Bijstandsuitkering aanvragen 27 jaar of jonger

Ben je jonger dan 27 jaar en wil je een bijstandsuitkering aanvragen? Als je tijdelijk geen werk of andere inkomsten hebt, kan het zijn dat je recht hebt op een bijstandsuitkering.

Maar uitgangspunt is: iedereen die in Nederland woont, moet zelf voor een inkomen zorgen. Een bijstandsuitkering is tijdelijk, tot je weer werk of andere inkomsten hebt.

Hoe vraag je een bijstandsuitkering aan?

Schrijf je eerst in als werkzoekende. Dit doe je bij het UWV op de website www.werk.nl. (Deze link gaat naar een andere website) Je hebt hiervoor je DigiD nodig.
Daarna moet je jezelf melden bij De Toegang voor Sociaal Domein. Je kunt bellen om een afspraak te maken voor een kort gesprek met een consulent Participatie. Het telefoonnummer van De Toegang Sociaal Domein is 0413 - 28 19 11 (Deze link gaat naar een andere website). Kies voor optie 1.
Het gesprek met de consulent vindt plaats in het gemeentehuis in Uden.

Als je 18 tot 27 jaar bent en je wilt een bijstandsuitkering aanvragen, dan krijg je eerst een zoekperiode van 4 weken.

De 4 weken zoekperiode gaat in op de dag dat je je aangemeld hebt bij De Toegang. Werk of opleiding gaat voor een uitkering! Als je nog geen startkwalificatie hebt, dan gaat opleiding voor. En anders ga je dus actief op zoek naar werk. Al het werk wat algemeen geaccepteerd is, is passend. Er wordt in principe geen rekening gehouden met opleiding, werkervaring, reisafstand of de hoogte van het salaris.
Meer uitleg over de zoekperiode staat onder het kopje "Wat is dat eigenlijk, de zoekperiode?"

Wil je eerst weten of je voor WW of andere regelingen in aanmerking kunt komen? Bereken het met behulp van Bereken uw recht (Deze link gaat naar een andere website).

Het 1e gesprek

In het 1e gesprek vraagt de consulent Participatie een aantal zaken aan jou. Dit is om erachter te komen hoe jouw situatie is, en of je inderdaad bij ons aan het juiste adres bent. Het toekennen van een uitkering en de bepaling van de hoogte van de uitkering hangt af van verschillende zaken.
Je kunt geen bijstand krijgen als:

In het gesprek krijg je meer informatie over de mogelijkheden en verplichtingen rondom scholing, werk of inkomen.

Wat moet je meenemen naar het 1e gesprek?

Na het 1e gesprek

Het 2e gesprek

In het 2e gesprek vraagt de consulent Participatie hoe het gaat met zoeken naar een opleiding of werk. Daarnaast nemen we met jou de rechten en plichten door die bij een bijstandsuitkering horen.

Na het 2e gesprek

Aan het eind van het tweede gesprek krijg je het volgende mee:

En verder

Het door jou ingevulde en ondertekende aanvraagformulier moet je binnen 5 werkdagen inleveren bij ons. De gevraagde bewijsstukken moet je samen met je aanvraag inleveren.
Terwijl jij verder zoekt naar een passende opleiding of werk, wordt jouw bijstandsaanvraag behandeld.

Wat betekent de zoekperiode?

Tijdens de zoekperiode van 4 weken doe je er alles aan om de aanvraag van een uitkering te voorkomen.
Je onderzoekt de mogelijkheid om terug te gaan naar school, te gaan studeren of gaat actief op zoek naar werk. Tijdens de zoekperiode heb je de volgende verplichtingen:

Als je je tijdens de zoekperiode onvoldoende hebt ingezet, kan de gemeente besluiten jouw uitkeringsaanvraag niet in behandeling te nemen, te weigeren of tijdelijk de hoogte van de uitkering te verlagen.

Scholingsplicht

De gemeente onderzoekt ook of je niet (terug) kunt naar school. Een uitkering aanvragen is dan niet meer aan de orde. Dit geldt zeker wanneer je geen startkwalificatie hebt. Een startkwalificatie betekent dat je een diploma hebt op HAVO-, VWO- of MBO2-niveau. Als je in staat bent om een opleiding met studiefinanciering te volgen, heb je geen recht op een uitkering. Soms kun je niet meteen met een opleiding starten, dan is het in sommige gevallen mogelijk een uitkering te ontvangen voor de tussenliggende periode.

Wat als mijn WW binnenkort stopt?

In die situatie geldt dat de laatste 4 weken van je WW-uitkering als zoekperiode worden beschouwd. Dit komt omdat je tijdens een WW-uitkering ook een sollicitatieplicht hebt.

En verder

Het door jou ingevulde en ondertekende aanvraagformulier moet je binnen 5 werkdagen inleveren bij ons. De gevraagde bewijsstukken moet je samen met je aanvraag inleveren. En terwijl jij zoekt naar een passende opleiding of werk, wordt jouw bijstandsaanvraag behandeld.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Kijk dan op de landelijke website Bijstand | Rijksoverheid.nl voor algemene informatie of bel met de Toegang Sociaal Domein in Maashorst: 0413 - 28 19 11 (Deze link gaat naar een andere website). Kies voor optie 1.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?