie september 2022 (3.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2: Akoestisch onderzoek (5.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3: Quickscan externe veiligheid (834.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4: Rapportage beantwoording groepsrisico (545.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5: Advies Veiligheidsregio (465.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6: Quickscan natuurwetgeving (859.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 7: Rapportage stikstof (1.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 8: Verslag omgevingsdialoog (3.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
6.g - Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Udenseweg 43-47, Zeeland
Op 4 oktober 2022 heeft het college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan ‘Udenseweg 43-47, Zeeland’. Dit bestemmingsplan maakt het planologisch mogelijk de bedrijfsbestemming met specifieke aanduiding touringcarbedrijf, om te zetten naar een bedrijfsbestemming met de specifieke aanduiding bedrijf in de evenementenlogistiek. Van de twee aanwezige bedrijfswoningen wordt één bedrijfswoning omgezet naar een burgerwoning. De andere bedrijfswoning blijft in gebruik als bedrijfswoning. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 17 oktober 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn is één zienswijze ontvangen.
- Getekend raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Udenseweg 43-47, Zeeland.pdf (191.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Vaststelling Bestemmingsplan Udenseweg 43-47, Zeeland.pdf (51.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Nota van zienswijze ontwerpbestemmingsplan Udenseweg 43-47, Zeeland (34.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Brief principebesluit (134.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Verbeelding (291.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toelichting (4.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toelichitng B1_Bodemonderzoek Udenseweg 45 (6.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB2_Bodemonderzoek Udenseweg 47 (8.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB3_Digitale Watertoets (78.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB4_Akoestisch onderzoek industrielawaai (8.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB5_Memo geluidniveaus vrachtwagens (2.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB6_Stikstof rapportage (1.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB7_Advies Veiligheidsregio (192.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB8_Aanmeldnotitie m.e.r.-beoordeling (28.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB9_Omgevingsdialoog geanonimiseerd.pdf (3.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Regels (305.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- RB1_Bedrijvenlijst (35.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- RB2_Landschapsplan (2.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
6.h - Raadsvoorstel Beleid Kabels en Leidingen gemeente Maashorst
Vooruitlopend op de Omgevingswet kunnen gemeentes diverse verordeningen samenvoegen in een Verordening Fysieke Leefomgeving (VFL). Met de samenvoeging van de gemeenten Uden en Landerd naar de gemeente Maashorst heeft de gemeente Maashorst ook gekozen om een VFL op te stellen, en hierin een hoofdstuk voor de Ondergrondse Infrastructuur op te nemen. Vanaf eind 2021 zijn de AS50-gemeenten Bernheze, Meijerijstad, Maashorst en Oss gestart aan de vernieuwing van de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI) en bijbehorende uitvoeringsdocumenten Handboek Kabels en Leidingen (HKL) en Schaderegeling Ingravingen Kabels en Leidingen. Door de verordening en bijbehorende uitvoeringsdocumenten samen op te stellen, zijn de documenten gelijk aan elkaar, wat voor eenduidigheid zorgt in de regio. Hiertoe dient de Verordening Fysieke Leefomgeving te worden aangepast.
De raad wordt voorgesteld de Eerste wijziging Verordening Fysieke Leefomgeving gemeente Maashorst vast te stellen.
-
6.i - Raadsvoorstel Grondprijsbeleid 2023 bouwkavels
Elk jaar zal het grondprijsbeleid van de gemeente Maashorst worden geactualiseerd. Deze werkwijze is opgenomen in de Nota Grondbeleid. De grondprijzen worden jaarlijks getoetst door een externe taxatiecommissie: deze bestaat uit twee taxateurs van twee verschillende bureaus en een (jaarlijks wisselende) lokale makelaar. Er wordt onderscheid in prijs gemaakt als gevolg van bijvoorbeeld verschil in bebouwingsmogelijkheden, perceelskenmerken en locatie.
- Getekend raadsvoorstel Grondprijsbeleid 2023 bouwkavels.pdf (405.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekend raadsbesluit Grondprijsbeleid 2023 bouwkavels.pdf (71.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 Grondprijsadvies Wonen 2023 (3.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 Grondprijsadvies Bedrijven en Maatschappelijk 2023 (1.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 Advies grondprijzen 2023 (178.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 Grondprijzen regio (179.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vraag PRO - Raadsvoorstel Grondprijsbeleid 2023 Bouwkavels (24.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
7 - BESPREEKPUNTEN
Door de raadscommissies zijn geen raadsvoorstellen geagendeerd voor bespreking.
- 8 - Sluiting