Gemeente Maashorst streeft naar eerlijke prijzen en betaalbare accommodaties

Geplaatst op maandag 16 september 2024

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Maashorst heeft de nieuwe beleidsnota ‘Accommodatiebeleid en tarifering maatschappelijk vastgoed’ vastgesteld. Die wordt op 10 oktober voor besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Door het nieuwe beleid wordt de huur van alle maatschappelijke accommodaties voor heel Maashorst gelijkgetrokken.

De nota ‘Accommodatiebeleid en tarifering maatschappelijk vastgoed’ beschrijft hoe de gemeente haar maatschappelijke gebouwen wil beheren en ontwikkelen. Deze plekken maken ontmoeting, sport, cultuur en andere activiteiten mogelijk voor inwoners. Denk aan sporthallen, culturele centra, buurthuizen, ontmoetingscentra enzovoort. Om ervoor te zorgen dat deze voorzieningen ook in de toekomst beschikbaar blijven, is dit nieuwe beleidskader opgesteld.

Toekomstbestendige accommodaties

Het beschikbaar houden van deze voorzieningen voor iedereen, vraagt om een gedeelde investering met een gelijk speelveld in lasten. Er is een vergelijking gemaakt (een benchmark) met gelijkwaardige gemeenten. Op basis van deze ‘benchmark’ zijn de tarieven nu eenvoudiger en gelijkwaardig gemaakt voor heel Maashorst met marktconforme tarieven voor alle maatschappelijke accommodaties. De buitensportaccommodaties zijn in dit beleid nog niet meegenomen. Deze zullen later in 2025 worden vastgesteld.

Beweging naar samenredzaamheid

“De gemeente wil de beweging van samenredzaamheid verder stimuleren door het besturen en beheer van de (multifunctionele) accommodaties meer te beleggen bij lokale stichtingen en verenigingen,” aldus wethouder Van den Broek. Waar nodig zorgt de gemeente voor ondersteuning zodat besturen en vrijwilligers optimaal hun activiteiten kunnen uitvoeren. Het accommodatiebeleid richt zich op het creëren van laagdrempelige en toegankelijke ontmoetingsplekken. Daarmee sluit dit beleid nauw aan op het beleidskader ‘Sterke Sociale Basis’, waar samenwerking tussen buurtbewoners, vrijwilligers en beroepskrachten voor meer samenredzaamheid sterk wordt bevorderd.

Wethouder Van den Broek vervolgt: “We zijn trots op ons uitgebreide aanbod aan voorzieningen! En om dit te behouden, is het belangrijk dat we de tarieven in alle kernen gelijk trekken om ze zo beter aan te laten sluiten bij de huidige tijd. Eigen besturen, beheerders en vrijwilligers zijn daarin heel belangrijk, want zij zijn diepgeworteld in hun eigen buurt. Ze kennen de behoeften in hun wijk en dorp en kunnen daarom activiteiten efficiënt en passend vorm geven.”

Overgangsperiode

Voor de kernen Reek, Zeeland en Schaijk verandert er ten aanzien van de tarieven met dit beleid weinig. De gebruikers in de drie kernen van de voormalige gemeente Uden zullen de veranderingen zoals gezegd wel merken. De nieuwe tarieven voor de wijkaccommodaties worden daarom geleidelijk ingevoerd, verspreid over een periode van vier jaar.
Voor de binnensportverenigingen hebben de tariefwijzigingen op circa 10 verenigingen gevolgen. Bij die verenigingen is gekozen voor een overgangsperiode van 1 jaar. De impact van de tariefwijziging verschilt dus per vereniging. De gemeente heeft daarom de verandering voor iedere vereniging uitgerekend. Hierover ontvangt iedere vereniging een brief, of heeft die al ontvangen, met meer informatie over wat de tariefwijziging voor hun betekent.

Meer nieuws

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?