Maashorst biedt steun om geldzorgen te voorkomen
Geplaatst op dinsdag 25 juli 2023
Financiële problemen beginnen vaak heel klein. Door op dat moment steun te vragen, of (als instantie) aan te bieden, kan vaak voorkomen worden dat er schulden ontstaan. Daarom zet de gemeente Maashorst in op het vroeg signaleren van geldproblemen en meteen ondersteuning aanbieden. Daarvoor is Hans Boerman verantwoordelijk. Hij doet dat samen met onder meer ONS welzijn, waar Lea Mommersteeg coördinator is van het programma Geld de Baas.
Geldzorgen voorkomen
“Geldzorgen veroorzaken stress, en dat beïnvloedt je leven. Het is vaak de oorzaak van andere problemen, bijvoorbeeld op het werk, in de relatie, met opvoeden of op het gebied van gezondheid. Als gemeente willen wij dat het zo goed mogelijk gaat met al onze inwoners. En geldzorgen belemmeren dat, dus we doen er alles aan om die te voorkomen”, stelt wethouder Ramona Sour (Zorg & Welzijn).
Snel in beeld
Het is belangrijk om snel in beeld te krijgen als er zorgen zijn. Dat gebeurt meestal via het systeem waarin meteen een betalingsachterstand gemeld wordt door alle ‘vaste-lasten-organisaties’ (woningcorporaties, zorgverzekeringen en leveranciers van gas, elektriciteit en water). De gemeente is de enige die die gegevens kan zien. En dan komt Hans Boerman in beeld, consulent vroegsignalering. “Als ik zo’n melding krijg ga ik langs om met mensen in gesprek te komen en ondersteuning aan te bieden. Dan hoeven ze er niet om te vragen, want hulp vragen is het moeilijkste dat er is”, vertelt Hans.
Een bezoek werkt beter dan een brief, zoals eerst gebeurde. Hans bezoekt zo’n 50 procent van de mensen waarvan hij een melding krijgt, en met een flink deel daarvan gaat hij aan de slag. “En afhankelijk van het gesprek zorg ik voor doorverwijzing naar bijvoorbeeld een consulent schuldhulpverlening of ONS welzijn.” Als mensen uit zichzelf wat steun willen, kunnen ze ook terecht op het inloopspreekuur van Hans, elke woensdag van 9 tot 11 in de hal van het gemeentehuis in Uden.
Geld de Baas
Of bij het inloopspreekuur ‘Geld de Baas’ van ONS welzijn, waar een vrijwilliger ondersteuning biedt. Lea Mommersteeg: “Wij kunnen op verschillende manieren ondersteunen. We hebben vrijwilligers die we aan de inwoners koppelen, en die op maat individuele ondersteuning bieden. Als mensen vragen of problemen hebben met betrekking tot geld, kunnen ze op dinsdagochtend terecht bij het inloopspreekuur in het Handelshuys aan de Udenseweg. Ook hier kunnen ze gewoon binnenlopen. Ze kunnen zich ook via de website melden voor ondersteuning.”
Meer info of een steuntje in de rug nodig? Kom naar een van de spreekuren, bellen/mailen met Hans of Lea kan ook:
- 06 - 81 37 84 28, hans.boerman@gemeentemaashorst.nl (Hans)
- 06 - 36 54 57 86, gelddebaas@ons-welzijn.nl (Lea).
Meer nieuws
-
Deze maand ontvang je het aanslagbiljet voor de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen
3 feb 2025 - In februari ontvang je de jaarlijkse aanslag gemeentelijke- en/of waterschapsbelastingen. Per post in de brievenbus of digitaal in je berichtenbox als je bent aangemeld voor MijnOverheid. Je ontvangt deze aanslag in opdracht van gemeente Maashorst van Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB).
-
Onderzoek naar besluitvorming asielopvang in Van der Valk Hotel afgerond
30 jan 2025 - Bureau Berenschot onderzocht het besluitvormingsproces dat voorafging aan de noodopvang in het Van der Valk Hotel in Uden. Het bureau doet op basis van een analyse verschillende aanbevelingen. De meeste daarvan worden inmiddels toegepast.
-
Beleidsprogramma Mobiliteit ligt ter inzage
30 jan 2025 - Vanaf 30 januari ligt het concept beleidsprogramma Mobiliteit ter inzage. Gedurende zes weken, tot en met 12 maart 2025, kan er gereageerd worden op het concept beleidsprogramma.
-
Raadhuis Uden aangewezen als permanente trouwlocatie
30 jan 2025 - Het College heeft besloten om niet langer een gemeentelijke trouwlocatie in eigen beheer te blijven uitvoeren. De redenen zijn de hoge kosten en het lage gebruik van de trouwzaal in het Raadhuis. Door het Raadhuis aan te wijzen als een permanente trouwlocatie blijft het wel mogelijk om deze locatie als trouwlocatie te gebruiken.