Commissievergadering Samenleving en Bestuur 19 september 2023
- Plaats
- Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Ellen Troost (plaatsvervangend commissievoorzitter)
Dit is een conceptagenda. Deze wordt vastgesteld bij agendapunt 2. Dit is een voortzetting van de vergadering van de commissie Samenleving en Bestuur van 14 september 2023.
De vergadering is live te volgen via [Commissievergadering Samenleving en Bestuur (royalcast.com)](https://channel.royalcast.com/maashorst/#!/maashorst/20230919_1)
Documenten
Agenda
-
1 - Opening en mededelingen
Afwezig met kennisgeving:
mevrouw Francken (VVD),
mevrouw Thenu (Maashorst Vooruit)
mevrouw Henst (Maashorst Vooruit)
de heer Van den Bosch (CDA)
de heer Visschers (PRO)
-
2 - Vaststelling agenda
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
- 3 - Oordeelsvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
-
3.a - Raadsvoorstel Cultuurbeleid gemeente Maashorst 2024-2030
Op 1 januari 2022 werd er officieel een nieuwe gemeente gevormd: de gemeente Maashorst. Een samengaan tussen de voormalige gemeenten Landerd en Uden. Dit samengaan vraagt om een nieuwe frisse blik op cultuur. Een nieuw, overtuigend verhaal over de rol van kunst en cultuur in Maashorst en duidelijkheid over waar de gemeente de komende jaren, tot en met 2030, op inzet. Het nieuwe cultuurbeleid vervangt het bestaande cultuurbeleid van de voormalige gemeente Uden, getiteld ‘Van kers op de taart naar cement voor de samenleving’. Een beleid dat oorspronkelijk een looptijd had van 2012-2016, maar in de jaren daarna is gecontinueerd. De voormalige gemeente Landerd kende geen apart beleid op cultuur, maar wel regelingen.
Op 24 november 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met de ambitie- en kadernota die als basis dient voor de vorming van het nieuwe cultuurbeleid. In vervolg daarop is er samen met het lokale culturele veld invulling gegeven aan de benoemde ambities en doelstellingen. Het nieuwe cultuurbeleid 2024-2030 is daarvan het resultaat en zal van kracht gaan vanaf 1 januari 2024.
Tijdens de vergadering van de commissie Samenleving en Bestuur van donderdag 14 september 2023 hebben de volgende personen ingesproken over dit agendapunt:
Mevrouw Van Summeren, directeur-bestuurder van Kunst&Co
De heer Zeegers namens Theaterspoor
De heer Koenders namens zes muziekverenigingen Zeelandia uit Zeeland (waarvan de heer Koenders voorzitter is), Semper Crescendo uit Reek, Concordia uit Schaijk, De Eendracht uit Uden, St. Marcellus uit Odiliapeel en de Harmonie Sint Caecilia uit Volkel.
De inspreekbijdrage van de heer Zeegers en de presentatie van de heer Koenders zijn toegevoegd aan de stukken.
- Raadsvoorstel cultuurbeleid 2024-2030 (90.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit cultuurbeleid 2024-2030 (80.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Cultuurbeleid 2024-2030 (2.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2. Binnengekomen zienswijzen inclusief gemeentelijke reactie concept cultuurbeleid 2024-2030 (667.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Brief gemeenteraad aangaande cultuurbeleidsplan (geanonimiseerde versie) (78.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Markant Theater Maashorst, namens NOBB Bibliotheken Maashorst; Theaterspoor; Kunst & Co, Museum Krona; Compass Maashorst/ De Pul - brief met reactie cultuurbeleid 2024-2030 (774.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen van GroenLinks over Cultuurbeleid gemeente Maashorst 2024-2030 (33.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 20230913 Ingekomen stuk KIEM, Optimus en SAAM (58.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Presentatie muziekverenigingen door Dhr. Koenders (212.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Inspreektekst Dhr Zeegers namens Theaterspoor (899.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
3.b - Raadsvoorstel Verordening en hanteren opstapplaatsen in het kader van leerlingenvervoer
Leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen, bijvoorbeeld vanwege een handicap of gedragsproblemen. De basis voor het leerlingenvervoer ligt in de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs. Daarin staat dat de gemeente een regeling moet vaststellen op basis waarvan ouders van leerlingen, onder bepaalde voorwaarden, aanspraak kunnen maken op betalen van de vervoerskosten van en naar school. Ook de leerplichtwet speelt hierbij een rol; artikel 2 lid 1 van deze wet hanteert het uitgangspunt dat de verantwoordelijkheid voor het schoolbezoek van de leerling bij de ouders blijft.
