Commissievergadering Samenleving en Bestuur 21 maart 2024
- Plaats
- Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Karin Francken
De vergadering is terug te kijken via [Commissievergadering Samenleving en Bestuur (royalcast.com)](https://channel.royalcast.com/maashorst/#!/maashorst/20240321_1)
Documenten
- Agendabundel (288.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Voorbereiding en orde commissievergaderingen (37.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Vastgestelde besluitenlijst Commissievergadering Samenleving en Bestuur 21 maart 2024 (29.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
Agenda
-
1 - Opening en mededelingen
Verhinderd: mevrouw Vissers (SP) en de heer Bethlehem (Forum voor Democratie)
-
2 - Vaststelling agenda
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
-
3 - Spreekrecht
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
De heer Kuijpers heeft zich gemeld als inspreker over het onderwerp burgerparticipatie en medezeggenschap.
-
4 - Vaststelling besluitenlijst commissievergadering S&B d.d. 1 februari 2024
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
-
5 - Openstaande toezeggingen en moties
De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.
- 20240312 Openstaande moties Commissie Samenleving & Bestuur (23.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 20240312 Openstaande toezeggingen Commissie Samenleving & Bestuur (50.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 20240312 Openstaande toezeggingen Commissie Samenleving & Bestuur (uit de raadsvergaderingen) (59.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
6 - Rondvraag
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
-
7 - Mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
Onderstaand een overzicht van de periode 2 februari 2024 tot en met 21 maart 2024 van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Samenleving en Bestuur vallen:
- Veiligheidsregio Brabant-Noord (21 maart)
- Centumregeling Jeugd NoordoostBrabant (8 februari)
-
8 - Beeldvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
9 - Oordeelsvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
9.1 - Raadsvoorstel Onderhoud gemeentelijke eigendommen 2024-2033
De gemeente Maashorst heeft een groot aantal gebouwen in eigendom. Het bezit van gebouwen vraagt vanzelfsprekend om beheer en onderhoud daarvan. Om een zo goed mogelijk inzicht te krijgen in de noodzakelijke onderhoudskosten op korte en middellange termijn, worden er periodiek onderhoudsinspectie uitgevoerd, waarbij de uit te voeren werkzaamheden opgenomen worden in een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP). In verband met de samenvoeging van de voormalige gemeenten Uden en Landerd is er de afgelopen maanden een compleet nieuw MJOP opgesteld.
In deze nieuwe planning 2024-2033 zijn alle onderhoudswerkzaamheden opgenomen die voor rekening van de gemeente komen. Voor de verhuurde panden is onderhoud opgenomen conform afspraken in de huurovereenkomsten. De onderhoudsplanning (zie bijlage 1) is een prognose van de te verwachte onderhoudskosten in het betreffende jaar.
- Raadsvoorstel Onderhoud gemeentelijke eigendommen 2024-2033 (206.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Onderhoud gemeentelijke eigendommen 2024-2033 (68K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Meerjarenonderhoudsplan 2024-2033 (171.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - 10e Begrotingswijziging 2024 (324.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag UdenPlusLanderd - Raadsvoorstel Onderhoud gemeentelijke eigendommen 2024-2033 (53.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag PRO - Raadsvoorstel Onderhoud gemeentelijke eigendommen 2024-2033 (63.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen VVD - Raadsvoorstel Onderhoud gemeentelijke eigendommen 2024 - 2033 (54.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag GroenLinks - Onderhoud gemeentelijke eigendommen 2024-2033 (34.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.2 - Raadsvoorstel Integraal Huisvestingsplan primair en voortgezet onderwijs 2024-2039
Onderwijshuisvesting draagt bij aan het gezamenlijk doel om te zorgen voor kwalitatief goed onderwijs voor alle kinderen in de gemeente Maashorst. De gemeente en de schoolbesturen zijn in dat kader samen (wettelijk) verantwoordelijk om hiertoe goede, passende en toekomstbestendige onderwijshuisvesting (inclusief bewegingsonderwijs) te realiseren en in stand te houden. Om hier invulling aan te geven hebben gemeente, schoolbesturen en kinderopvang samen een Integraal Huisvestingsplan (verder te noemen IHP) primair en voortgezet onderwijs 2024 – 2039 opgesteld, dit onder begeleiding van ICS-adviseurs.
