Maashorst biedt steun om geldzorgen te voorkomen

Geplaatst op dinsdag 25 juli 2023

Financiële problemen beginnen vaak heel klein. Door op dat moment steun te vragen, of (als instantie) aan te bieden, kan vaak voorkomen worden dat er schulden ontstaan. Daarom zet de gemeente Maashorst in op het vroeg signaleren van geldproblemen en meteen ondersteuning aanbieden. Daarvoor is Hans Boerman verantwoordelijk. Hij doet dat samen met onder meer  ONS welzijn, waar Lea Mommersteeg coördinator is van het programma Geld de Baas.

Geldzorgen voorkomen

“Geldzorgen veroorzaken stress, en dat beïnvloedt je leven. Het is vaak de oorzaak van andere problemen, bijvoorbeeld op het werk, in de relatie, met opvoeden of op het gebied van gezondheid. Als gemeente willen wij dat het zo goed mogelijk gaat met al onze inwoners. En geldzorgen belemmeren dat, dus we doen er alles aan om die te voorkomen”, stelt wethouder Ramona Sour (Zorg & Welzijn). 

Snel in beeld

Het is belangrijk om snel in beeld te krijgen als er zorgen zijn. Dat gebeurt meestal via het systeem waarin meteen een betalingsachterstand gemeld wordt door alle ‘vaste-lasten-organisaties’ (woningcorporaties, zorgverzekeringen en leveranciers van gas, elektriciteit en water). De gemeente is de enige die die gegevens kan zien. En dan komt Hans Boerman in beeld, consulent vroegsignalering. “Als ik zo’n melding krijg ga ik langs om met mensen in gesprek te komen en ondersteuning aan te bieden. Dan hoeven ze er niet om te vragen, want hulp vragen is het moeilijkste dat er is”, vertelt Hans.

Een bezoek werkt beter dan een brief, zoals eerst gebeurde. Hans bezoekt zo’n 50 procent van de mensen waarvan hij een melding krijgt, en met een flink deel daarvan gaat hij aan de slag. “En afhankelijk van het gesprek zorg ik voor doorverwijzing naar bijvoorbeeld een consulent schuldhulpverlening of ONS welzijn.” Als mensen uit zichzelf wat steun willen, kunnen ze ook terecht op het inloopspreekuur van Hans, elke woensdag van 9 tot 11 in de hal van het gemeentehuis in Uden.

Geld de Baas

Of bij het inloopspreekuur ‘Geld de Baas’ van ONS welzijn, waar een vrijwilliger ondersteuning biedt. Lea Mommersteeg: “Wij kunnen op verschillende manieren ondersteunen. We hebben vrijwilligers die we aan de inwoners koppelen, en die op maat individuele ondersteuning bieden. Als mensen vragen of problemen hebben met betrekking tot geld, kunnen ze op dinsdagochtend terecht bij het inloopspreekuur in het Handelshuys aan de Udenseweg. Ook hier kunnen ze gewoon binnenlopen. Ze kunnen zich ook via de website melden voor ondersteuning.”

Meer info of een steuntje in de rug nodig? Kom naar een van de spreekuren, bellen/mailen met Hans of Lea kan ook:

Meer nieuws

  • Sluiting bedrijfspand in Uden na vondst hennepkwekerijen

    24 dec 2024 - De burgemeester van Maashorst heeft tijdelijk een bedrijfspand laten sluiten aan de Wilhelminastraat in Uden.

  • Frituurvet/-olie? Recycle het!

    23 dec 2024 - Ga je dit jaar weer oliebollen bakken? Zorg dan dat je het gebruikte frituurvet of bakolie op de juiste manier weggooit! Spoel het vet niet door het toilet of de gootsteen en gooi het liever ook niet bij het restafval.

  • Vuurwerk

    19 dec 2024 - Gemeente Maashorst wil samen met inwoners de overlast van vuurwerk rond de jaarwisseling zoveel mogelijk beperken. Laten we er met elkaar voor zorgen dat Oud en Nieuw voor iedereen een feest blijft.

  • Nieuwe rolstoelroute in De Maashorst

    19 dec 2024 - Het is belangrijk dat iedereen regelmatig de natuur in kan gaan, ook als je afhankelijk bent van een hulpmiddel zoals een rolstoel. Wethouder natuur, Jeroen van den Heuvel, en leden van de klankbordgroep rolstoelroutes namen woensdag 18 december een nieuwe rolstoelroute in natuurgebied De Maashorst in gebruik. De wethouder rolde de rode loper uit voor de leden van de klankbordgroep.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?