Samen voor een veilige buurt
Geplaatst op woensdag 2 april 2025
Samen voor een veilige buurt
Regelmatig worden er in woningen, garageboxen, opslagboxen, schuren en bedrijfspanden in Maashorst drugs of drugslabs gevonden. Handel in en het opslaan, verwerken en maken van drugs is verboden. Ook zorgt het opslaan, maken, verwerken en verhandelen van drugs voor overlast en veiligheidsrisico’s in de buurt. Sinds 1 april 2025 hebben 62 organisaties in Oost-Brabant afspraken over de aanpak van drugslocaties. Die staan in het ‘Convenant aanpak drugslocaties Oost-Brabant 2025-2030’ (PDF, 382.6 kB) . Samen willen de organisaties zorgen voor veilige en leefbare straten, wijken en buurten in Oost-Brabant.
Afspraken informatie delen
In de afspraken staan regels over het uitwisselen van informatie, zodat we samen drugscriminaliteit kunnen voorkomen en aanpakken. We delen alleen informatie over personen die drugs verwerken, maken, verhandelen en/of opslaan. Het delen van informatie helpt ook om gevaarlijke situaties meteen te stoppen. Als organisaties snel weten waar drugs zijn gevonden of wordt verhandeld, kunnen zij maatregelen goed op elkaar afstemmen.
Voorbeelden:
- De burgemeester kan met de informatie van de politie besluiten om een woning voor een periode te sluiten.
- Een woningcorporatie kan sneller met de huurder in gesprek gaan om het huurcontract op te zeggen.
- Het UWV kan een uitkering stopzetten en geld terugvragen als de bewoner of ondernemer geld verdient door drugsactiviteiten en op hetzelfde moment een uitkering ontvangt.
Met dit convenant krijgen de organisaties geen extra mogelijkheden om criminaliteit aan te pakken. Elke organisatie werkt vanuit de eigen wettelijke taken en bevoegdheden. Tot nu toe waren er alleen afspraken over het delen van informatie over hennep(kwekerijen).
Signalen drugscriminaliteit
Het maken van drugs kan gevaarlijk zijn voor bewoners in de buurt. Er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, met risico op brand en ontploffingen. Ook zijn er risico’s voor de gezondheid en het milieu. En het brengt misdaad in de buurt.
Het maken van drugs gebeurt niet alleen in verlaten schuurtjes buiten woonwijken, maar ook in garages of woningen middenin woonwijken. Natuurlijk doen criminelen er alles aan om hun activiteiten te verbergen. Toch kun je als bewoner signalen herkennen.
Zo herken je een drugslab, drugshandel of een hennepkwekerij:
• Dure auto’s en opvallende personen
• Geen contact met de buren
• Vreemde geur of stankoverlast
• Laden of lossen op vreemde tijden
• Altijd gesloten rolluiken, afgeplakte ramen
• Beveiliging met camera’s
• Steeds zoemend, piepend of brommend geluid
• Mensen die elkaar kort ontmoeten en iets geven
• (Drugs)afval op straat (zakjes, rietjes, spuiten, ampullen of zelfs jerrycans)
Meer weten? Kijk ook eens op www.houdmisdaaduitjebuurt.nl (Deze link gaat naar een andere website)
Vermoedens melden
Zie jij iets verdachts? Meld, want ieder vermoeden telt! Melden van vermoedens kan bij de politie. Het kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (M.). Melden bij M. is altijd anoniem. M. ziet bijvoorbeeld geen telefoonnummers, neemt geen gesprekken op en noteert geen herleidbare gegevens. Anoniem is dus ook echt anoniem!
Melden:
- spoed: 112
- anoniem: www.meldmisdaadanoniem.nl (Deze link gaat naar een andere website) of kosteloos bellen met 0800-7000
- politie: www.politie.nl of 0900-8844.
Onderneem nooit zelf actie wanneer je een drugs(lab) of kwekerij vindt maar maak daar melding van!
Meer nieuws
-
Resultaten oproep ongebruikte hulpmiddelen
3 apr 2025 - Eind vorig jaar riepen we inwoners op om hun ongebruikte WMO hulpmiddelen vrijwillig in te leveren. En met resultaat! Er zijn totaal 20 hulpmiddelen, zoals rolstoelen, scootmobielen en driewielfietsen teruggekomen bij de leveranciers. Deze worden waar mogelijk klaargemaakt om andere inwoners te helpen.
-
Balies en receptie gemeentehuis dicht op vrijdagmiddag 4 april
1 apr 2025 - Op vrijdagmiddag 4 april zijn de balies en de receptie van het gemeentehuis vanaf 12.00 uur gesloten. Dit in verband met een interne bijeenkomst.
-
Nieuwe pagina in het Udens Weekblad en Arena Lokaal: Kernenkracht!
26 mrt 2025 - In jouw dorp gebeurt zoveel moois. Van initiatieven die de buurt groener maken tot ideeën die mensen dichter bij elkaar brengen. Op de Kernenkracht-pagina lees je nieuws en verhalen voor en door inwoners over hun initiatieven.
-
Vitaliteitsdag Schaijk en informatiebijeenkomst Muzerijk zorgen voor gezondere 55 plussers in Maashorst
26 mrt 2025 - We willen dat onze inwoners gezond ouder kunnen worden in Maashorst. Valrisico is hierbij een belangrijk onderwerp. Vaak kun je zelf al wat doen om dit risico kleiner te maken. Maar dan moet je wel weten hoe. Vorige maand heeft Muzerijk de eerste informatiebijeenkomst met een bijdrage van de gemeente georganiseerd over hoe je veilig door kunt blijven lopen. En op 26 maart was er in Schaijk een brede vitaliteitsdag waar we als gemeente aan bij hebben gedragen.