Geopark Peelhorst en Maasvallei
Maashorst is partner van het Geopark Peelhorst en Maasvallei. Samen met andere gemeentes en waterschappen wil het Geopark het verhaal vertellen van de aardkunde en het ontstaan van de landschappen hier, het verhaal van de breuken. De Peelrandbreuk loopt door dit gebied. Samen willen we die breuken zichtbaar en beleefbaar maken. En uiteindelijk ook een Unesco-status krijgen voor dit Geopark.
Op sommige plekken in onze gemeente kleurt het water oranje/rood. Daar zit een bijzonder verhaal achter. Wat je ziet, is ijzerhoudend grondwater dat op die plek omhoog is gekomen. Dat wordt wijstwater genoemd. De oranje/rode kleur is roest. Die ontstaat als het ijzer in het water aan de oppervlakte met zuurstof in aanraking komt. Maar waarom komt dat wijstwater nou eigenlijk op die plek naar boven? Dat heeft te maken met de bodembreuken die het landschap van de Maashorst doorsnijden. Die breuken zijn ooit ontstaan door bewegingen in de bodem. Dit had in de loop van de eeuwen een grote invloed op de vorming ons landschap en daarmee ook op ons als mensen.
Als gemeente zijn wij trots op de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Daarom sloten wij ons als partner aan bij het Geopark Peelhorst en Maasvallei. In 2016 is dit Geopark-initiatief gestart om de breuken meer onder de aandacht te brengen. Verschillende gemeenten en waterschappen sloegen de handen ineen om de breuken zichtbaar en beleefbaar te maken. Maar ook om in het verleden doorbroken breuklijnen te herstellen, om zo water beter te kunnen vasthouden in gebied. Onderstaand filmpje geeft alvast wat uitleg.
Daarnaast worden nog steeds studies uitgevoerd naar de eigenschappen van de breuken. Uiteindelijk willen we gezamenlijk met dit initiatief komen tot een Unescostatus voor het gehele breukengebied.
Wil je meer weten over de breuken, wijst(natuur) of het Geopark? Bezoek dan de website van Geopark Peelhorst en Maasvallei (Deze link gaat naar een andere website).