Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën 16 maart 2023
- Plaats
- Raadzaal Maashorst
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Maurits van den Bosch
De vergadering is terug te kijken via https://channel.royalcast.com/webcast/maashorst/202303016_1
Documenten
- Voorbereiding en orde commissievergaderingen (38.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Vastgestelde_Besluitenlijst_Commissievergadering_Ruimte_Economie_en_Financiën_16_maart_2023.docx (31.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
Agenda
- 1 - Opening en mededelingen
-
2 - Vaststelling agenda
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
-
3 - Spreekrecht
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.
-
4 - Vaststelling conceptbesluitenlijst commissievergadering REF d.d. 2 februari 2023
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
-
5 - Openstaande toezeggingen en moties
De commissie wordt gevraagd het overzicht met toezeggingen en moties vast te stellen.
-
6 - Rondvraag
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
20230314: aan de voorlopige agenda is een rondvraag van de SP toegevoegd.
-
7 - Beeldvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8 - Oordeelsvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8.a - Opinienota Omgevingsvisie gemeente Maashorst
Tijdens de raadsinformatieavond van 5 september 2022 bent u geïnformeerd over de omgevingsvisie. Op 16 februari komt er tijdens de raadsinformatievond een (verdiepend) vervolg op dit onderwerp. In de commissie REF van 16 maart wordt aan de commissie gevraagd om aan de hand van de opinienota richtinggevende keuzes aan te geven. Deze worden verwerkt in een raadsvoorstel dat later dit jaar aan de raad wordt voorgelegd.
- Opinienota Omgevingsvisie (235.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Werkdocument Omgevingsvisie gemeente Maashorst (76.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- H.3 Omgevingsvisie thema's en uitwerkingsrichting (26.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Concept Strategische Impactbeoordeling OER (Afgewogen alternatieve keuzes) (10.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen CDA - Omgevingsvisie Maashorst.docx (26.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen GroenLinks Omgevingsvisie Maashorst - Hoogproductieve landbouw (26.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen GroenLinks Omgevingsvisie Maashorst - Bodemverontreiniging (25.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen GroenLinks Omgevingsvisie Maashorst - Interactiemilieus (25.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen Maashorst Vooruit - Omgevingsvisie Maashorst (26.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op vragen van dhr. De Vroomen (VVD) - agendapunt 8.a commissie REF 16 maart 2023.docx (20.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.b - Raadsvoorstel heffingsysteem riool- en waterzorgheffing
Doel van het raadsvoorstel en raadsbesluit is om te komen tot één heffingsysteem voor riool- en waterzorgheffing voor alle inwoners, bedrijven en instellingen van gemeente Maashorst, vanaf de start van het belastingjaar 2024. In 2023 geldt voor voormalig Landerd en Uden nog een verschillend heffingsysteem.
De agendacommissie heeft besloten tot de volgende planning:
16 maart commissie REF: beeldvormende en oordeelsvormende bespreking van het raadsvoorstel. Geen (uitgebreide) presentatie maar een to the point toelichting. Nadruk in deze commissievergadering ligt op de oordeelsvorming.
Over de voorkeursvariant van de commissie (dat kan een van de varianten zijn die in het voorstel staan maar wellicht ook een combinatie van geschetste varianten) vindt uiterlijk op 11 april opnieuw besluitvorming college plaats. Dit leidt tot een raadsbesluit met daarin één variant, de voorkeursvariant van de commissie. In het raadsvoorstel wordt toegelicht welke varianten eerder aan de commissie zijn voorgelegd.
20 april raadsvergadering: het aangepaste raadsvoorstel en raadsbesluit wordt direct – zonder tussenkomst commissie – besluitvormend geagendeerd voor de raadsvergadering van 20 april.
- Raadsvoorstel heffingsysteem riool en waterzorgheffing (223.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit heffingsysteem riool en waterzorgheffing (67.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage a - Toelichting heffingsysteem en tarieven riool- en waterzorgheffing (164.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage b - Historie besluitvorming harmonisatie riool- en waterzorgheffing gemeente Maashorst (251.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- bijlage c - Presentatie heffingsysteem riool- en waterzorgheffing (875.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag Maashorst Vooruit - Heffingsysteen riool- en waterzorgheffing.docx (60.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vragen GroenLinks - Heffingssysteem riool- en waterzorgheffing.docx (26.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.c - Opinienota Ambities en inzamelvarianten afval inwoners
In de commissie REF van 16 maart wordt aan de commissie gevraagd om aan de hand van de opinienota richtinggevende keuzes aan te geven. Deze worden verwerkt in een raadsvoorstel. Dit raadsvoorstel wordt voor de zomer ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.
-
8.d - Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Oud Moleneind 11b en 11c, Uden
Op 4 oktober 2022 heeft uw college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan ‘Oud Moleneind 11b en 11c, Uden’. Dit bestemmingsplan maakt het planologisch mogelijk twee levensloopbestendige woningen te realiseren.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 13 oktober 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn drie zienswijzen ontvangen.
- Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan voor twee nieuwe woningen aan Oud Moleneind (achter 11A) in Uden.docx (86.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Vaststellen bestemmingsplan voor twee nieuwe woningen aan Oud Moleneind (achter 11A) in Uden.docx (79.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Geanonimiseerd - Nota van zienswijzen ontwerpbpl Oud Moleneind 11b en 11c in Uden .docx (41.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Verbeelding Ontwerp BP Oud Moleneind 11b en 11c, versie september 2022 (428.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toelichting Ontwerp BP Oud Moleneind 11b en 11c, versie september 2022 (8.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Regels Ontwerp BP Oud Moleneind 11b en 11c, versie september 2022 (3.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1: verkennend bodemonderzoek (6.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2: Akoestisch onderzoek (5.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3: Quickscan externe veiligheid (834.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4: Rapportage beantwoording groepsrisico (545.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5: Advies Veiligheidsregio (465.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6: Quickscan natuurwetgeving (859.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 7: Rapportage stikstof (1.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 8: Verslag omgevingsdialoog (3.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.e - Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Udenseweg 43-47, Zeeland
Op 4 oktober 2022 heeft uw college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan ‘Udenseweg 43-47, Zeeland’. Dit bestemmingsplan maakt het planologisch mogelijk de bedrijfsbestemming met specifieke aanduiding touringcarbedrijf, om te zetten naar een bedrijfsbestemming met de specifieke aanduiding bedrijf in de evenementenlogistiek. Van de twee aanwezige bedrijfswoningen wordt één bedrijfswoning omgezet naar een burgerwoning. De andere bedrijfswoning blijft in gebruik als bedrijfswoning. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 17 oktober 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn is één zienswijze ontvangen.
- Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Udenseweg 43-47, Zeeland.docx (88.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Vaststellen bestemmingsplan Udenseweg 43-47, Zeeland.docx (80.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Nota van zienswijze ontwerpbpl Udenseweg 43-47, Zeeland.docx (34.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Brief principebesluit 8-7-2019.pdf (134.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Verbeelding.pdf (291.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toelichting.pdf (4.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB1_Bodemonderzoek Udenseweg 45.pdf (6.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB2_Bodemonderzoek Udenseweg 47.pdf (8.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB3_Digitale Watertoets.pdf (78.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB4_Akoestisch onderzoek industrielawaai.pdf (8.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB5_Memo geluidniveaus vrachtwagens.pdf (2.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB6_Stikstof rapportage.pdf (1.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB7_Advies Veiligheidsregio.pdf (192.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB8_Aanmeldnotitie m.e.r.-beoordeling.pdf (28.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- TB9_Omgevingsdialoog geanonimiseerd.pdf (3.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Regels.pdf (305.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- RB1_Bedrijvenlijst.pdf (35.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- RB2_Landschapsplan.pdf (2.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.f - Raadsvoorstel Grondprijsbeleid 2023 bouwkavels
Elk jaar zal het grondprijsbeleid van de gemeente Maashorst worden geactualiseerd. Deze werkwijze is opgenomen in de Nota Grondbeleid. De grondprijzen worden jaarlijks getoetst door een externe taxatiecommissie: deze bestaat uit twee taxateurs van twee verschillende bureaus en een (jaarlijks wisselende) lokale makelaar. Er wordt onderscheid in prijs gemaakt als gevolg van bijvoorbeeld verschil in bebouwingsmogelijkheden, perceelskenmerken en locatie.
- Raadsvoorstel Grondprijsbeleid 2023 bouwkavels.docx (72.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Grondprijsbeleid 2023 bouwkavels.docx (81.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 Grondprijsadvies Wonen 2023 (3.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 Grondprijsadvies Bedrijven en Maatschappelijk 2023 (1.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 Advies grondprijzen 2023 (178.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 Grondprijzen regio (179.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vraag PRO - Raadsvoorstel Grondprijsbeleid 2023 Bouwkavels.docx (24.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.g - Raadsvoorstel Beleid Kabels en Leidingen gemeente Maashorst
Vooruitlopend op de Omgevingswet kunnen gemeentes diverse verordeningen samenvoegen in een Verordening Fysieke Leefomgeving (VFL). Met de samenvoeging van de gemeenten Uden en Landerd naar de gemeente Maashorst heeft de gemeente Maashorst ook gekozen om een VFL op te stellen, en hierin een hoofdstuk voor de Ondergrondse Infrastructuur op te nemen. Vanaf eind 2021 zijn de AS50-gemeenten Bernheze, Meijerijstad, Maashorst en Oss gestart aan de vernieuwing van de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI) en bijbehorende uitvoeringsdocumenten Handboek Kabels en Leidingen (HKL) en Schaderegeling Ingravingen Kabels en Leidingen. Door de verordening en bijbehorende uitvoeringsdocumenten samen op te stellen, zijn de documenten gelijk aan elkaar, wat voor eenduidigheid zorgt in de regio. Hiertoe dient de Verordening Fysieke Leefomgeving te worden aangepast.
De raad wordt voorgesteld de Eerste wijziging Verordening Fysieke Leefomgeving gemeente Maashorst vast te stellen.
-
9 - Mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
Onderstaand een overzicht van de vergaderingen in de periode 2 februari tot en met 16 maart 2023 van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Ruimte, Economie en Financiën vallen:
ODBN: 15 februari
RNOB: 31 januari
- 10 - Sluiting