Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën 28 maart 2024
- Plaats
- Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Tijd
- 19:30 uur
- Voorzitter
- Dennis van Tiel
Deze vergadering is volledig na te luisteren via [Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën (royalcast.com)](https://channel.royalcast.com/maashorst/#!/maashorst/20240328_1)
Documenten
- Agendabundel (336.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Voorbereiding en orde commissievergaderingen (37.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Vastgestelde Besluitenlijst Commissievergadering Ruimte Economie en Financiën 28 maart 2024 (38.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
Agenda
- 1 - Opening en mededelingen
-
2 - Vaststelling agenda
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
-
3 - Spreekrecht
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.
-
4 - Vaststelling besluitenlijst commissievergadering REF d.d. 8 februari 2024
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
-
5 - Openstaande toezeggingen en moties
De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.
- Openstaande toezeggingen commissie Ruimte, Economie en Financiën (61.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Openstaande toezeggingen (uit de raad) commissie Ruimte, Economie en Financiën (28.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Openstaande moties commissie Ruimte, Economie en Financiën (33.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
6 - Rondvraag
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
20240327: VVD heeft een rondvraag ingediend over de antwoorden op op schriftelijke vragen Afsluiting Brabantstraat en Leeuwstraat in Volkel.
-
7 - Mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
Onderstaand een overzicht van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Ruimte, Economie en Financiën vallen in de periode 8 februari tot en met 28 maart 2024:
ODBN: 21 februari 2024;
RNOB: 21 maart 2024 (regiodag).
-
8 - Beeldvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
9 - Oordeelsvorming over adviesnota's, opinienota's en andere stukken
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
9.1 - Opinienota Ontwikkeling de Peel: AgroNatuurWonen experimenten
In de commissie REF van 28 maart 2024 wordt aan de commissie gevraagd om aan de hand van de opinienota richtinggevend gevraagd of de uitwerking van de randvoorwaarden om AgroNatuurWonen experimenten mogelijk te maken wordt onderschreven.
20240326: de heer Verbiesen en mevrouw Gerrits maken, mede namens diverse omwonenden en buurtbewoners van de demolocatie Heihorst in Zeeland, gebruik van het recht om in te spreken. De inspreekbijdrage vindt u bijgaand. Voor raads- en commissieleden niet-zijnde raadsleden is een mail met de contactgegevens van van de heer Verbiesen en mevrouw Gerrits toegevoegd.
20240328: de heer van Grinsven heeft een reactie op de inspreekbijdrage van de heer Verbiesen en mevrouw Gerrits aan de raad gestuurd. Deze reactie vindt u bijgaand.
- Opinienota Ontwikkeling de Peel (114.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - B1 Randvoorwaarden AgroNatuurWonen experimenten (115.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - B2 Succescriteria & indicatoren (406.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Antwoorden op technische vragen PRO over Opinienota Ontwikkeling De Peel (60.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door de griffie op verzoek insprekers: Inspreekbijdrage van de heer Verbiesen en mevrouw Gerrits (518.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door de griffie, op verzoek van de indiener: Inbreng toekomstige bewoner Agro Natuur Wonen (32.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Begeleidende mail inwoner gemeente Maashorst over inbreng toekomstige bewoner Agro Natuur Wonen (105.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.2 - Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Maasstraat 9A, Uden
Op 4 april 2023 heeft het college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan “Maasstraat 9a, Uden”. Dit bestemmingsplan maakt het planologisch mogelijk het perceel te splitsen en twee nieuwe woningen te realiseren. De bestaande, verouderde, woning zal gesloopt worden. De huidige perceelsbreedte zal worden opgedeeld in twee percelen met een breedte van 22,5 meter. Op elk perceel zal een vrijstaande woning worden gerealiseerd die voldoet aan de huidige bouwregelgeving en duurzaamheidseisen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 24 augustus 2024 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn twee zienswijzen ontvangen.
20240327: aan dit agendapunt is een reactie van een inwoner van Maashorst en de beantwoording daarvan door portefeuillehouder Van Lankvelt toegevoegd.
- Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Maasstraat 9A, Uden (121.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Vaststellen bestemmingsplan Maasstraat 9A, Uden (en tevens bijlage 2 bij het raadsvoorstel) (67.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Nota van zienswijzen & ambtshalve wijzigingen (62.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3. Bestemmingsplan - Verbeelding (128.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4. Bestemmingsplan - Toelichting (2.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5. Bestemmingsplan - Regels (1.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6. bestemmingsplan - bijlagen - Bijlage 1. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai (3.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6. bestemmingsplan - bijlagen - Bijlage 2. Aerius stikstofberekening (2.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6. bestemmingsplan - bijlagen - Bijlage 3. Quickscan flora & fauna (2.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6. bestemmingsplan - bijlagen - Bijlage 4. Vooronderzoek bodem (13.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6. bestemmingsplan - bijlagen - Bijlage 5. Verkennend bodemonderzoek (8.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6. bestemmingsplan - bijlagen - Bijlage 6. Archeologisch bureauonderzoek (20.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6. bestemmingsplan - bijlagen - Bijlage 7. Archeologisch booronderzoek (7.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6. bestemmingsplan - bijlagen - Bijlage 8. Verslag Omgevingsdialoog (1.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6. bestemmingsplan - bijlagen - Bijlage 9. Beschermingsmaatregelen bomen op bouwterreinen (406.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door de griffie: reactie inwoner gemeente Maashorst over bestemmingsplan Maasstraat 9A, Uden (geanonimiseerde versie) (60.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Toegevoegd door de griffie: beantwoording wethouder Van Lankvelt n.a.v. reactie inwoner Maashorst over bestemmingsplan Maasstraat 8A, Uden (48.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.3 - Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan ‘Voor-Oventje 3 – Verbindingsweg 1, Zeeland’
Bij besluit van 17 april 2018 heeft het college van de gemeente Landerd onder voorwaarden ingestemd met de doorontwikkeling naar een volwaardige horecabestemming voor Eeterij d’n Oven op het perceel Voor-Oventje 3 – Verbindingsweg 1 te Zeeland. Naast de volwaardige horecabestemming zou ruimte bestaan voor ondergeschikte agrarische activiteiten. Een van de voorwaarden bij het principebesluit uit 2018 was een sluitingstijd van uiterlijk 23.00 uur voor de horeca-activiteiten. Ook uit latere geluidonderzoeken is gebleken dat een sluitingstijd tot na 23.00 uur niet haalbaar is wegens te hoge geluidbelasting voor de omliggende woningen. Bij aanvullend principebesluit van 14 maart 2023 is opnieuw bevestigd dat medewerking kan plaatsvinden voor horeca-activiteiten tot 23.00 uur. Daarnaast is als voorwaarde gesteld dat parkeren binnen het bestaande bouwvlak dient plaats te vinden in plaats van het voortzetten van het bestaande (illegale) gebruik van een aangrenzend perceel met agrarische bestemming. Het voorliggende bestemmingsplan voldoet geheel aan de voorwaarden uit het (aanvullende) principebesluit. Tussen 23.00 en 09.00 uur zijn geen horeca-activiteiten toegestaan en er dient gebruikt te worden gemaakt van een geluidbegrenzer. Binnen het bouwvlak worden voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd en voorzien van een landschappelijke inpassing die geborgd is in de regels.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 14 november 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn twee zienswijzen ontvangen.
- Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan ‘Voor-Oventje 3 – Verbindingsweg 1, Zeeland’ (122.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Vaststellen bestemmingsplan ‘Voor-Oventje 3 – Verbindingsweg 1, Zeeland’ (66.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Nota van zienswijzen bestemmingsplan ‘Voor-Oventje 3 – Verbindingsweg 1, Zeeland’ (32.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Verbeelding (246.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Toelichting (3.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - Toelichting Bijlage 1 Milieutekening (1.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 - Toelichting Bijlage 2 Landschappelijk inrichtingsplan (2.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6 - Toelichting Bijlage 3 Akoestisch onderzoek (5.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 7 - Toelichting Bijlage 4 Verslag omgevingsdialoog (904.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 8 - Regels (1.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 9 - Regels Bijlage 1 Landschappelijk inrichtingsplan (2.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.4 - Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Marktstraat 11-13 Uden
In maart 2023 heeft het college ingestemd met het planologisch mogelijk maken van de bouw van 37 appartementen aan de Marktstraat 11-13 te Uden. Marktstraat 11 betreft een kookwinkel (Gloudemans), Marktstraat 13 een voormalige fietsenzaak (Ad Verstegen). Op de begane grond wordt een nieuw modern winkelpand voor Gloudemans ontwikkeld. Aan de achterzijde grenzen de panden aan de Oranjestraat. De nieuwe ontwikkeling beslaat het gehele perceel tussen de Marktstraat en de Oranjestraat. Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 21 december 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn is één zienswijze ontvangen. De zienswijze is beoordeeld en beantwoord in een nota van zienswijzen. De nota van zienswijzen en het bestemmingsplan liggen nu ter vaststelling aan de raad voor.
- Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Marktstraat 11-13 Uden (121.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Vaststelling bestemmingsplan Marktstraat 11-13 Uden (66.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Verbeelding ontwerpbestemmingsplan Marktstraat 11-13 Uden (358.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Regels ontwerpbestemmingsplan Marktstraat 11-13 Uden (222.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Bijlage 1 bij regels - Nota-parkeernormen (538.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - Bijlage 2 bij regels - staat van bedrijfsactiviteiten (35.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 - Toelichting ontwerpbestemmingsplan Marktstraat 11-13 Uden (2.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6 - Nota van zienswijzen (46.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 7 - bijlage 1 akoestisch onderzoek (8.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 8 - bijlage 2 verkennend bodemonderzoek (3.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 9 - bijlage 3 nader bodemonderzoek (1.7M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 10 - bijlage 4 archeologisch onderzoek (2.1M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 11 - bijlage 5 verantwoording groepsrisico (66.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 12 - bijlage 6 waterparagraaf (253.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 13 - bijlage 7 ecologische quickscan (2.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 14 - bijlage 8 stikstofonderzoek (3.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 15 - bijlage 9 milieuzoneringsonderzoek (931.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 16 - bijlage 10 stappenplan Veehouderij en Volksgezondheid (2.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 17 - bijlage 11 omgevingsdialoog (8.0M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.5 - Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Schoolstraat 23 en 23a, Volkel
Op 14 februari 2023 heeft de gemeente Maashorst besloten om medewerking te verlenen aan het voorstel om 4 woningen te realiseren op het perceel Schoolstraat 23-23a in Volkel. Initiatiefnemer is momenteel eigenaar van een bedrijfsperceel op deze locatie en is van plan de volledige bedrijfsbebouwing (inclusief bedrijfswoning) te saneren en ter plaatse een viertal woningen in twee bouwvolumes op te richten. Dit zullen grondgebonden woningen voor starters en senioren zijn. Op dit moment heeft het perceel op grond van bestemmingsplan ‘Volkel 2012’ de bestemming ‘Gemengd’. Om de woningen te realiseren is een herziening van het bestemmingsplan benodigd waarbij de bestemming wordt gewijzigd naar ‘wonen’ met bijbehorende bestemming ‘tuin’. Het college heeft een aantal voorwaarden gesteld voor medewerking aan dit initiatief.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 31 oktober 2023 tot en met 11 december 2023 ter inzage gelegen. Er is één zienswijze ontvangen tegen het bestemmingsplan.
