Bestemmingsplannen
Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Er is nu nog maar 1 omgevingsplan voor de gemeente Maashorst. Alle bestemmingsplannen, die zijn afgerond, maken deel uit van het omgevingsplan. Er zijn echter ook bestemmingsplannen waarvan de procedure nog niet is afgerond. Daarover gaat de informatie op deze pagina.
Wil je een nieuwe procedure opstarten om af te wijken van het bestemmingsplan? Vanaf 1 januari 2024 gelden hiervoor nieuwe regels. Afwijken van het bestemmingsplan kan niet meer.
Een bestemmingsplan regelt hoe het grondgebied van de gemeente bebouwd of gebruikt mag worden:
- Het bestemmingsplan bepaalt de bestemming, ofwel de functie van de grond en gebouwen. Denk aan wonen, bedrijven, agrarisch of natuur.
- Ook staan in het bestemmingsplan regels over het gebruik van de grond en wat daarop gebouwd mag worden.
Heb je een omgevingsvergunning nodig? Dan toetsen wij of dit past binnen bestemmingsplan. Bekijk het overzicht met bestemmingsplannen in de gemeente Maashorst.
De onderdelen van een bestemmingsplan
Verbeelding
De verbeelding is een kaart van het grondgebied waarop de bestemmingen en functies staan.
Regels
In de regels staat wat wel en niet mag binnen een bepaalde bestemming. De regels gaan over de functie van de gronden, het bouwen hierop en het gebruik van de gronden en bouwwerken.
Toelichting
In de toelichting staat waarom het bestemmingsplan is gemaakt. Ook staat hierin welke ruimtelijke ontwikkelingen zijn meegenomen en hoe het plan zich verhoudt tot rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid. Verder staat in de toelichting op welke manier we aan bepaalde factoren, zoals archeologie, flora en fauna en milieu, voldoen.
Het maakproces van een bestemmingsplan
- Voordat een bestemmingsplan in procedure gaat, houdt de initiatiefnemer een omgevingsdialoog: ‘handreiking omgevingsdialoog’ (PDF, 697.1 kB).
- Daarna publiceren we het ontwerpbestemmingsplan en kunnen betrokken personen 6 weken lang een zienswijze bij ons indienen. Daarna stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast. Betrokkenen kunnen dan nog in beroep gaan bij de Raad van State (de rechter).
- Na al deze stappen is duidelijk of het bestemmingsplan in werking kan treden.
Inzien van een bestemmingsplan
Wil je weten wat de bestemming is van je grond en wat je wel of niet mag? Bekijk dan het bestemmingsplan via het omgevingsloket (Deze link gaat naar een andere website). Je kunt de regels vinden onder het kopje 'Regels op de kaart'. De oude website www.ruimtelijkeplannen.nl (Deze link gaat naar een andere website) is nu nog te bekijken.
Een nieuw bestemmingsplan in jouw buurt
Wil je op de hoogte blijven of er in jouw buurt een bestemmingsplan verandert? Je kunt je aanmelden (Deze link gaat naar een andere website) om een melding te krijgen van veranderingen van bestemmingsplannen in jouw buurt.
Indienen zienswijze
Je kunt ook een zienswijze over een bestemmingsplan indienen (Deze link gaat naar een andere website).
Meer weten over bestemmingsplannen
Neem dan contact op met het team Vergunningen via 0413 - 28 16 30 of frontofficeVTH@gemeentemaashorst.nl.
Meer Bouwen en wonen
- Archeologie
- Bodem
- Bomen kappen
- Bouwtekeningen opvragen
- Groen- en reststroken
- Grond en vastgoed
- Hond uitlaten
- Houtstook
- Huisnummer aanvragen
- Inwoning
- Kabels en leidingen (graafmelding)
- Kavelwinkel
- Mantelzorgwonen
- Melden sloopwerkzaamheden
- Meldpunt goed verhuurderschap
- Monument
- Omgevingsvergunning
- Planschade
- Pré-mantelzorgwoningen
- Regels voor behoud sociale huur- en koopwoningen
- Rioolaansluiting
- Starterslening
- Stookvergunning
- Verhuur leegstaande woning
- Voorwerpen en voertuigen aan de weg plaatsen
- Watertoets en standaard waterparagraaf
- Welstand