Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap
Gaan jullie binnenkort trouwen of jullie partnerschap registreren? Alvast gefeliciteerd. Je meldt dit bij de gemeente waar je dit gaat doen. We noemen dit melding doen van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Let op! Alles wat je op deze pagina leest over trouwen geldt ook voor het geregistreerd partnerschap.
Lees eerst alle informatie op deze pagina. Maak daarna pas een afspraak. Je bent dan goed voorbereid.
Voorwaarden om te trouwen
- Je mag niet al getrouwd zijn.
- Je moet 18 jaar of ouder zijn op de trouwdatum.
- Er mag geen nauwe (bloed)verwantschap zijn tussen jullie. Je mag dus niet trouwen met je eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer of halfzus.
- Sta je onder curatele (onder toezicht)? Dan heb je toestemming nodig van je curator, dat is de persoon die toezicht op je houdt. Bij curatele vanwege een geestelijke beperking moet de kantonrechter toestemming geven.
Vul het juist formulier in
Kies hieronder het juiste formulier. Vul allebei het formulier in en onderteken het.
- Melding voorgenomen huwelijk (PDF, 99.0 kB)
- Melding voorgenomen geregistreerd partnerschap (PDF, 99.1 kB)
Stuur het ingevulde en getekende formulier op
Stuur het formulier naar de gemeente. Voeg toe:
- kopie van een geldig legitimatiebewijs van beide partners
- kopie van een geldig legitimatiebewijs van de getuigen
Je kunt er op 3 manieren voor zorgen dat wij het formulier en de kopieën krijgen:
- Per post. Stuur het naar:
Gemeente Maashorst
Postbus 83
5400 AB Uden
(Of stop de papieren in de brievenbus van het gemeentehuis.) - Stuur het via e-mail naar info@gemeentemaashorst.nl.
- Geef je spullen zelf af op het gemeentehuis. Hiervoor maak je een afspraak. (Deze link gaat naar een andere website)
Definitieve datum
Wij begrijpen dat jullie de datum van jullie huwelijk snel willen vastleggen. Deze datum kunnen we pas doorgeven wanneer we de melding schriftelijk binnen hebben. Je melding moet compleet zijn en alle gegevens moeten kloppen. We handelen de meldingen af op datum van binnenkomst.
Tussen de melding en het huwelijk zit minstens 14 dagen en hoogstens 1 jaar.
Als alles akkoord is, ontvangen jullie binnen 4 weken bericht van ons. Hebben jullie haast? Bel ons dan en vraag naar de afdeling Burgerzaken, via telefoonnummer 0413 - 28 19 11.
Trouwen in het buitenland
Als je in het buitenland wilt trouwen, moet je een aantal extra zaken regelen. Je moet aan de eisen van de overheid voldoen van het land waarin je trouwt. Deze eisen zijn soms anders dan in Nederland. Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website) staat waar je aan moet denken als je in het buitenland trouwt.
Verklaring van huwelijksbevoegdheid
Trouw je in het buitenland, dan heb je soms een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Hierin staat dat je niet getrouwd bent en dat jij en jouw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. Je hebt deze verklaring alleen nodig als daar speciaal om wordt gevraagd. Deze verklaring kost € 29,00. Bel met de afdeling Burgerzaken, via telefoonnummer 0413 - 28 19 11.
Na het sluiten van het huwelijk
Na legalisatie (Deze link gaat naar een andere website) kun je de akte aanbieden voor registratie in de Basis Registratie Personen bij jouw woongemeente (voor gebruik in Nederland). Ben je getrouwd in een land dat hoort tot de Europese Unie? Dan hoef je de huwelijksakte niet te laten legaliseren. Heb je nog vragen? Bel dan met onze afdeling Burgerzaken, via telefoonnummer 0413 - 28 19 11.
Verschillen trouwen en geregistreerd partnerschap
Er zijn 3 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:
- Als je trouwt, geef je elkaar het ‘ja-woord’. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dit niet.
- Een geregistreerd partnerschap kan, als je geen minderjarige kinderen hebt, zonder rechter eindigen. Bij een huwelijk moet je altijd naar de rechter om te kunnen scheiden.
- Het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed (Deze link gaat naar een andere website), het huwelijk wel.
Geregistreerd partnerschap omzetten naar huwelijk
Wil je jouw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Dit kun je in elke gemeente regelen. Het maakt niet uit waar je het geregistreerd partnerschap sloot. Je hebt voor deze omzetting geen getuigen nodig.
Je kunt jouw partnerschap omzetten met of zonder ceremonie, de keuze is aan jou. De mogelijkheden en eventuele kosten vind je op de pagina Trouwlocaties en tarieven.
Om de omzetting aan te vragen, vul je het formulier Melding voorgenomen huwelijk in. Hierop geef je aan dat het gaat om het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk.
Dit neem je mee
- Van beiden een geldig legitimatiebewijs.
- Afschrift van de akte van het geregistreerd partnerschap. Dit is alleen nodig als je deze in een andere gemeente sloot. Je vraagt in die gemeente het afschrift van deze akte aan.