Huis bouwen op gemeentegrond? Dan vijf jaar zelf bewonen

Geplaatst op woensdag 18 december 2024

Gemeente Maashorst wil ervoor zorgen dat betaalbare koopwoningen ook betaalbaar blijven voor de juiste doelgroepen. Daarom gaat er een zelfbewoningsplicht gelden voor nieuwbouwwoningen op grond die wordt gekocht van de gemeente.

Maashorst wil zorgen voor een gevarieerd aanbod van woningen dat past bij de wensen van bewoners. De beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen (betaalbaarheidsgrens in 2024: €390.000 en in 2025: €405.000) staat echter onder druk. Het is daarom van belang dat er niet alleen genoeg woningen beschikbaar zijn, maar ook dat deze woningen bij de juiste doelgroep terecht komen.

Om ervoor te zorgen dat nieuwbouwwoningen worden gekocht en bewoond door de eigenaar, kan een zelfbewoningsplicht worden opgelegd. Dit betekent dat de koper zelf in de woning moet gaan wonen. Deze regel is bedoeld om starters en doorstromers te helpen en ervoor te zorgen dat betaalbare woningen beschikbaar blijven voor de juiste doelgroep. De regel geldt voor vijf jaar. Dus bij verkoop binnen die tijd moet ook de nieuwe eigenaar in de betreffende woning gaan wonen.

Binnen Maashorst gold tot dusver dat de zelfbewoningsplicht wordt opgelegd als de gemeente een woningbouwkavel verkoopt aan een particulier. Vanaf 1 januari 2025 gaat de zelfbewoningsplicht ook gelden als de gemeente grond verkoopt aan een ontwikkelaar. Aan de kopers van de huizen kan dan ook een zelfbewoningsplicht worden opgelegd.

“In onze doelgroepenverordening staat dat bouwplannen voldoende sociale huur-, middenhuur- en goedkope koopwoningen moeten bevatten. Daarbij regelt de verordening de prijzen, definities, doelgroepen en hoe lang de woningen in die prijsklasse blijven”, licht wethouder Franko van Lankvelt (Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen) toe. “Samen met de zelfbewoningsplicht, die voorkomt dat nieuwbouwwoningen met winst worden doorverkocht, zorgen we er met deze maatregel voor dat dit deel van de woningmarkt bereikbaar blijft voor de juiste doelgroepen.”

Meer nieuws

  • Deze maand ontvang je het aanslagbiljet voor de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen

    3 feb 2025 - In februari ontvang je de jaarlijkse aanslag gemeentelijke- en/of waterschapsbelastingen. Per post in de brievenbus of digitaal in je berichtenbox als je bent aangemeld voor MijnOverheid. Je ontvangt deze aanslag in opdracht van gemeente Maashorst van Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB).

  • Onderzoek naar besluitvorming asielopvang in Van der Valk Hotel afgerond

    30 jan 2025 - Bureau Berenschot onderzocht het besluitvormingsproces dat voorafging aan de noodopvang in het Van der Valk Hotel in Uden. Het bureau doet op basis van een analyse verschillende aanbevelingen. De meeste daarvan worden inmiddels toegepast.

  • Beleidsprogramma Mobiliteit ligt ter inzage

    30 jan 2025 - Vanaf 30 januari ligt het concept beleidsprogramma Mobiliteit ter inzage. Gedurende zes weken, tot en met 12 maart 2025, kan er gereageerd worden op het concept beleidsprogramma.

  • Raadhuis Uden aangewezen als permanente trouwlocatie

    30 jan 2025 - Het College heeft besloten om niet langer een gemeentelijke trouwlocatie in eigen beheer te blijven uitvoeren. De redenen zijn de hoge kosten en het lage gebruik van de trouwzaal in het Raadhuis. Door het Raadhuis aan te wijzen als een permanente trouwlocatie blijft het wel mogelijk om deze locatie als trouwlocatie te gebruiken.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?