Commissievergadering Samenleving en Bestuur 9 maart 2023
- Plaats
- Raadzaal Maashorst
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Karin Francken
De vergadering is terug te zien via https://channel.royalcast.com/webcast/maashorst/20230309_1 .
Documenten
- Voorbereiding en orde commissievergaderingen (38.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Besluitenlijst Commissievergadering Samenleving en Bestuur 9 maart 2023 (27.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
Agenda
-
1 - Opening en mededelingen
Afmeldingen zijn ontvangen van mevrouw De Groot (CDA) en de heer Bethlehem (Forum voor Democratie).
De vergadering is terug te zien via https://channel.royalcast.com/webcast/maashorst/20230309_1
-
2 - Vaststelling agenda
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
- 3 - Spreekrecht
-
4 - Vaststelling concept besluitenlijst commissievergadering S&B d.d. 26 januari 2023
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
-
5 - Openstaande toezeggingen en moties
De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.
- 6 - Rondvraag
- 7 - Beeldvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
- 8 - Oordeelsvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
-
8.a - Raadsvoorstel Antidiscriminatievoorziening Maashorst
Een antidiscriminatievoorziening (ADV) is de fysieke organisatie waar de burger terecht kan in geval van discriminatie. In 2009 is de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen in werking getreden. Het doel van deze wet is een landelijk dekkend stelsel van meldpunten voor onafhankelijke bijstand aan slachtoffers van discriminatie en de registratie van klachten over discriminatie creëren. Het college is verplicht om ingezetenen toegang te bieden tot een antidiscriminatievoorziening.
In de afgelopen jaren hebben we deze antidiscriminatievoorziening ook binnen de gemeente Uden en Landerd ingericht. Echter is deze door de fusie niet meegenomen in de harmonisatie. Sinds 1-1-2022 heeft de gemeente Maashorst dan ook géén antidiscriminatievoorziening meer. Dit is onlangs gebleken omdat er een melding discriminatie is ontvangen binnen de gemeente Maashorst. Dit betekent dat de gemeente op dit moment in gebreke is en er zo spoedig mogelijk een antidiscriminatievoorziening ingericht moet worden.
Op dit moment is er nog een geldige verordening antidiscriminatievoorziening van kracht vanuit de gemeente Landerd. Aangezien we voornemens zijn de antidiscriminatievoorziening opnieuw in te richten, is er voor gekozen om de verordeningen antidiscriminatievoorziening te harmoniseren. Nadat de nieuwe verordening is vastgesteld, zal de huidige verordening antidiscriminatievoorziening van Landerd komen te vervallen.
- Raadsvoorstel Antidiscriminatievoorziening Maashorst (87.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Antidiscriminatievoorziening Maashorst (82.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Begrotingswijziging 5 (2023) Antidiscriminatievoorziening Maashorst (256.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen UdenPlusLanderd - Antidiscriminatievoorziening Maashorst (23.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag PRO - Raadsvoorstel Verordening Inrichting Antidiscriminatievoorzieningen (SB 09-03-2023) (52.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag Voor de Dorpen - Antidiscriminatievoorziening Maashorst (24.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.b - Raadsvoorstel (mogelijkheid tot) tot zienswijze op het ontwerp van de centrumregeling Jeugd Noordoost Brabant 2024
De centrumregeling is randvoorwaardelijk voor de regionale inkooporganisatie Jeugdhulp (RIOZ), de gezamenlijke contractering van jeugdhulpaanbieders en om uitvoering te geven aan de regionale beleidsagenda en daarbij behorende uitvoeringstaken.
De centrumregeling is in het voorjaar 2022 geëvalueerd. Over de uitkomsten van de evaluatie zijn het college en de gemeenteraad vóór de zomer geïnformeerd. Belangrijkste bevinding is dat de regionale samenwerking positief ervaren wordt. Enkele aanpassingen zijn wenselijk als gevolg van de gemeentelijke herindelingen en opgedane ervaring.
Naar aanleiding van de evaluatie is de huidige centrumregeling jeugd stilzwijgend verlengd met ingang van 1 januari 2024 voor een periode van vier jaar (2024-2027). Gelijk met dit besluit heeft het college gevraagd tot voorstellen voor aanpassing van de huidige centrumregeling te komen. De aanpassingen zijn op de thema's: governance, stemverhoudingen, verdeelsluiting, inkoopsystematiek en algemene tekstuele verbeteringen. Doel en aard van de centrumregeling zijn gelijk gebleven.
De gemeenteraad heeft door een wijziging in de Wet Gemeenschappelijke regelingen de mogelijkheid een zienswijze te geven ten aanzien van de centrumregeling. In november 2022 is een regionale een raadinformatiebijeenkomst georganiseerd om de raden tegelijkertijd te informeren over deze procedure.
