Kapvergunning (oud gemeente Uden)

De gemeente Uden gebruikte voor het verlenen van een kapvergunning de bomenverordening.

Ter informatie: Een boom is een houtachtig, overblijvend gewas met omtrek van 16 cm op 130 hoogte van de grond. In het geval van meer stammen geldt de stamomtrek van alle stammen gezamenlijk.

Wanneer is een kapvergunning (omgevingsvergunning) nodig?

Er zijn verschillende situaties waarbij een kapvergunning (zie de website van de omgevingswet (Deze link gaat naar een andere website)) nodig is. In deze gevallen is het verboden om de boom zonder (omgevings)vergunning te kappen.

Er is ook sprake van kappen als meer dan 20% van het volume wordt gesnoeid. Ook mag u niets doen, zowel boven- als ondergronds, waardoor de boom afsterft, ernstig beschadigt of ernstig ontsierd raakt.

U moet een vergunning aanvragen in het geval de:

  1. boom en/of houtopstand is opgenomen op de gemeentelijke Groene Kaart. De boom is dan aangemerkt als waardevol, beeldbepalend of monumentaal. De status van de boom bepaalt de zwaarte bij de beoordeling van de kapaanvraag. Op de Groene Kaart staan zowel gemeentelijke als particuliere bomen. Als een particuliere boom op de Groene Kaart staat, dan weet de eigenaar van de boom dit.
  2. boom (of bomen) een stamomtrek van meer dan 120 centimeter heeft/hebben, gemeten op 130 centimeter vanaf de grond.
  3. boom of houtopstand is aangelegd op basis van een herplant- en instandshoudingsplicht.
  4. houtopstand binnen de bebouwde kom in het bestemmingsplan van het perceel waar de boom staat, is opgenomen als ‘bos’.

Kapvergunningvrij

In sommige gevallen is een kapvergunning overbodig. In de Bomenverordening (vastgesteld juni 2019) van de gemeente Uden staat dat de volgende houtopstanden kapvergunning vrij zijn:

Vergunning aanvragen

Alleen de eigenaar van de boom (de rechthebbende) kan een kapvergunning aanvragen. Je kunt de aanvraag indienen via de website van de Omgevingswet (Deze link gaat naar een andere website). De vergunning heet hier 'omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden'. Je hebt voor de aanvraag je DigiD-inlogcode nodig (bedrijven uitsluitend via 'eHerkenning'). Via Omgevingsloket online kun je ook nagaan of je inderdaad een kapvergunning nodig hebt.

Hoe wordt een vergunning beoordeeld?

De gemeente weegt met een beoordelingsformulier de belangen van handhaving van de te kappen houtopstand af tegen de belangen van verwijdering. Is het belang van kappen groter (scoort kappen meer punten), dan krijg je een vergunning. Soms hoort hier ook een herplantverplichting bij. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je bezwaar maken.

De volgende voorwaarden gelden voor een vergunning:

Houtopstanden buiten de bebouwde kom

Buiten de bebouwde kom kan een meldingsplicht bij Gedeputeerde Staten gelden voor kap van een houtopstand met een oppervlakte van 10 are of meer of een rijbeplanting die meer dan 20 bomen omvat. Bekijk hiervoor de Wet natuurbescherming voor specifieke criteria.

Wet Natuurbescherming

Bij (kap)werkzaamheden in de buitenruimte gelden een aantal regels en verboden. Die staan in de Wet Natuurbescherming. Meer informatie over deze wet vind je hier: Wetgeving voor natuurbescherming in Nederland | Natuur en biodiversiteit | Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Groene kaarten (gemeente Uden oud)

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?