Bijstandsuitkering
Heb je geen werk en te weinig geld om van te leven? Dan kun je misschien een bijstandsuitkering krijgen.
Voorwaarden bijstandsuitkering
Om recht te hebben op een bijstandsuitkering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Jouw inkomen is minder dan het minimuminkomen dat de overheid heeft vastgesteld.
- Je hebt geen recht op een andere (voldoende) uitkering of inkomen.
- Jij en jouw eventuele partner doen al het mogelijke om weer zelf in het levensonderhoud te voorzien.
- Werk dat je aankunt, moet je aannemen.
Aanvragen bijstandsuitkering
Ben je jonger dan 27 jaar? Voor het aanvragen van een bijstandsuitkering kun je terecht op de pagina Bijstandsuitkering aanvragen jonger dan 27 jaar.
Ben je 27 jaar of ouder? Voor het aanvragen van een bijstandsuitkering kun je terecht op de pagina Bijstandsuitkering aanvragen 27 jaar of ouder.
Ben je 18, 19 of 20 jaar oud? Dan ontvang je een lagere uitkering, omdat van ouders verwacht wordt dat zij jou (gedeeltelijk) onderhouden. Als dat niet mogelijk is, kun je een aanvullende bijzondere bijstand aanvragen.
Ondersteuning van de gemeente
De gemeente begeleidt mensen in de bijstand naar werk (re-integreren). Dit doet zij door een traject op maat aan te bieden. Re-integratie is maatwerk. Het is helemaal afhankelijk van iemands mogelijkheden en beperkingen. Door een arbeidsconsulent wordt bekeken wat in het concrete geval een passend re-integratietraject is. Krijg je voorzieningen aangeboden? Dan ben je verplicht daarvan gebruik te maken. Jongeren van 18 tot 27 jaar wordt altijd een aanbod gedaan van werk, scholing of een combinatie van beide. Lees alles over de rechten en plichten vanuit de bijstandsuitkering op de pagina Rechten, plichten en maatregelen.
Vaststelling bijstandsuitkering: inkomen en vermogen
Om vast te stellen dat je recht hebt op een bijstandsuitkering, wordt gekeken hoe hoog jouw inkomen is. Ook wordt gekeken hoe groot jouw vermogen is. Vermogen is de waarde van spaargeld en bezittingen (zoals sieraden, antiek, aandelen, levensverzekering), min schulden. Als jouw vermogen lager is dan de vermogensgrens, wordt het niet meegeteld. Het kan ook betekenen dat je vermogen bezit in de vorm van een eigen huis. Informeer in ieder geval hoe het zit met jouw recht op bijstand als je een eigen huis hebt.
Hoogte van de bijstandsuitkering
De Participatiewet kent landelijke normbedragen voor mensen van 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd, voor mensen die ouder zijn dan de pensioengerechtigde leeftijd, voor gehuwden of ongehuwd samenwonenden en alleenstaanden. Voor enkele speciale groepen gelden aparte normbedragen. De hoogte van de uitkeringen staat op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).
Betaling en voorschot bijstandsuitkering
Heb je een aanvraag ingediend en wacht je op de beslissing? Dan kun je in sommige gevallen een voorschot krijgen. Bijvoorbeeld als je geen geld hebt om te leven tot de eerste betaling. Het voorschot is lager dan de uitkering. Een voorschot moet je altijd terugbetalen. Ook als jouw aanvraag wordt afgewezen. Krijg je wel een bijstandsuitkering, dan wordt het voorschotbedrag hierop ingehouden. Als je al een bijstandsuitkering ontvangt, kun je geen voorschot krijgen. De betaling van de uitkering vindt altijd halverwege de maand plaats. Jouw uitkering staat uiterlijk de 15e van de maand op jouw bankrekening
Rechten, plichten en maatregelen
Vanaf het moment van aanvragen van een uitkering zijn er een aantal verplichtingen, waaraan je moet voldoen. Lees alles over rechten, plichten en maatregelen op de pagina Rechten, plichten en maatregelen.
Doorgeven wijzigingen
Veranderingen in jouw situatie kunnen van invloed zijn op jouw uitkering. Geef ze daarom altijd door. Meer informatie over het doorgeven van veranderingen lees je op de pagina Doorgeven wijzigingen.
Melden verblijf buiten de gemeente of buitenland
Als je een bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ of Bbz ontvangt, moet je het altijd aan ons doorgeven als je in het buitenland gaat verblijven. Meer informatie over het melden van een verblijf buiten de gemeente of in het buitenland, lees je op de pagina Verblijf buiten gemeente Maashorst melden.