In dit voorstel wordt het college geadviseerd om in te stemmen met aanpassingen en de gemeenteraad via een raadsvoorstel te vragen om een zienswijze. Na het verwerken van eventuele zienswijzen zal de vervolgstap zijn de gemeenteraad te vragen toestemming te verlenen aan het college de nieuwe centrumregeling vast te stellen.
- Raadsvoorstel (Mogelijkheid tot) zienswijze op het ontwerp van de centrumregeling Jeugd Noordoost Brabant 2024 (89.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit (Mogelijkheid tot) zienswijze op het ontwerp van de centrumregeling Jeugd Noordoost Brabant 2024 (81.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Concept centrumregeling jeugd 2024 Noordoost Brabant (240.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2. Overzicht Wijze waarop suggesties voor aanpassingen zijn doorgevoerd in nieuwe centrumregeling Jeugd (42.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3. Brief positieve zienswijze tot wijziging van de centrumregeling jeugd (90.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Beantwoording technische vraag UdenPlusLanderd over centrumregeling jeugd (22.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.c - Raadsvoorstel Strategisch beleidskader sociaal domein 2023 - 2028 gemeente Maashorst
Het strategisch beleidskader is de ‘paraplu’ waaronder beleid in het Sociaal Domein de komende jaren verder vorm krijgt. De elementen uit dit beleidskader geven sturing en richting aan verdere uitwerkingen in beleidsplannen- en nota’s op specifieke onderdelen binnen het sociaal domein, zoals de visie op sport, cultuur, WMO en arbeidsmarkt.
In het strategisch beleidskader wordt de huidige maatschappelijke situatie beschreven en onze gemeentelijke visie op een toekomstbestendig sociaal domein. Het geeft antwoord op de vraag: waar willen we in 2028 met het sociaal domein staan?
- Raadsvoorstel Strategisch Beleidskader Sociaal Domein 2023 – 2028 gemeente Maashorst (86.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Strategisch Beleidskader Sociaal Domein 2023 – 2028 gemeente Maashorst (79.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Strategisch beleidskader Sociaal Domein (164.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2. Oplegnotitie advies strategisch kader (130.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3. Advies strategisch beleidsplan (167.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4. Brief reactie op advies van de ASD ten aanzien van strategisch beleidskader sociaal domein (67.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.d - Raadsvoorstel Verordening speelautomatenhallen gemeente Maashorst 2023
De Verordeningen Speelautomatenhallen van de voormalige gemeenten Landerd en Uden dienen in het kader van de harmonisatieopgave geharmoniseerd te worden om voor de gemeente Maashorst te komen tot één Verordening speelautomatenhallen.
In de voormalige gemeente Uden waren maximaal twee speelautomatenhallen toegestaan. In de voormalige gemeente Landerd gold een 0-beleid. Daarom is ervoor gekozen om dit beleid voor de gemeente Maashorst voort te zetten en alleen in Uden maximaal twee speelautomatenhallen toe te staan.
De model-Verordening speelautomatenhallen van de VNG dateert van 2013 en is sindsdien niet meer geactualiseerd.
- Raadsvoorstel Verordening speelautomatenhallen gemeente Maashorst 2023 (63.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Verordening Speelautomatenhallen gemeente Maashorst 2023 (39.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Verordening speelautomatenhallen gemeente Maashorst 2023 (88.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Technische vragen Voor de Dorpen - Verordening Speelautomatenhallen gemeente Maashorst 2023 (25.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
8.e - Kaders Masterplan ouderenbeleid
In de raadsvergaderingen van 24 maart en 14 juli 2022 zijn twee moties over ouderenbeleid door uw raad aangenomen. De uitwerking van met name laatstgenoemde motie vindt u in de raadsinformatiebrief van 14 februari 2023 (ingekomen stukken voor de raad en toegevoegd als bijlage bij dit agendapunt). De daarin genoemde planning wijkt af van de in de aangenomen motie opgenomen planning. Om die reden heeft de agendacommissie het onderwerp geagendeerd.
- Raadsinformatiebrief plan van aanpak masterplan ouderen Maashorst 2023-2028 (83.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Plan van aanpak masterplan ouderen Maashorst 2023-2028 (99.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Motie kaders masterplan ouderenbeleid (AANGENOMEN) (35.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage Notitie Kaders en Uitgangspunten masterplan wijkgericht ouderenbeleid (31.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Getekende Motie vreemd agendering ouderenbeleid 24032022 (versie 2) (237.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 9 - Mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden
- 10 - Sluiting