Het IHP is een strategisch en dynamisch koersdocument dat inzicht en richting geeft in de behoefte aan onderwijsvoorzieningen in het primair en voortgezet onderwijs voor de komende 15 jaar. Het plan geeft houvast aan hoe om te gaan met investeringen in gebouwen voor onderwijs en kinderopvang, zodat in de gemeente een duurzame en gezonde onderwijs- en kinderopvangomgeving kan worden voortgezet. Naast de ontwikkelingen van het leerlingenaantal en de staat van de gebouwen, zijn meer kwalitatieve vragen aan de orde geweest, zowel ten aanzien van de functionaliteit van de gebouwen als ontwikkelingen in het aanbod van onderwijs- en kinderopvangvoorzieningen. Het IHP geeft daarmee inzicht in de grootste knelpunten en geeft helderheid over de gewenste oplossingsrichtingen. Hierbij dient tevens aandacht te zijn voor zowel korte- als lange termijn oplossingen.
- Raadsvoorstel Integraal Huisvestingsplan primair en voortgezet onderwijs 2024-2039 (179.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Integraal Huisvestingsplan primair en voortgezet onderwijs 2024-2039 (70.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Integraal Huisvestingsplan primair en voortgezet onderwijs 2024-2039 gemeente Maashorst (1.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Bijlagenboek IHP Maashorst (5.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Bijlagenboek IHP Maashorst (oude versie) (18.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen UdenPlusLanderd - Raadsvoorstel Integraal Huisvestingsplan primair en voortgezet onderwijs 2024-2039 (55.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen GroenLinks - Raadsvoorstel Integraal Huisvestingsplan primair en voortgezet onderwijs 2024-2039 (58.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.3 - Raadsvoorstel vaststellen bestemmingsplan ‘Sport en Spel Reek 2024’
Reeds in 2016 is op initiatief van de dorpskern Reek samen met de sportverenigingen door de gemeente Landerd het traject ingezet om te komen tot een gezamenlijk sportpark voor voetbalvereniging Achilles, tennisvereniging Reek en Jong Nederland. Dat lange traject heeft uiteindelijk geleid tot het ter inzage leggen van een ontwerpbestemmingsplan eind augustus 2021. Het ontwerpbestemmingsplan had betrekking op het mogelijk maken van tennisvelden en een nieuw hoofdgebouw voor de verenigingen met een beweegbox als vervanger van de huidige sporthal die dan ruimte vrijmaakte voor parkeren. Daarbij werden tennisvelden voorzien op enige afstand achter woningen aan de Mgr. Suijsstraat.
Naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan zijn door veel omwonenden zienswijzen ingebracht vooral vanwege vrees voor geluidhinder. De zienswijzen hebben geleid tot aanvullend onderzoek en heroverweging van de begrenzing en invulling van het sportcomplex. Tegelijkertijd speelde landelijk de ontwikkeling dat een tennisvereniging padelbanen nodig heeft om toekomstbestendig te zijn. Mede vanwege de akoestische aandachtspunten bij het gebruik van padelbanen is in overleg met alle betrokkenen, zowel de sportverenigingen als de omgeving, naar een alternatieve inrichting van het gebied gezocht.
Dat heeft geresulteerd in een gewijzigde vorm voor het sportcomplex waarbij de tennisvelden ten zuiden van het nieuwe hoofdgebouw zijn geprojecteerd en de padelbanen weer ten zuiden van de tennisvelden.
Er wordt op deze wijze zoveel als mogelijk tegemoetgekomen aan de zienswijzen vanuit de omgeving die in 2021 zijn ingediend en de wens van de tennisvereniging voor de mogelijkheid van het realiseren van padelbanen. Ten behoeve van de nieuwe indeling zijn deels nieuwe gronden noodzakelijk. Over de aankoop van de benodigde grond is onlangs overeenstemming bereikt. In de landschappelijke inpassing komt onder meer een grondwal om te zorgen dat eventuele ontwikkelingen met CPO-woningen aan de Mgr. Borretstraat niet geblokkeerd worden door het geluid van de tennis- en padelbanen.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 13 december 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn van omwonenden 2 zienswijzen ontvangen.
