Veelgestelde vragen
Op deze pagina vind je veel gestelde vragen en antwoorden over de maatregelen om vleermuizen te beschermen.
Krijg ik automatisch een kast als ik mij opgeef?
Nee, we gaan eerst de geschiktheid van het huis bepalen en letten daarbij ook op een goede spreiding van de aanmeldingen over de gemeente.
Hoe verloopt de plaatsing van een kast?
- Stap 1: Allereerst wordt er gekeken of bestaande ruimtes in de muren geschikt kunnen worden gemaakt als verblijfplek voor vleermuizen. Soms is een aanpassing nodig om van een bestaande ruimte een goede plek te maken.
- Stap 2: Als dit niet mogelijk is, wordt gekeken naar het maken van een nieuwe verblijfplaats.
- Stap 3: Voor het inbouwen wordt dan een klein deel van de stenen verwijderd of de eerste rij met dakpannen wordt even verplaatst.
- Stap 4: Daarna wordt de kast in de spouw geplaatst. Vervolgens worden dezelfde stenen en dakpannen teruggeplaatst en als het nodig is opnieuw gevoegd. Het bureau zorgt voor een nette afwerking.
Wat zie ik na het plaatsen van de vleermuiskast?
Na het inbouwen zal alleen de invliegopening en het eventueel nieuwere voegwerk een beetje zichtbaar zijn.
Zijn er verder nog kosten aan deelname verbonden?
Nee, Maashorst betaalt de kasten en het installeren ervan.
Kan ik mijn woning nog isoleren na het plaatsen van een vleermuismaatregel?
Ja, maar laat dit door een isolatiebedrijf doen die natuurvriendelijk isoleert. Isolatiebedrijven zijn verplicht natuurvriendelijk te isoleren, maar controleer voor de zekerheid op de website NatuurvriendelijkIsoleren.nl (Deze link gaat naar een andere website). Bedrijven die natuurvriendelijk isoleren zorgen dat de kraam- en overwinteringsperiode van vleermuizen niet verstoord worden.
Moet ik de kasten onderhouden en/of schoonmaken?
Dat is niet nodig.
Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik mij opgeef?
De gegevens komen op een lijst met deelnemers. Deze lijst wordt gedeeld met een uitvoerend natuurbureau dat de kasten plaatst. De gegevens worden alleen gebruikt voor deze onderzoeksdoeleinden. Na deelname worden de gegevens nog 3 maanden bewaard waarna de gegevens worden gewist.
Wat als ik op den duur de vleermuismaatregel weg wil hebben?
Het is de bedoeling dat de vleermuismaatregel permanent geplaatst wordt. Als je de vleermuismaatregel weg wilt hebben, dan is dat op eigen initiatief en eigen kosten. We vragen je dit wel te melden bij ons.
Hoe weet ik of er vleermuizen van de maatregel gebruik maken?
Een ecoloog komt een paar keer kijken of er vleermuizen in zitten.