- Raadsvoorstel vaststellen bestemmingsplan Schoolstraat 23 en 23a Volkel (122.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit vaststellen bestemmingsplan Schoolstraat 23 en 23a Volkel (66.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - Nota van zienswijzen (1.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - Bestemmingsplan (verbeelding) (196.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - Bestemmingsplan (regels) (478.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - Bestemmingsplan (toelichting) (3.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5 - Bestemmingsplan (bijlagen) (73.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.6 - Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Parapluplan Hogere Waarden Geluidzone Volkel
Doel van het parapluplan is een partiële herziening van meerdere bestemmingsplannen in de gemeente Maashorst voor het aspect grondgebonden geluid. Het parapluplan is het planologische kader voor het besluit hogere grenswaarde van een aantal woningen, waarvoor in het verleden een hogere waarde had moeten worden vastgesteld, hetgeen abusievelijk niet is gebeurd. Het parapluplan herstelt deze omissie en biedt de woningen in combinatie met het besluit hogere grenswaarde het juiste wettelijke beschermingsniveau conform de Wet geluidhinder. Het brengt de feitelijke situatie weer in overeenstemming met de planologische situatie. Daarnaast biedt het plan rechtsgelijkheid ten opzichte van geluidsgevoelige objecten waarvoor wel een hogere grenswaarde is vastgesteld.
Van 25 september tot en met 6 november 2023 hebben het ontwerpbestemmingsplan Parapluplan Hogere Waarden Geluidzone Volkel met het ontwerpbesluit hogere waarden Wet Geluidhinder (Wgh) ter inzage gelegen. Er zijn in die periode geen zienswijzen ingekomen.
- Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Parapluplan Hogere Waarden Geluidzone Volkel (119.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Vaststelling bestemmingsplan Parapluplan Hogere Waarden Geluidzone Volkel (34.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 Toelichting Parapluplan Hogere Waarden Geluidzone Volkel (5.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 Regels Parapluplan Hogere Waarden Geluidzone Volkel (5.3M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 Verbeelding Parapluplan Hogere Waarden Geluidzone Volkel (771.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie Besluit Vaststellen Hogere Waarde Wet geluidhinder (463.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 ter informatie Bijlage bij Besluit Vaststellen Hogere Waarde Wet geluidhinder (15.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.7 - Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan ‘Jan de Jong huis Rijksweg 56 Schaijk’
Bij besluit van 24 oktober 2017 heeft het college van de gemeente Landerd onder voorwaarden ingestemd met een functieverandering voor het Jan de Jong huis aan de Rijksweg 56 te Schaijk. De locatie heeft nu een woonbestemming en het gehele complex is sinds 2018 een Rijksmonument dat bestaat uit diverse gebouwen en erf. Er is nog een ongebruikte bouwvergunning uit 1982 voor het realiseren van een kantoorruimte als uitbreiding bij het woonhuis. De aanvraag voor die bouwvergunning is indertijd door Jan de Jong zelf getekend en verzorgd. De Vereniging Hendrick de Keijser heeft gevraagd om een functieverandering waarbij de in 1982 vergunde kantoorruimte mag worden benut als (extra) zelfstandige woning en een gedeelte van het complex als ‘Monument en Bed’, een specifieke toepassing van bed and breakfast met maximaal 8 bedden. Op de momenten dat dit deel van het complex niet in gebruik is als ‘Monument en Bed’ kan het tot 23.00 uur gebruikt worden als seminar-, museum- of bijeenkomstruimte met ondersteunende horeca. De huidige woning in het voormalige aterliergebouw blijft behouden. Omdat het complex in eigendom is van Vereniging Hendrick de Keijser zullen de opbrengsten van de nieuwe activiteiten worden gebruikt om het cultuurhistorische waardevolle rijksmonument te behouden. Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 27 november 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ontvangen.
- Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan ‘Jan de Jong huis Rijksweg 56 Schaijk’ (125.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Vaststellen bestemmingsplan ‘Jan de Jong huis Rijksweg 56 Schaijk’ (66.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1. Toelichting en regels (6.8M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2. Regels bijlage 1 Kaart bestaande oppervlaktes hoofd- en bijgebouwen (339.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3. Regels bijlage 2 Inrichtings- en onderhoudsadvies (13.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4. Toelichting bijlage 1 Bouwvergunning kantoor (127.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 5. Toelichting bijlage 2 Kernwaarden en planvisie (25.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 6. Toelichting bijlage 3 Bouwplan (2.6M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 7. Toelichting bijlage 4 Besluit Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (216.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 8. Toelichting bijlage 5 Verkennend bodemonderzoek (6.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 9. Toelichting bijlage 6 Besluit aanwijzing Rijksmonument (503.3K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 10. Toelichting bijlage 7 Inrichtings- en onderhoudsadvies (13.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 11. Toelichting bijlage 8 Quickscan flora en fauna (2.4M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 12. Toelichting bijlage 9 Bomeneffectanalyse (8.9M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 13. Toelichting bijlage 10 Omgevingsdialoog (135.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 14. Verbeelding (239.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.8 - Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Graspeel tussen 11 en 13, Zeeland
Op 19 april 2022 heeft gemeente Maashorst besloten om medewerking te verlenen aan het toevoegen van een Ruimte-voor-Ruimte woning op het perceel Zeeland-K-1160. Initiatiefnemer is voornemens is om in het buurtschap Graspeel tussen de woningen Graspeel 11 en 13 over te gaan tot de ontwikkeling en de bouw van één Ruimte-voor-Ruimte woning met bijgebouw. Hierbij wordt het perceel gesplitst. De huidige bestemming van het perceel is Agrarisch-2. In het blauw omkaderde deel van het perceel wordt de bestemming gewijzigd naar Wonen. In het oranje omkaderde gedeelte wordt een gedeelte van het perceel gewijzigd naar de bestemming Bos. Het overige gedeelte van het perceel blijft Agrarisch-2.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 17 november tot en met 28 december ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen tegen het bestemmingsplan.
- Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Graspeel tussen 11 en 13, Zeeland (580.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Vaststellen bestemmingsplan Graspeel tussen 11 en 13, Zeeland (66.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 - bestemmingsplan (verbeelding) (130.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 2 - bestemmingsplan (regels) (382.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 - bestemmingsplan (toelichting) (3.5M) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 4 - bestemmingsplan (bijlagen bij toelichting) (21.2M) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.9 - Raadsvoorstel Wijziging gemeenschappelijke regeling (GR) Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB)
Op 1 juli 2022 is een wetswijziging voor de Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR) in werking getreden. De wetswijziging beoogt de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen te versterken. Op basis van deze wijziging van de WGR biedt het algemeen bestuur van de Belastingsamenwerking Oost-Brabant een aangepaste versie van de Gemeenschappelijke Regeling BSOB aan voor een zienswijze.
- Raadsvoorstel Wijziging Gemeenschappelijke Regeling (GR) Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) (128.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Wijziging Gemeenschappelijke Regeling (GR) Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) (67.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage - Zienswijzebrief van de raad aan Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) (96.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage - Aanbiedingsbrief Wijziging Gemeenschappelijke Regeling (WGR) BSOB aan gemeente Maashorst (291.5K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage - Wijziging Gemeenschappelijke Regeling (WGR) BSOB - Adviesnota WGR getekend (341.1K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage - Wijziging Gemeenschappelijke Regeling (WGR) BSOB - Concept GR BSOB 2024 (204.0K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage - Wijziging Gemeenschappelijke Regeling (GR) BSOB Bijlage 1 Adviesnota WGR (63.