- Raadsvoorstel vaststellen bestemmingsplan ‘Sport en Spel Reek 2024’ (939.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit vaststellen bestemmingsplan ‘Sport en Spel Reek 2024’ (66.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Nota van zienswijzen bestemmingsplan ‘Sport en Spel Reek 2024’ (76.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Regels bestemmingsplan Sport en Spel Reek 2024 (178.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Regels Bijlage 1 Landschapsplan (5.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - Toelichting bestemmingsplan Sport en Spel Reek 2024 (11.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 - Toelichting Bijlage 1 Verkennend bodemonderzoek (44.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6 - Toelichting Bijlage 2 Indicatief proefsleuvenonderzoek asbest in bodem (6.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 7 - Toelichting Bijlage 3 Verkennend bodemonderzoek 2022 (86.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 8 - Toelichting Bijlage 4 Onderzoek milieuzonering en industrielawaai 2023 (28.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 9 - Toelichting Bijlage 5 Quickscan Wet natuurbescherming (9.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 10 - Toelichting Bijlage 6 Nader ecologisch onderzoek (613.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 11 - Toelichting Bijlage 7 Stikstofdepositieonderzoek 2023 (5.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 12 - Toelichting Bijlage 8 Archeologisch bureau- en verkennend booronderzoek 2022 (31.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 13 - Toelichting Bijlage 9 Aanvulling archeologisch bureau- en verkennend booronderzoek 2022 (18.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 14 - Toelichting Bijlage 10 Watertoets en geohydrologisch onderzoek 2022 (10.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 15 - Verbeelding bestemmingsplan Sport en Spel Reek 2024 (568.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag PRO - Raadsvoorstel vaststellen bestemmingsplan Sport en Spel Reek 2024 (57.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.4 - Raadsvoorstel Verzoek tot instemming wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord
Op 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd. Deze wijziging heeft ook impact op de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (GR) die hierdoor geactualiseerd moet worden. De nieuwe Wgr verplicht een getrapte procedure waarbij een conceptregeling tweemaal aangeboden wordt aan de gemeenteraden: eenmaal voor zienswijze en eenmaal voor toestemming. Dit wordt toegelicht in de raadsinformatiebrief die vorig jaar aan uw raad is aangeboden. Het zienswijzetraject is inmiddels afgerond. Alle raden hebben een positieve zienswijze naar voren gebracht of hebben besloten akkoord te gaan en geen zienswijze naar voren te brengen. De ingediende zienswijzen hebben geen aanleiding gegeven tot het wijzen van de concepttekst van de GR. Daarom kan nu overgegaan worden op de toestemmingsprocedure.
- Raadsvoorstel Verzoek tot instemming wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (223.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Verzoek tot instemming wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (65.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Verzoek tot instemming wijziging GR VRBN (367.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Wijzigingsbesluit GR VRBN 2024 (404.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.5 - Raadsvoorstel Wijziging gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant
In 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd. Met de gewijzigde wet wil de wetgever de betrokkenheid van gemeenteraden bij het bestuur van gemeenschappelijke regeling verbeteren. Op grond van deze wetswijziging moet ook de gemeenschappelijk regeling Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant worden aangepast. Deze gemeenschappelijke regeling regelt de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). De uitvoering van de Wsw kent sinds 2015 een sterfhuisconstructie omdat instroom in de Wsw niet meer mogelijk is. De uitvoering van de Wsw door het Werkvoorzieningschap is dan ook beleidsarm. Een aantal wijzigingen in deze gemeenschappelijke regeling volgen direct uit de wet en golden meteen op 1 juli 2022. De andere wijzigingen moeten uiterlijk 1 juli 2024 geïmplementeerd zijn. Hiertoe wordt dit raadsvoorstel aan de raad voorgelegd.
- Raadsvoorstel Wijziging gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant (141.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Wijziging gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant (69.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Aanbiedingsbrief colleges-wijziging gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant (159.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Concept-gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant (168.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Zienswijzebrief van de raad aan Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant (98.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Ter informatie toegevoegd door griffie - E-mail SP Oss inzake zienswijze Werkvoorzieningschap Noord-Oost Brabant (433.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Ter informatie toegevoegd door griffie - Amendement SP Oss Versterk invloed van de raad op GR'en Werkvoorzieningsschap onderdeel Evaluatie (137.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 10 - Sluiting