Gemeentes: “Sluiting Natuurcentrum de Maashorst niet noodzakelijk”
Geplaatst op maandag 28 oktober 2024
“Sluiting van het Natuurcentrum is echt niet noodzakelijk. Want met aanpassingen is voortzetting op basis van het bestaande budget mogelijk.” Aldus de wethouders van Bernheze en Maashorst. Natuurcentrum De Maashorst krijgt echter geen extra structurele subsidie. Het bestuur van het Natuurcentrum vraagt bovenop de reguliere jaarlijkse subsidie van 130.000 euro namelijk om ruim 150.000 euro per jaar extra. En dat vinden de colleges van Maashorst en Bernheze in de toekomst niet te verantwoorden.
Tot 2022 kreeg het Natuurcentrum jaarlijks in totaal zo’n 235.000 euro subsidie van de gemeenten Oss, Uden, Landerd en Bernheze. In 2022 viel de subsidie – ruim 100.000 euro - van de gemeente Oss weg. Het Natuurcentrum kreeg vanaf dat moment jaarlijks ongeveer 130.000 euro van Bernheze en Maashorst gezamenlijk, plus in 2022 een extra subsidie van ruim 46.000 euro om gedeeltelijk de weggevallen subsidie van Oss te compenseren.
Opties kostenbesparing door bestuur niet goed onderzocht
Het bestuur van het Natuurcentrum vraagt nu bovenop de reguliere subsidie ruim 150.000 euro per jaar extra. Het heeft namelijk aangegeven dat het de exploitatie van het centrum niet rond krijgt voor 130.000 euro.
Beide gemeentes hebben het bestuur daarop meermaals gevraagd om te gaan onderzoeken hoe het centrum het financieel wel zou kunnen redden zonder extra subsidie. Door bijvoorbeeld op kosten te besparen en/of op zoek te gaan naar andere verdienmodellen. Het bestuur van het Natuurcentrum zag eerder dit jaar alleen een structurele verhoging van de subsidie als optie. In de scenario’s ‘Opschaling van activiteiten’ en ‘Reorganisatie/beëindiging van taken’ kon het bestuur zich niet vinden. Die zijn door hen ook niet verder onderzocht. De hulp van een externe adviseur die het Natuurcentrum van de gemeente kreeg aangeboden is door het bestuur eveneens afgewezen. Recent heeft het bestuur wel aangegeven enkele scenario’s om meer inkomsten te genereren, te willen onderzoeken.
Natuureducatie belangrijk
Natuureducatie is geen wettelijke taak voor gemeenten. Maar Bernheze en Maashorst vinden natuureducatie wél erg belangrijk. En ze zijn blij met de rol die het Natuurcentrum daarin vervult, en met de vele vrijwilligers die zich daarvoor inzetten. Die inzet wordt zeer gewaardeerd. Ze willen de natuureducatie ook in de toekomst graag laten verzorgen door het Natuurcentrum. Toch kunnen ze een dubbele subsidie niet toekennen. “Dat kunnen we niet verantwoorden ten opzichte van andere organisaties die subsidie ontvangen”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel (Maashorst). “Bovendien krijgen we als gemeentes de komende jaren minder geld van het Rijk. Nieuwe, extra structurele uitgaven zijn daarom niet mogelijk. Dat zou dan namelijk ten koste gaan van andere projecten en ambities. Daarbij zijn we ervan overtuigd dat natuureducatie ook op een andere manier kan worden vormgegeven. Op een manier die wél past binnen het bestaande budget.”
Bedrijfsvoering aanpassen
Er is Bernheze en Maashorst echt wel wat aan gelegen om natuureducatie én het Natuurcentrum voor de beide gemeentes te houden. De jaarlijkse subsidie van ruim 130.000 euro blijft dan ook overeind. En eerder dit jaar gaven de beide gemeentes aan bereid te zijn om nog eens voor ruim 123.000 euro de portemonnee te trekken. Onder de voorwaarde dat het bestuur niet kiest voor sluiting, maar voor structurele aanpassing van de bedrijfsvoering. En dat er door de gemeentes onafhankelijk onderzoek naar de toekomstbestendigheid van het Natuurcentrum plaatsvindt, met medewerking van het bestuur. Zodat het Natuurcentrum voortgezet kan worden, maar wel binnen het bestaande subsidiebudget.
Natuurcentrum behouden
“We hebben zoals gezegd eerder al aangeboden om samen met het Natuurcentrum te onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de werkzaamheden door kunnen gaan, zonder verdubbeling van de subsidie”, zegt wethouder Rien Wijdeven (Bernheze). “Helaas zag het bestuur dat niet zitten.” Dat vinden de wethouders uiteraard ontzettend jammer. “Zeker gezien de vele uren die vrijwilligers al die jaren hebben gestoken in het centrum.” Er is echter momenteel geen zicht op een financieel gezonde, toekomstbestendige bedrijfsvoering door het Natuurcentrum. “Het huidige bedrijfsplan biedt onvoldoende houvast en zekerheden voor de toekomst. Om het Natuurcentrum te behouden, pakken wij daarom nu zelf de regie.” Dit proces, waarbij een onafhankelijk adviseur wordt ingeschakeld, starten de gemeentes binnenkort op met als doel het Natuurcentrum open te houden.
Meer nieuws
-
Boomfeestdag 2024: Maashorst grootste Boomfeestdag-organisator in Brabant
22 nov 2024 - Woensdag stond Maashorst in het teken van de jaarlijkse Boomfeestdag. Maar liefst 350 kinderen staken deze dag de handen uit de mouwen om 5.360 bomen te planten.
-
De mobiele milieustraat komt in december weer naar je toe!
18 nov 2024 - We zetten in Maashorst goede stappen in het scheiden van afval. Toch komen bij het restafval nog veel spullen terecht die eigenlijk op de milieustraat thuishoren.
-
Overleg Lokaal Educatieve Agenda in Maashorst 30 oktober 2024
18 nov 2024 - De gemeente is wettelijk verplicht om te overleggen met de schoolbesturen en de kinderopvangorganisaties over het onderwijsachterstandenbeleid.
-
Maashorst meldt vermissing kunstwerken bij politie
15 nov 2024 - De gemeente Maashorst heeft melding gedaan van vermissing van een vijftigtal kunstwerken. Het gaat om kunstwerken uit de collectie van de voormalig gemeente Uden.