Mantelzorgwonen
Wil je als mantelzorger dichter bij degene wonen voor wie je zorgt? Dan kun je ervoor kiezen om een bestaand of nieuw gebouw te gebruiken als een mantelzorgwoning.
Wat is mantelzorg?
Bij mantelzorg geef je intensieve zorg of ondersteuning aan een naaste, bijvoorbeeld een familielid of vriend. Je helpt diegene met dagelijkse dingen en het zorgen voor zichzelf. Dat doe je vanuit jouw sociale relatie met die persoon. Het gaat daarbij om hulp die verder gaat dan de 'normale' dingen die je voor een huisgenoot doet. De behoefte aan hulp toon je aan met een verklaring van een wijkverpleegkundige, een onafhankelijk arts of een adviesbureau.
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Dit kan een nieuw gebouw of een bestaand bijgebouw zijn. Deze woning is bedoeld voor degene die hulp nodig heeft. Het is ook mogelijk dat de hulpvrager in de hoofdwoning blijft wonen en dat de mantelzorger in de nieuwe tijdelijke woonruimte gaat wonen. Het voordeel van nieuwbouw is dat je meteen aanpassingen aan de woning kunt doen, die het voor de hulpvrager makkelijker maken. Denk aan een huis dat goed bereikbaar is met een rolstoel, een inloopdouche met steun en zitje, en een verhoogd toilet zonder drempel. mantelzorgindicatie niet vereist. Verbouwingen moeten wel voldoen aan het bouwbesluit.
De belangrijkste regels voor het realiseren van een mantelzorgwoning
- Je mag een mantelzorgwoning realiseren als is vastgesteld met een verklaring dat er sprake is van mantelzorg.
- Je mag een mantelzorgwoning bouwen als je voldoet aan alle bouwregels. Zo moet de woning passen binnen de toegestane oppervlakte voor bijgebouwen. Die hangt af van de grootte van het perceel en de al aanwezige gebouwen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze Frontoffice Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. Je vindt de contactgegevens op deze pagina bij het kopje 'Neem vooraf contact op'.
- Soms mag je ook een bestaand gebouw gebruiken als mantelzorgwoning. Het gebouw moet dan officieel toegestaan zijn.
- Zowel een nieuw gebouw als een bestaand gebouw moet voldoen aan de technische eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Hierin staan regels over veiligheid, gezondheid en milieu. Wil je zeker weten dat jouw bouwplan aan deze eisen voldoet? Een architect of bouwkundige kan je hierover adviseren.
- In de omgeving van sommige bedrijven mag je geen mantelzorgwoning realiseren.
- Ligt jouw perceel buiten de bebouwde kom? En is de maximale toegestane oppervlakte aan bijgebouwen al bereikt of wil je deze niet gebruiken voor mantelzorgwonen? Dan is het soms toch mogelijk om een nieuw gebouw te plaatsen van maximaal 100m². Deze zorgwoning moet in zijn geheel of in delen te verplaatsen zijn en moet worden verwijderd als de mantelzorgsituatie eindigt. Binnen de bebouwde kom gelden andere regels.
- De hulpvrager mag zelf kiezen waar deze gaat wonen, in de bestaande woning of in de mantelzorgwoning. Er mogen maximaal 2 personen in de mantelzorgwoning wonen.
Neem vooraf contact met ons op
Onze Frontoffice VTH (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving) kan je vertellen wat wel en niet mag op een perceel. Wij raden aan om dit vooraf af te stemmen. Zo voorkom je dat je later iets moet afbreken. Zij kunnen je ook uitleggen of je een vergunning nodig hebt of dat je onder bepaalde voorwaarden vergunningsvrij een mantelzorgwoning mag realiseren. Je kan contact opnemen via het e-mailadres: FrontofficeVTH@gemeentemaashorst.nl of bellen naar 0413 - 28 16 30. Als je vragen hebt over aanpassingen in huis en/of subsidies hiervoor, kun je contact opnemen met Toegang Sociaal Domein via het e-mailadres: toegangSD@gemeentemaashorst.nl.
Wat doe je als de mantelzorgsituatie stopt?
Stopt de mantelzorgsituatie? Geef dit dan meteen door aan de Frontoffice VTH (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving). Je moet de mantelzorgwoning verwijderen. Heb je andere plannen met het bijgebouw, neem ook dan contact met ons op.
Inwoning
Wat ook kan, is dat er één of meer personen bij jou in huis komen wonen. Dit heet inwoning. Belangrijk is dat er geen tweede zelfstandige woning ontstaat. Meer hierover lees je op onze website Inwoning | Gemeente Maashorst. De Frontoffice VTH kan je hierover uitgebreid informeren.
Meer Bouwen en wonen
- Archeologie
- Bestemmingsplannen
- Bodem
- Bomen kappen
- Bouwtekeningen opvragen
- Groen- en reststroken
- Grond en vastgoed
- Hond uitlaten
- Houtstook
- Huisnummer aanvragen
- Inwoning
- Kabels en leidingen (graafmelding)
- Kavelwinkel
- Melden sloopwerkzaamheden
- Meldpunt bij problemen met verhuurders (Wet goed verhuurderschap)
- Monument
- Omgevingsvergunning
- Onderzoek woonbehoefte
- Planschade
- Pré-mantelzorgwoningen
- Regels voor behoud sociale huur- en koopwoningen
- Rioolaansluiting
- Starterslening
- Stookvergunning
- Verhuur leegstaande woning
- Voorwerpen en voertuigen aan de weg plaatsen
- Watertoets en standaard waterparagraaf
- Welstand