Herinrichting straten Moleneind, Uden (fase 1)
We gaan de openbare ruimte in Moleneind (fase 1) opnieuw inrichten. Dit betreft de straten Oud Moleneind, Paus Joanneslaan en Hooihofstraat tot en met de aansluiting met de Aalstweg.
We gaan het grote afvoerriool repareren. Daarnaast leggen we een nieuw riool aan in de Hooihofstraat en Paus Joanneslaan, parallel aan het bestaande afvoerriool. De kolken en de woningen worden aangesloten op dit nieuwe riool.
De werkzaamheden aan het grote afvoerriool en het aan te leggen nieuwe riool bieden meteen de kans om ook andere dingen aan te pakken. Zoals de openbare ruimte verkeersveiliger en groener te maken en deze aanpassen aan de klimaatverandering.
De belangrijkste reden om deze drie straten in Moleneind als eerste aan te pakken, is de ernstige lekkage in het afvoerriool van de Hooihofstraat en Paus Joanneslaan. Alle inlaten vertonen lekkages, waardoor onnodig veel schoon grondwater wordt afgevoerd. Dit is niet wenselijk. Daarom wordt het afvoerriool van binnenuit gerepareerd (relinen). Om nieuwe lekkages in de toekomst te voorkomen, brengen we geen nieuwe inlaten aan in het gerepareerde afvoerriool. In plaats daarvan leggen we een nieuw gemengd riool aan, waarop de kolken en woningen worden aangesloten. Bovendien moet een deel van het riool in Oud Moleneind worden vervangen, omdat het niet goed afloopt, waardoor water niet goed wegstroomt.
Daarnaast voldoet de huidige weginrichting niet meer aan de kwaliteitsnormen, beleidsuitgangspunten en richtlijnen voor 30 km-straten. Daarom richten we de openbare ruimte opnieuw in, gelijktijdig met de werkzaamheden aan het stamriool en de aanleg van het nieuwe gemengde riool. Bij de herinrichting zorgen we ervoor dat de omgeving klimaatbestendig wordt, zodat we beter kunnen inspelen op de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast onderzoeken we of er extra ruimte vrijkomt om meer groen toe te voegen. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, bekijken we waar snelheidsremmende maatregelen nodig zijn.
Participatie
We vinden het belangrijk dat gebruikers van de straten en aanwonenden meedenken over de inrichting van de straat. Tijdens een bewonersbijeenkomst in april vorig jaar is afgesproken dat we per straat een werkgroep vormen. Elke werkgroep bestaat uit drie bewoners van die straat, samen met medewerkers van de gemeente. In deze werkgroepen gaan we per straat het nieuwe ontwerp bespreken.