Kapvergunning (oud gemeente Landerd)
Hieronder leggen we de regeling van de bomenverordening in het kort uit. Voor de uitgebreide (officiële) regeling kunt u naar ‘www.overheid.nl (Deze link gaat naar een andere website)’, onder ‘Bomenverordening gemeente Landerd 2020’ (deze is inmiddels vervallen).
Regeling van het gebied van Landerd
(hieronder vallen de kernen en het buitengebied van Schaijk, Reek en Zeeland):
Uitgangspunten:
- Onder een boom wordt verstaan: een houtig, opgaand gewas, zowel levend of afgestorven met een dwarsdoorsnede van de stam van minimaal 10 centimeter, gemeten op 1,30 meter hoogte boven het maaiveld. Zijn er meer stammen, dan geldt de dwarsdoorsnede van de dikste stam.
- Je mag alleen eigen bomen kappen of kappen in opdracht van de eigenaar;
- Onder kappen wordt verstaan: Het geheel of grotendeels verwijderen van het bovengrondse deel van de houtopstand.
- Meer dan 20% snoeien van de kroon of het wortelgestel noemen we vellen. Hiervoor moet je ook een vergunningscontrole doen.
Kapverbod beschermde houtopstand
Het is verboden beschermde houtopstanden te (laten) vellen. Uitzonderingen hierop lees je in de bomenverordening van Landerd onder artikel 3, lid 2 en 3.
Beschermde houtopstanden staan op onderstaande kaart en bestaan uit:
- Houtopstanden die op de kaart van ‘beschermde houtopstanden’ staan. Hieronder vallen:
- monumentale bomen
- potentieel monumentale bomen
- structuurbomen (vlakken en lijnen)
- landschapselementen - Aangewezen gebieden
Wanneer is een omgevingsvergunning (kapvergunning) nodig?
- Voor bomen in aangewezen gebieden (zie onderstaande kaart).
- Gemeentelijke bomen (vanaf 20 cm doorsnede, op 1.30 meter hoogte gemeten).
- Bomen die zijn geplant op basis van een herplant- en instandhoudingsplicht.
- Houtopstanden in gebieden die zijn aangewezen op basis van bepalingen uit het bestemmingsplan (zie onderstaande kaart).
Een aanvraag omgevingsvergunning kost geld.
Uitzonderingen op bovenstaande verbod op kap zonder vergunning lees je in de bomenverordening van Landerd onder artikel 4, lid 4.
Wanneer is een houtopstand kapvergunningvrij?
Wanneer de boom of houtopstand niet aan bovenstaande regels voor kapverbod of vergunningplicht voldoet is hij kapvergunningvrij. De eigenaar van de boom kan dan kappen zonder een aanvraag in te dienen.
Wanneer is een melding bij Gedeputeerde Staten verplicht?
Buiten de bebouwde kom kan een meldingsplicht bij Gedeputeerde Staten gelden voor kap van een houtopstand met een oppervlakte van tien are of meer of een rijbeplanting die meer dan twintig bomen omvat. Raadpleeg de Wet natuurbescherming voor specifieke criteria.
Wet Natuurbescherming
Bij (kap)werkzaamheden in de buitenruimte gelden een aantal regels en verboden. Deze staan in de Wet Natuurbescherming. Meer informatie over deze wet is hier te vinden: Wetgeving voor natuurbescherming in Nederland | Natuur en biodiversiteit | Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website)
Vergunning aanvragen
Een aanvraag dien je digitaal in via de website van de omgevingswet (Deze link gaat naar een andere website). Een kapvergunningsaanvraag wordt beoordeeld op grond van artikel 6 van de bomenverordening.
Bezwarentermijn
Na het verlenen van de vergunning gaat de bezwaartermijn van 6 weken in. Eventuele belanghebbenden kunnen in deze periode bezwaar indienen bij de gemeente. De gemeente kan dan alsnog besluiten de vergunning niet te verlenen. Wanneer de bezwarenperiode is afgelopen en alle eventuele bezwaren zijn afgehandeld kun je beginnen met kappen.