PFAS aangetroffen op vliegbasis Volkel, sanering niet nodig

Geplaatst op donderdag 27 juni 2024

Bron: Communicatie

Op het terrein van de vliegbasis in Volkel is PFAS aangetroffen op een paar plekken waar de brandweer in het verleden heeft geoefend. Afgraven van de bodem en verder onderzoek zijn op dit moment niet nodig. Wel moet in de gaten worden gehouden of de vervuiling zich niet verder verspreidt. Dat blijkt uit onderzoeksrapporten die Maashorst heeft ontvangen.

Defensie heeft in het verleden verkennend onderzoek laten doen naar PFAS op haar terreinen. Het gaat dan om terreinen waar met blusschuim is gewerkt dat PFOS bevat (een van de stoffen van de PFAS-groep). Tot 2006 werd deze stof namelijk door de brandweer gebruikt in blusschuim. Defensie heeft na die verkennende onderzoeken onderzoek laten doen op plekken waar verhoogde PFAS-concentraties zijn aangetroffen. Zo ook op vliegbasis Volkel.

Op vliegbasis Volkel is nader onderzoek gedaan op acht verdachte locaties. De bodem, het grondwater en het oppervlaktewater zijn onderzocht. De gemeente Maashorst heeft hierover op 7 juni drie onderzoeksrapporten ontvangen.

Uit die rapporten blijkt dat op drie locaties verhoogde PFAS/PFOS concentraties zijn aangetroffen die onder het indicatief (geschat) niveau voor ernstige verontreiniging liggen, de zogeheten INEV-waarde. Op drie andere locaties bevatten de bodemmonsters en de grondwatermonsters concentraties PFAS/PFOS die boven de INEV-waarde liggen. Het gaat om de plekken van een voormalige brandweerkazerne met de brandweeroefenplaats die daarnaast ligt en een wasplaats waar in het verleden brandweerwagens werden schoongespoten. Er is geen PFAS/PFOS-vervuiling aangetroffen in oppervlaktewater.

Volgens het onderzoeksbureau is er op dit moment geen aanleiding voor verder onderzoek. Ook is sanering van de bodem op de plekken waar de hogere concentraties PFAS/PFOS-vervuiling zijn aangetroffen niet nodig. Die plekken moeten voortaan wel in de gaten worden gehouden. Uit deze monitoring moet blijken of de vervuiling zich verspreidt.

Meer nieuws

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?