Bodem
Op deze pagina lees je meer over bodemonderzoek en wat je moet doen als grond vervuild is. Ook lees je hier waar je meer informatie kunt krijgen over de kwaliteit van de bodem op een locatie.
Bodemonderzoek
Bij bouwplannen of het veranderen van een bestemmingsplan is vaak een bodemonderzoek nodig. Het bodemonderzoek laat je uitvoeren door een erkend en gecertificeerd bedrijf of adviesbureau. Deze kun je vinden op de website van Rijkswaterstaat (Deze link gaat naar een andere website). Een bodemonderzoek is meestal 5 jaar geldig.
Is de grond van de gemeente? Dan moet je de gemeente om toestemming vragen. In de Nota Bodembeheer Noordoost Brabant 2019-2024 (Deze link gaat naar een andere website) staan regels en richtlijnen over de kwaliteit van de bodem. Houd hier rekening mee bij het voorbereiden of uitvoeren van projecten. Je vindt hier bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met bodemverontreiniging en hoe je grond opnieuw kunt gebruiken.
Bodemkwaliteit
Heb je informatie nodig over de kwaliteit van de bodem op een locatie? Bijvoorbeeld als je grond wilt kopen of verkopen, of een omgevingsvergunning wilt aanvragen? Op de website van de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) (Deze link gaat naar een andere website) kun je een omgevingsrapportage downloaden. Hierin staat informatie over eerder bodemonderzoek of bodemvervuilende activiteiten. Het opvragen van deze informatie is gratis.
Bekijk de websites hieronder voor meer informatie over activiteiten die invloed kunnen hebben op de bodemkwaliteit:
- Omgevingsvergunningen opvragen
- Bouwtekeningen opvragen
- Overzicht voormalige vuilstortplaatsen website Provincie Noord-Brabant (Deze link gaat naar een andere website)
Melden bodemverontreiniging
Bodemverontreiniging moet je melden bij de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) of de gemeente. Controleer op verontreiniging voordat je gaat graven of grondwater gaat gebruiken of lozen. Heb je een omgevingsvergunning nodig voor je werkzaamheden, of ga je graven in vervuilde grond? Dan mag je pas beginnen als een saneringsplan is goedgekeurd.
Ernstige bodemverontreiniging uit het verleden
Een ernstige bodemverontreiniging uit het verleden (minstens 25 m3 grond en/of 100 m3 grondwater verontreinigd boven interventiewaarde(n) en ontstaan voor 1987, of 1993 voor asbest) moet je melden bij de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) (Deze link gaat naar een andere website). Moet de grond gesaneerd (schoongemaakt) worden? Dit kan meestal via de het Besluit Uniforme Saneringen (BUS). Voor ingewikkelde saneringen of bepaalde stoffen moet je een saneringsplan maken.
Niet ernstige bodemverontreiniging uit het verleden
Wil je gaan graven in grond met een niet ernstige bodemverontreiniging uit het verleden? Dan heb je alleen een plan van aanpak nodig. Dit kun je mailen naar de gemeente: omgevingsloket@gemeentemaashorst.nl. Vermeld daarbij dat het om bodemverontreiniging gaat.
Nieuwe verontreinigingen
'Nieuwe' verontreinigingen zijn verontreinigingen die na 1987 (of 1993 voor asbest) ontstonden. Is dat het geval? Mail dan je plan van aanpak naar de gemeente: omgevingsloket@gemeentemaashorst.nl. Vermeld daarbij dat het om bodemverontreiniging gaat.
Meer informatie
- Heb je nog vragen over bodemonderzoek, niet ernstige bodemvervuiling of recente verontreinigingen? Neem dan contact op met de gemeente en vraag naar een bodemdeskundige.
- Heb je vragen over bodemkwaliteit? Neem dan contact op met de ODBN (Deze link gaat naar een andere website).
- Heb je vragen over ernstige bodemverontreiniging uit het verleden? Neem dan contact op met de ODZOB (Deze link gaat naar een andere website).
Meer Bouwen en wonen
- Archeologie
- Bestemmingsplannen
- Bomen kappen
- Bouwtekeningen opvragen
- Groen- en reststroken
- Grond en vastgoed
- Hond uitlaten
- Houtstook
- Huisnummer aanvragen
- Inwoning
- Kabels en leidingen (graafmelding)
- Kavelwinkel
- Mantelzorgwonen
- Melden sloopwerkzaamheden
- Meldpunt bij problemen met verhuurders (Wet goed verhuurderschap)
- Monument
- Omgevingsvergunning
- Onderzoek woonbehoefte
- Planschade
- Pré-mantelzorgwoningen
- Regels voor behoud sociale huur- en koopwoningen
- Rioolaansluiting
- Starterslening
- Stookvergunning
- Verhuur leegstaande woning
- Voorwerpen en voertuigen aan de weg plaatsen
- Watertoets en standaard waterparagraaf
- Welstand