Verhuizen naar het buitenland
Ga je meer dan acht maanden per jaar in een ander land wonen (emigratie)? Dan moet je je laten uitschrijven bij de gemeente waar je woont. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als je binnen een periode van 1 jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland woont. Het maakt daarbij niet uit of je een huis in Nederland aanhoudt.
Je schrijft je bijvoorbeeld uit in de volgende situaties:
- Je gaat emigreren en blijft voor altijd buiten Nederland wonen.
- Je gaat meer dan 8 maanden in 1 jaar buiten Nederland wonen voor werk, studie of stage.
- Je verblijft meer dan 8 maanden in 1 jaar op je vakantieadres in het buitenland.
- Je gaat op (wereld)reis en je brengt meer dan 8 maanden in 1 jaar in het buitenland door.
- Je zit buiten Nederland in de gevangenis en je verwacht dat dit langer dan 8 maanden gaat duren.
Je kunt de emigratie doorgeven vanaf 5 dagen voor vertrek tot uiterlijk de dag van vertrek. Ook zaterdag, zondag en feestdagen tellen mee in de termijn van 5 dagen. Een verhuizing naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba geldt ook als verhuizing naar het buitenland.
Doorgeven van de verhuizing
Je kunt een verhuizing op 2 manieren doorgeven:
- schriftelijk
- persoonlijk in het gemeentehuis
Schriftelijk doorgeven van een verhuizing naar het buitenland
Alleen als alle gezinsleden van het adres meeverhuizen naar het buitenland, kun je schriftelijk aangifte doen.
- Je kunt zelf de verhuizing doorgeven als je 16 jaar of ouder bent.
- Je kunt als ouder, voogd of verzorger de verhuizing van kinderen jonger dan 16 jaar doorgeven.
Persoonlijk doorgeven van een verhuizing naar het buitenland
Niet altijd verhuizen alle gezinsleden mee naar het buitenland. Zorg ervoor dat iedereen die verhuist zelf aangifte doet op het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak (Deze link gaat naar een andere website). Verhuizen er ook kinderen jonger dan 16 jaar mee? Dan moeten deze meegaan naar de afspraak op het gemeentehuis.
Dit neem je mee
Je moet een aantal dingen meenemen naar je afspraak:
- geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
- het hele adres in het buitenland waar je gaat wonen
Kosten
Het doorgeven van een verhuizing naar het buitenland is gratis.
Adres in het buitenland
Bij de uitschrijving kun je je nieuwe adres in het buitenland doorgeven. Heb je (nog) geen woonadres in het buitenland of is je adres nog niet bekend? Dan kun je dit later nog doorgeven: Hoe verander ik mijn gegevens in de RNI? (Deze link gaat naar een andere website)
Let op! Als je in een periode van 1 jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland woont, kun je je niet inschrijven op een Nederlands briefadres.
Doorgeven uitschrijving
Je uitschrijving wordt doorgegeven aan een aantal (overheids)organisaties. Denk daarbij aan de belastingdienst, je zorgverzekeraar en pensioenfondsen. Zo kunnen deze organisaties contact met jou opnemen wanneer dat nodig is.
Wie heeft toegang tot mijn gegevens in de RNI? (Deze link gaat naar een andere website)
Bewijs van uitschrijving
De gemeente kan je alleen een bewijs van uitschrijving meegeven op het moment van uitschrijving. Geef dit aan bij jouw afspraak. Een bewijs van uitschrijving kost € 8,80. Dit bewijs heb je soms nodig om je in te kunnen schrijven in het buitenland.
Meer weten
Als je naar het buitenland verhuist, moet je veel regelen. Denk bijvoorbeeld aan belastingen, zorgverzekering, diploma's, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Soms vragen organisaties in het buitenland om bepaalde documenten. Deze documenten moet je voor jouw vertrek rechtsgeldig laten maken.
Bereid je goed voor en bekijk de informatie over emigratie bij de Rijksoverheid. (Deze link gaat naar een andere website)