Doorgeven wijziging of verblijf buiten gemeente
Veranderingen in jouw situatie kunnen van invloed zijn op jouw uitkering. Vul daarom altijd een Wijzigingsformulier (PDF, 156.4 kB) in en stuur dit op naar: sociaaldomein@gemeentemaashorst.nl.
Alle mogelijke wijzigingen staan overzichtelijk op het wijzigingsformulier en zijn in de toelichting verder beschreven. Weet je niet zeker of je iets moet melden? Neem dan altijd contact op met jouw inkomensconsulent. Als je het wijzigingsformulier hebt ingeleverd, ontvang je een nieuw wijzigingsformulier.
Als je wisselende inkomsten hebt naast uw uitkering, moet je het wijzigingsformulier iedere maand invullen en terugsturen, inclusief bewijsstukken (zoals bijvoorbeeld jouw loonstrook). Doe dit voor de eerste van de maand, daarmee voorkom je dat er achteraf een verrekening plaatsvindt. Je kunt jouw loonstrook ook per e-mail naar ons sturen: sociaaldomein@gemeentemaashorst.nl.
Wat gebeurt er als je jouw plichten niet nakomt?
Eén van de verplichtingen die je hebt is het meewerken aan jouw re-integratietraject. Als je dat niet of niet naar behoren doet, kan aan jou een maatregel worden opgelegd. Dit betekent een tijdelijke verlaging van jouw uitkering. De hoogte en duur van de verlaging zijn vastgelegd in de Afstemmingsverordening (zodra deze verordening is gepubliceerd, vind je hier een link naar de verordening).
Zorg er dus altijd voor dat:
- je voldoende medewerking verleent;
- je je aan de arbeids- en re-integratieverplichtingen houdt;
- je op tijd inlichtingen verstrekt over zaken die van invloed kunnen zijn op jouw re-integratietraject.
Boetes bij fraude
Als je een uitkering ontvangt moet je sommige wijzigingen in jouw situatie doorgeven aan de uitkeringsinstelling. Het gaat om gegevens die van invloed kunnen zijn op (de hoogte van) jouw uitkering. Doe je dat niet of te laat, of geef je foute gegevens door, dan pleeg je fraude. Heb je fraude gepleegd en daardoor bijvoorbeeld te veel uitkering ontvangen, dan moet je het te veel ontvangen geld geheel terugbetalen. Daarnaast krijg je een boete die net zo hoog is als het bedrag dat je te veel hebt ontvangen aan uitkering. Je krijgt de boete van de uitkerende instelling (SVB, UWV, Belastingdienst/Toeslagen of de gemeente). Zij zijn verplicht jou een boete op te leggen.
Boete bij herhaalde fraude
Als je voor de tweede keer fraudeert, moet je niet alleen het te veel ontvangen geld terugbetalen, maar krijg je een boete van anderhalf keer het bedrag dat je onterecht ontving. Deze boete wordt ingehouden op jouw uitkering. Daarnaast kan de gemeente na de tweede overtreding jouw uitkering maximaal 3 maanden stopzetten.