Mobiliteit

Het aantal elektrische auto's in Maashorst groeit. En dat is positief, want elektrisch rijden is beduidend duurzamer dan rijden op benzine of diesel. Op deze pagina lees je alles over het aanvragen van laadpalen, aanvragen van een kabelgoot, aanschaffen van een laadpunt en elektrisch rijden via Samen Duurzaam Op Weg (Deze link gaat naar een andere website).

Laadpalen

Om aan de toenemende vraag voor laadpalen tegemoet te komen, hebben we een samenwerking met de provincie Noord-Brabant. In opdracht van de provincie plaatst de combinatie Vattenfall-BAM in totaal 2500 nieuwe openbare laadpunten in de provincies Brabant en Limburg. Alle laadpunten worden voorzien van 100% windenergie uit één van Nuons windparken in Nederland.

Op deze kaart van oplaadpalen.nl (Deze link gaat naar een andere website) kun je de openbare laadpunten zien. Je kunt daar ook zien of ze vrij of bezet zijn en hoe veel het kost om op te laden. De ANWB (Deze link gaat naar een andere website) heeft hiervoor ook een app. Alle informatie over openbare laadpalen en het opladen van jouw elektrische auto lees je op de website van Vattenfall (Deze link gaat naar een andere website)

Laadpunt aanvragen

Als je een elektrische auto hebt en geen eigen terrein voor een laadpunt, dan kun je een verzoek voor een nieuw openbaar laadpunt indienen. Dit kun je rechtstreeks bij Vattenfall doen met het aanvraagformulier publieke laadpalen (Deze link gaat naar een andere website).

Proef met kabelgoten

Tot 1 juni 2024 liep een proef met kabelgoottegels. Met een kabelgoottegel laad je je auto op vanuit huis, op een openbare parkeerplek. Je hebt dan geen eigen oprit nodig voor een oplaadpunt aan huis. Door een kabelgoottegel ligt een laadkabel in een inkeping. Daardoor ligt een laadkabel niet meer op de stoep. Zo hebben buurtbewoners geen last van een kabel op de stoep en ontstaan er geen onveilige situaties als je je auto oplaadt. Nu evalueren we de proef met kabelgoottegels. Na de evaluatie bekijken we of het haalbaar is de kabelgoottegel in te voeren.

Op de projectpagina lees je alles over de kabelgoottegels.

Bepaling locatie laadpalen

De gemeente en Vattenfall bepalen samen een locatie voor de laadpaal, in de omgeving van de aanvrager. Wel is het zo dat het gaat om een laadpaal in de openbare ruimte, en er dus niet automatisch een laadpaal voor de deur van de aanvrager komt. Een openbare laadpaal mag door iedereen gebruikt worden.

Laadpas aanvragen

Om de laadpunten te kunnen gebruiken heb je een laadpas nodig. Er zijn diverse aanbieders, onder andere laadpas.com (Deze link gaat naar een andere website) en laadpas.net (Deze link gaat naar een andere website). De consumentenbond geeft tips op Laadpas kiezen voor je elektrische auto (Deze link gaat naar een andere website).

Plaatsing nieuwe laadpalen

Vattenfall gaat in samenwerking met de gemeente Maashorst nieuwe laadpalen plaatsen. Bij Vattenfall zijn aanvragen binnenkomen van bewoners en zij hebben aan de gemeente een locatievoorstel gedaan. Die voorstellen staan op maashorstaanhetwoord.nl (Deze link gaat naar een andere website) Omwonenden ontvangen daarover een brief. En krijgen vervolgens twee weken de tijd om daarop te reageren. Daarna kiest de gemeente Maashorst de locatie.

In juni 2023 zijn er in 43 nieuwe laadpalen in de gemeente geplaatst. Een lijst met de locaties is te vinden in het nieuwsbericht over de plaatsing van de nieuwe laadpalen.

Verkeersbesluit

Voordat de laadpalen kunnen worden geplaatst, moet de gemeente daarover een verkeersbesluit nemen. Levert een voorgenomen locatie voor jou problemen op? Dan kun je daar bezwaar tegen maken.
Elke laadpaal kan twee laadpunten bevatten. Er wordt echter maar één parkeerplaats aangewezen die bestemd is voor laden van elektrische auto's. Als na verloop van tijd blijkt dat er meer laadcapaciteit nodig is, wordt ook de tweede parkeerplaats aangewezen voor alleen elektrische auto's. De verkeersbesluiten worden gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. (Deze link gaat naar een andere website) Binnen zes weken na publicatie van het verkeersbesluit kun je daartegen bezwaar indienen.

Parkeerdruk

Bij het plaatsen van een laadpaal worden ook verkeersborden geplaatst. De verkeersborden reserveren een of twee parkeerplaatsen voor opladen van elektrische auto's. Vaak staan er in de straat of in de wijk al elektrische auto's geparkeerd. Voor het opladen moeten deze auto's naar een laadplek en laten zij een lege parkeerplek achter. Na het laden moeten bestuurders van elektrische auto's weer op zoek naar een lege parkeerplek, omdat zij de auto niet bij een laadpaal mogen laten staan als de accu vol is. Er vindt dus meer uitwisseling van auto's plaats. Niet alleen in de straat waar de laadpaal staat, maar in de hele wijk. Daardoor zorgt het reserveren van parkeerplaatsen voor elektrische auto's dus niet direct voor toename van de parkeerdruk. Samen met laadpunten van particulieren en bedrijven gaan deze laadpalen ervoor zorgen dat er in de gemeente voldoende laadcapaciteit voor elektrische auto's beschikbaar is.

Belangrijkste voorwaarden aanvraag

Als inwoner van Maashorst of bedrijf dat hier gevestigd is, kun je een aanvraag indienen voor de plaatsing van een laadpaal. Belangrijkste voorwaarden waar aanvragen aan moeten voldoen, zijn:

Elektrisch rijden

Heb je zelf geen elektrische auto, maar wil je er af en toe een huren? Dat kan via de website Samen Duurzaam Op Weg (Deze link gaat naar een andere website)

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?