Vragen en antwoorden voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vind hieronder jouw vraag en ons antwoord over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons dan gerust via oekraine@gemeentemaashorst.nl

Kan ik medisch noodzakelijke hulp krijgen en wordt dit vergoed?

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen medisch noodzakelijke zorg vergoed. Dit is geregeld in de RMO, de Regeling Medische zorg Oekraïense Ontheemden. Bekijk meer informatie op de website van RMO (Deze link gaat naar een andere website).

Waar kan ik terecht voor acute mondzorg?

Reguliere tandartszorg wordt voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De orthodontist (beugeltandarts) wordt niet vergoed.

Voor acute mondzorg kunnen vluchtelingen vanaf 18 jaar terecht bij enkele tandartsen en orthodontisten in de regio die zich beschikbaar hebben gesteld. Zij bieden behandelingen zoals afgesproken in de Regeling Medische zorg Asielzoekers. In de regio kunnen vluchtelingen contact opnemen met de volgende praktijken:

Is ondersteuning vanuit de jeugdgezondheidzorg er ook voor kinderen uit Oekraïne?

Ja. Oekraïense vluchtelingen kunnen terecht bij de jeugdgezondheidszorg voor een bezoek aan het consultatiebureau, voor vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma en voor vragen over gezondheid en opvoeden van kinderen tot 18 jaar. De jeugdgezondheidszorg en de vaccinaties zijn gratis.

Wat te doen met huisdieren meegenomen uit Oekraïne?

Vluchtelingen die een huisdier hebben meegenomen dienen zo snel als mogelijk contact op te nemen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om het huisdier aan te melden. Daarnaast dienen ze zo snel als mogelijk een dierenarts in de buurt van hun verblijfplaats te bezoeken. Indien nodig kan daar het huisdier worden gevaccineerd tegen rabiës (hondsdolheid). Van belang is om voorafgaand aan dit bezoek het dier zoveel mogelijk afgeschermd te houden van andere (huis)dieren of mensen.

Speciaal voor hulp voor huisdieren van vluchtelingen heeft een groot aantal dierenhulporganisaties een centraal meldpunt opgezet waar hulp wordt geboden en gecoördineerd. Dit meldpunt is bereikbaar op telefoon (088) 811 33 33 (Deze link gaat naar een andere website) en e-mail: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl. Meer informatie hierover vind je op de website www.hulpvoordierenuitoekraine.nl (Deze link gaat naar een andere website).

In de gemeentelijke opvanglocaties zijn geen huisdieren toegestaan.

Mag ik werken?

Ja, vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen mogen in loondienst werken. De werkgever heeft dan geen tewerkstellingsvergunning nodig. De werkgever moet wel een melding doen bij UWV (Deze link gaat naar een andere website).

Om te kunnen werken heeft een vluchteling uit Oekraïne het volgende nodig:

Mag ik vrijwilligerswerk doen?

Vluchtelingen mogen vrijwilligerswerk doen, als zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. Hiervoor is geen tewerkstellingsvergunning nodig, maar UWV toetst wel of het gaat om vrijwilligerswerk. De organisatie moet daarom een vrijwilligersverklaring aanvragen bij UWV. Meer informatie hierover staat op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Mag ik stage lopen?

Vluchtelingen mogen voor hun opleiding stage lopen, als zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Wel moet een stageovereenkomst worden afgesloten tussen de stagiair, werkgever en opleiding. Meer informatie hierover staat op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Krijg ik leefgeld?

Er is vanuit het Rijk een leefgeldregeling voor vluchtelingen uit Oekraïne die geen inkomen hebben. Deze regeling geldt zowel voor de vluchtelingen in gastgezinnen, als voor de vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties. Vluchtelingen moeten hiervoor wel ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Maashorst.

Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website) vind je de meest actuele bedragen rondom leefgeld. Deze informatie staat in 3 verschillende talen uitgelegd (Nederlands, Engels en Oekraïens).

Heb je vragen over de Leefgeldregeling, bel dan met de Centrale Toegang Sociaal Domein van gemeente Maashorst via (0413) 28 19 11 (Deze link gaat naar een andere website).

Hoe vraag ik leefgeld aan?

Een aanvraag voor Leefgeld voor vluchtelingen uit de Oekraïne bestaat uit:

Let op: dit is belangrijk! Is de aanvraag niet compleet, dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen en kan het leefgeld niet ontvangen worden.

Volledige aanvraag versturen via mail of post

Het aanvraagformulier Leefgeldregeling moet volledig worden ingevuld en ondertekend, en dan worden gestuurd naar oekraine@gemeentemaashorst.nl. Dat moet samen met een kopie van het identiteitsbewijs (mag verlopen zijn) en een kopie van de bankpas van de rekening waarop het leefgeld moet worden gestort.

Het formulier plus de aanvullende stukken kunnen ook worden opgestuurd in 1 enveloppe naar:

Gemeente Maashorst (sociaal domein, leefgeld Oekraïne)
Markt 145
5401EJ Uden

Het leefgeld wordt maandelijks uitgekeerd in de eerste week van de desbetreffende maand.

Wat is een eigen bijdrage voor opvang?

Vluchtelingen uit Oekraïne met een baan of eigen inkomsten moeten in Maashorst vanaf 1 december 2024 maandelijks meebetalen aan hun opvang als zij in 1 van de 4 opvanglocaties verblijven. Zij krijgen dan geen leefgeld meer. De eigen bijdrage is een verplichting vanuit het Rijk.

