Vragen en antwoorden over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne

Vind hieronder jouw vraag en ons antwoord over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons dan gerust via oekraine@gemeentemaashorst.nl.

Hoeveel Oekraïense vluchtelingen vangt de gemeente Maashorst op?

De gemeente Maashorst heeft nu 187 slaapplekken gerealiseerd. Met omliggende gemeenten maken we afspraken over de verdeling van vluchtelingen over de regio. Concreet betekent dit dat we in de loop van 2024 en 2025 het aantal slaapplekken binnen Maashorst gaan uitbreiden naar 393.

Wat zijn de gemeentelijke opvanglocaties?

De gemeente Maashorst vangt op dit moment Oekraïners op in vier locaties:

Waarom worden Oekraïners niet opgevangen bij andere vluchtelingen in een asielzoekerscentrum?

In asielzoekerscentra wonen vluchtelingen en asielzoekers die wachten op hun asielprocedure en huisvesting. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zonder visum reizen binnen de Europese Unie. Zij hoeven dus geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. In veel gemeenten zijn daarom opvanglocaties geopend die specifiek bedoeld zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als Oekraïners asiel aanvragen, komen zij wel in asielzoekerscentra terecht.

Wat kost de opvang van Oekraïners voor de gemeente?

De Rijksoverheid vergoedt de gemeente voor het inrichten van opvanglocaties en voor het regelen van de opvang. Ook het eventuele leefgeld dat de vluchtelingen ontvangen wordt door het Rijk vergoed.

Hoe is de samenstelling van de groep Oekraïners die de gemeente opvangt?

In de gemeente Maashorst vangen we voornamelijk gezinnen (moeders met kinderen), alleenstaande vrouwen en enkele echtparen op. De meesten van hen zijn er inmiddels in geslaagd werk te vinden of ze gaan naar school.

Mogen Oekraïners hier zelf op zoek gaan naar een woning of andere verblijfplek?

Ja, de Oekraïners die hier verblijven vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij mogen een huis huren of kopen in Nederland als zij dat willen.

Wat gebeurt er met de opvanglocaties als deze niet meer nodig zijn voor de Oekraïners?

Daar valt nu nog weinig over te zeggen. Er zijn op dit moment nog geen specifieke plannen voor de opvanglocaties. Voor een andere bestemming dan als opvanglocatie voor Oekraïners is wel een besluit nodig van het college of de gemeenteraad.

Ontvang ik een vergoeding voor het aanbieden van opvang?

Nee, je ontvangt geen gemeentelijke vergoeding voor de opvang van vluchtelingen. Er bestaat ook geen regeling/vergoeding voor stijging van de energiekosten als gevolg van het opvangen van Oekraïners.

Wel ontvangt de vluchteling, als deze geen inkomen heeft, leefgeld van de gemeente. Je maakt zelf afspraken met de mensen die bij jou verblijven of zij een deel van hun salaris of leefgeld aan jou willen geven als compensatie voor het verblijf. Ook maak je natuurlijk onderling afspraken over zorgverlening, ondersteuning, huisregels etc.. De gemeente heeft hierin geen rol.

Ik heb vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Moet ik dit melden bij de gemeente?

Ja, dat is ontzettend belangrijk. Wij kunnen de vluchtelingen dan inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is belangrijk omdat wij dan weten dat ze in onze gemeente verblijven en op welke locatie. Dat maakt het mogelijk om ondersteuning te bieden. Ook zorgt een registratie bij het BRP ervoor dat de vluchteling een BSN nummer krijgt. Dit nummer is belangrijk om leefgeld te ontvangen en voor het regelen van zorg en onderwijs.

Om de registratie succesvol te laten verlopen is het belangrijk dat je thuis alvast samen met de vluchtelingen enkele formulieren invult, zoals het inlichtingenformulier (PDF, 938.7 kB) en het toestemmingsformulier bewoning (PDF, 55.5 kB).

Vervolgens maak je een afspraak met de gemeente voor de BRP registratie. Je kunt hiervoor een e-mail sturen naar backoffice@gemeentemaashorst.nl. De ingevulde formulieren neem je dan mee naar de afspraak.

Ik heb vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Waar kan ik terecht voor (praktische) hulp?

Je staat er als gastgezin niet alleen voor. Het Leger des Heils en het Rode Kruis kunnen je helpen, bijvoorbeeld bij praktische vragen (Oekraïne: zo helpen we - Rode Kruis Nederland (Deze link gaat naar een andere website)).

Daarnaast verzorgt VluchtelingenWerk Maashorst spreekuren voor de vluchtelingen, gastgezinnen en inwoners. Deze zijn vrij toegankelijk en je kunt daar terecht met vragen over uiteenlopende onderwerpen, zoals huisvesting, financiën en juridische zaken. Voor meer informatie kun je terecht op de website van VluchtelingenWerk (Deze link gaat naar een andere website).

Het Rode Kruis heeft een WhatsApp hulplijn voor Oekraïners. Hier kunnen mensen in het Oekraïens en Engels hulpvragen stellen en krijgen in dezelfde taal antwoord. De WhatsApp hulplijn vluchtelingen is te bereiken via: 06 48 15 80 53 (Deze link gaat naar een andere website).

Voor Nederlandstaligen is er een nummer voor hulpvragers en hulpaanbieders: (070) 445 58 88 (Deze link gaat naar een andere website). Dit is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 21.00 uur.

Ik heb spullen die ik graag beschikbaar wil stellen voor vluchtelingen. Wat kan ik daarmee doen?

Heb je spullen ingezameld of beschikbaar? Je kunt deze afgeven bij Stichting Caritas St. Petrus Uden. Op de website van Stichting Caritas St. Petrus (Deze link gaat naar een andere website) kun je zien welke spullen ze inzamelen.

Waar kan ik vacatures voor vrijwilligerswerk vinden?

ONS Welzijn heeft een vacaturebank voor vrijwilligerswerk (Deze link gaat naar een andere website). Daar kun je bijvoorbeeld zoeken op het trefwoord ‘vluchtelingen’ en dan zie je een overzicht met vacatures die specifiek betrekking hebben op de ondersteuning van vluchtelingen.

Ik heb een grootschalige opvanglocatie (vanaf 20 personen) beschikbaar. Waar kan ik dit melden?

Wil je een opvanglocatie beschikbaar stellen waar grotere groepen vluchtelingen onderdak kunnen krijgen, zoals een vakantiepark, hotel of bedrijfspand? Wij vragen je om dan contact op te nemen met de gemeente via het speciale e-mailadres oekraine@gemeentemaashorst.nl.

De locatie wordt dan meegenomen in de inventarisatie en mocht het nodig zijn om jouw locatie in te zetten voor de opvang van vluchtelingen dan nemen we contact met je op.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?