De gemeente Maashorst heeft als regeling een uniforme verordening leerlingenvervoer voor beide voormalig gemeenten Uden en Landerd. Bij het vaststellen van de verordening heeft de voormalige gemeente Uden in 2021 ook een aantal uitgangspunten vastgesteld. Dit zijn:
1. Reistijd van het kind mag niet langer zijn dan anderhalf uur van het huisadres inclusief via opstappunt tot aan de school.
2. In het voorjaar van 2022 zal de gemeenteraad van gemeente Maashorst een nieuw besluit nemen over de nog te harmoniseren onderdelen van het beleid, met name het hanteren van opstapplaatsen. Er wordt rekening gehouden met minimaal 1 opstappunt per kern van de gemeente Maashorst i.o.
3. Er kan een meerjaren toekenningsbesluit toegewezen worden conform het Dienstverleningsconcept van de gemeente Maashorst i.o.
4. De leeftijdsgrens van het eventueel zelfstandig reizen betreft tussen de 9 en 12 jaar en enkel in goed overleg met de ouders/verzorgers.
Dit voorstel heeft betrekking op de verordening leerlingenvervoer en op het realiseren van opstapplaatsen in de gehele gemeente Maashorst.
De manier waarop de regeling wordt uitgevoerd, is in Maashorst nog niet geharmoniseerd. Dat betekent dat er verschillen zijn tussen voormalige gemeenten Uden en Landerd. Het harmoniseren van deze werkwijze wordt in een separaat voorstel aan u voorgelegd. Hierin wordt meegenomen: 1. Zelf uitvoeren of uitbesteden 2. Meerjaren toekenningsbesluit 3. Voor Elkaar Pas.
Tijdens de vergadering van de commissie Samenleving en Bestuur van donderdag 14 september 2023 hebben mevrouw Van der Pas en de heer Van Summeren ingesproken over dit agendapunt. Hun inspreekbijdrage is toegevoegd aan de stukken.
- Raadsvoorstel verordening Bekostiging Leerlingenvervoer gemeente Maashorst (88.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Verordening Bekostiging leerlingenvervoer Maashorst (147.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage ter informatie 1 - Uitgangspunten Leerlingenvervoer gemeente Maashorst (20.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Brief van inwoner Uden mbt opstapplaatsen leerlingenvervoer dd 3 augustus 2023 (geanonimiseerd) (127.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Inspreekbijdrage mw. Van der Pas, dhr. Van Summeren en mw. Steensma bij Raadsvoorstel Verordening en hanteren opstapplaatsen in het kader van leerlingenvervoer (119.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen van GroenLinks over opstapplaatsen in het kader van leerlingenvervoer (26.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
3.c - Raadsvoorstel Gezond en gelukkig oud in Maashorst
In het bestuursakkoord 2022-2026 staat dat we een masterplan ontwikkelen voor de komende 10 jaar om aan de in Maashorst exponentieel groeiende groep kwetsbare ouderen passende zorg en welzijnsvoorzieningen te kunnen blijven bieden. Naar aanleiding van een burgerinitiatief heeft de raad op 14 juli 2022 de motie ‘Kaders masterplan ouderenbeleid’ aangenomen, nadat zij in maart 2022 een motie aannam om met een werkgroep te komen tot een voorstel. De kaders zijn opgesteld door een speciaal samengestelde werkgroep met vertegenwoordigers van o.m. de raad, ambtelijke organisatie, ouderenbonden, zorgcoöperaties, ASD en het burgerinitiatief. Het college heeft op 14 februari 2023 het plan van aanpak vastgesteld en de raad geïnformeerd met een raadsinformatiebrief. De eerste fase van het plan van aanpak is het opstellen van een beleidsprogramma, het masterplan ouderen. Dit beleidsprogramma ‘Gezond en gelukkig oud in Maashorst 2023-2033’ ligt nu ter besluitvorming voor.
- Raadsvoorstel Beleidsprogramma 'Gezond en Gelukkig Oud in Maashorst 2023-2033' (94.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit beleidsprogramma Gezond en gelukkig oud in Maashorst 2023-2033 (79.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Gezond en gelukkig oud in Maashorst 2023-2033 (606.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
4 - Mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
Onderstaand een overzicht van de periode 23 mei tot en met 14 september 2023 van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Samenleving en Bestuur vallen:
5-7: AB RAV (wethouder heeft mededeling)
5-7: AB Werkvoorzieningsschap Noordoost-Brabant
6-7: AB GGD Hart voor Brabant
10-7: AB Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant-Noordoost (KCV) (wethouder heeft mededeling)
13-7: Portefeuillehouderoverleg Wmo Brabant Noordoost-oost
- 5 - Sluiting