Welke vluchtelingen uit Oekraïne moeten een eigen bijdrage betalen?

Vluchtelingen uit Oekraïne die:

en die:

Vluchtelingen die een eigen bijdrage betalen, houden minimaal hetzelfde bedrag over als vluchtelingen die alleen leefgeld krijgen. De gemeente maakt een berekening om te bepalen of iemand wel- of geen eigen bijdrage hoeft te betalen.

Men betaalt een eigen bijdrage voor de opvang als het inkomen hoger is dan 120% van het van toepassing zijnde leefgeld plus het bedrag van de eigen bijdrage. Zo houden we werken lonend. In onderstaande tabel zie je vanaf welk inkomen de vluchtelingen die verblijven in de gemeentelijke opvanglocaties, een eigen bijdrage moeten betalen.

Gezinssituatie Inkomensgrens
1 volwassene 471,17
2 volwassenen 942,34
1 volwassene met 1 minderjarige 787,14
1 volwassene met 2 minderjarigen 948,89
1 volwassene met 3 minderjarigen 1.114, 68
2 volwassenen met 1 minderjarige 1.093,90
2 volwassenen met 2 minderjarigen 1.254,96
2 volwassenen met 3 minderjarigen 1.498,56

Normen 2024

Hoe geef ik wijzigingen door die invloed hebben op het leefgeld of de eigen bijdrage?

Als er iets verandert in de situatie van de vluchteling, kan dit invloed hebben op het leefgeld of de eigen bijdrage. Wanneer er inkomen is uit werk, stopt het leefgeld. Vluchtelingen die verblijven in een gemeentelijke opvanglocatie gaan dan ook een eigen bijdrage betalen. Ook andere wijzigingen kunnen van invloed zijn.

De volgende wijzigingen moeten worden doorgeven:

Ontvang je dus leefgeld òf betaal je een eigen bijdrage omdat je in een gemeentelijk opvanglocatie verblijft? En wijzigt er iets in je situatie? Geef dat dan door via het wijzigingsformulier (PDF, 46.1 kB) .

Het formulier, inclusief aanvullende informatie die gevraagd wordt in het formulier, kan worden gemaild naar sociaaldomein@gemeentemaashorst.nl.

Of per post naar
Gemeente Maashorst (sociaal domein, leefgeld Oekraïne/ eigen bijdrage)
Markt 145
5401EJ Uden

Als de wijziging ervoor zorgt dat de vluchteling geen recht meer heeft op leefgeld en/of een eigen bijdrage moet gaan betalen, gaat dat in op de eerste dag van de volgende maand.

Kunnen mijn kinderen gebruikmaken van regelingen vanuit het Kindpakket? (jeugdfonds sport en cultuur, zwemlessen, Stichting Leergeld)

Kinderen waarvan de ouders leefgeld ontvangen van de gemeente, kunnen mogelijk ook gebruik maken van ondersteuning vanuit Stichting Leergeld. Denk hierbij aan sociale, culturele, sportieve en educatieve activiteiten. Ouders kunnen hiervoor contact opnemen met Stichting Leergeld. Het gaat dan over de volgende zaken:

Contactgegevens Stichting Leergeld: info@leergeldmaashorst.nl. Telefoon: 06 23 12 96 55 (Deze link gaat naar een andere website) (woensdag en donderdag 10-16 uur en niet tijdens schoolvakanties).

Krijgt mijn kind vervoerskosten van en naar school vergoed?

Oekraïense kinderen van 12 tot 18 jaar die naar een school gaan die verder dan 10 km van het verblijfadres gevestigd is, krijgen hun reiskosten van en naar school vergoed.

Lees de regels voor de reiskostenvergoeding Oekraïens schoolgaand kind

Kunnen mijn kinderen naar de kinderopvang?

Ja, de kinderen kunnen worden ingeschreven bij de kinderopvang. Kinderen van 0-4 jaar kunnen naar een kinderdagverblijf, kinderen van 4-12 jaar kunnen naar een buitenschoolse opvang. Voor kinderen van 2-4 jaar zijn er ook peutervoorzieningen. Ook kunnen kinderen worden opgevangen door een gastouder.

De locatie waar de kinderen naar de opvang gaan mogen de ouders zelf kiezen.

Aan kinderopvang zijn kosten verbonden. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen hiervoor in sommige gevallen direct kinderopvangtoeslag aanvragen. Soms blijft er een stukje eigen bijdrage over. Vooralsnog dient de vluchteling deze eigen bijdrage zelf te bekostigen. Meer informatie hierover op de website van de Belastingdienst (Deze link gaat naar een andere website).

Is er lokaal sportaanbod voor mij of mijn kinderen?

Ja, er zijn enkele verenigingen/sportaanbieders die het voor vluchtelingen mogelijk maken om gratis mee te doen met hun activiteiten. Daarnaast kunnen vluchtelingen ervoor kiezen om het leefgeld dat zij ontvangen in te zetten om deel te nemen aan betaald sportaanbod. Ook kunnen zij kijken of ze in aanmerking komen voor een bijdrage van Sportfonds Jeugd en Cultuur (Deze link gaat naar een andere website).

Op de website van Missie Maashorst (Deze link gaat naar een andere website) staat een overzicht van beweeg- en sportaanbod in Maashorst.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?