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage - Wijziging Gemeenschappelijke Regeling (GR) BSOB was-wordt artikel 2 (81.4K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Ter informatie toegevoegd door de griffie - E-mail zienswijze BSOB (geanonimiseerd) (434.8K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Ter informatie toegevoegd door de griffie - Amendement SP Oss Versterk invloed van de raad op GR'en BSOB onderdeel Zienswijze of specifieke besluiten (141.2K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Ter informatie toegevoegd door de griffie - Amendement SP Oss Versterk invloed van de raad op GR'en BSOB onderdeel Inlichtingen en verantwoording (141.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Ter informatie toegevoegd door de griffie - Amendement SP Oss Versterk invloed van de raad op GR'en BSOB onderdeel Evaluatie (137.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Ter informatie toegevoegd door de griffie - Raadsvraag uitvoering geven aan art 17 - 22 GR BSOB (geanonimiseerd) (108.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
-
9.10 - Raadsvoorstel Normenkader 2024 gemeente Maashorst
De accountant ondersteunt de gemeenteraad in zijn controlerende functie. Een onderdeel hiervan is de rechtmatigheidscontrole. Deze controle heeft als doel om vast te stellen dat de baten, lasten en balansmutaties tot stand zijn gekomen in overeenstemming met bepalingen in de wet- en regelgeving. Er wordt gecontroleerd of het college relevante bepalingen heeft nageleefd bij het aangaan van transacties met financiële gevolgen. Met het normenkader geeft de raad aan welke normen de accountant moet gebruiken voor de toetsing van de rechtmatigheid. Het normenkader is een inventarisatie van alle wet- en regelgeving die bepalingen over financiële beheershandelingen bevat. Verplichte onderdelen van het normenkader zijn: • Wet- en regelgeving vastgesteld door hogere wetgevers, voor zover deze bepalingen over financiële beheershandelingen bevatten. • Raadsbesluiten c.q. verordeningen, voor zover deze bepalingen over financiële beheershandelingen bevatten. Collegebesluiten vallen niet onder de rechtmatigheidscontrole, tenzij de controle hiervan verplicht is op basis van hogere regelgeving of raadsbesluiten c.q. verordeningen.
Met de komst van de rechtmatigheidscontrole per 1 januari 2023 is het verplicht om het normenkader jaarlijks te actualiseren en te laten vaststellen door de Raad. In de bijlage is het normenkader voor de jaarrekening 2024 opgenomen. Het normenkader bevat alle wet- en regelgeving vastgesteld door hogere wetgevers en de gemeenteraad van Maashorst, Landerd en Uden voor zover deze wet- en regelgeving bepalingen over financiële beheershandelingen bevatten en nog niet is geharmoniseerd. Mocht gedurende het jaar beleid worden geharmoniseerd dan wordt dit automatisch toegevoegd aan het normenkader 2024.
-
9.11 - Raadsvoorstel Financiële verordening gemeente Maashorst
In een van de eerste raadsvergaderingen van de nieuwe Gemeente Maashorst, 24 februari 2022, is de huidige “Financiële Verordening Gemeente Maashorst 2022” vastgesteld. De totstandkoming daarvan was, voorafgaand aan de herindeling, een proces van ruim een jaar. De twee oude gemeenteraden, de beide colleges en een delegatie uit de gemeenteraden werden daarbij geconsulteerd. Na een besluit van de stuurgroep eind 2021 is dit voorstel en daarmee de Financiële Verordening Gemeente Maashorst 2022 op 24 februari 2022 door de Gemeenteraad van Maashorst vastgesteld.
Toen was al duidelijk dat deze verordening een prima start was maar dat door ontwikkelingen, zowel extern als intern, deze binnen enkele jaren aangepast zou worden naar een verordening die past bij de schaalgrootte, manier van werken en de cultuur van Maashorst en eventueel gewijzigde regelgeving. Dat moment is nu met de voorliggende financiële verordening aangebroken.
De financiële verordening is een belangrijk instrument van de raad om invloed uit te oefenen op het planning & control proces. Met de verordening regelt de raad op hoofdlijnen de spelregels voor het financieel beleid, de financiële organisatie en het financieel beheer. Met de financiële verordening creëert de raad waarborgen voor de kwaliteit van de financiële functie van de gemeente. Ook geeft de verordening een nadere invulling aan de (financiële) verantwoording van het college aan de raad.
Na vaststelling door de gemeenteraad treedt de verordening met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2024.
- Raadsvoorstel Financiële verordening gemeente Maashorst (122.9K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Raadsbesluit Financiële verordening gemeente Maashorst (tevens bijlage 1 bij het raadsvoorstel Financiële verordening gemeente Maashorst) (272.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 1 ter informatie - "Toelichting op de financiële verordening" (236.6K) (Deze link gaat naar een andere website)
- Bijlage 3 ter informatie - Overzicht verschillen met de modelverordening VNG en huidige verordening 2022 (123.7K) (Deze link gaat naar een andere website)
- 10 - Sluiting