Social Return
Social Return wil zeggen dat u als organisatie of als werkgever wat terug doet voor de maatschappij. U kunt in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen bewust kiezen voor de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Behalve dat u zich inzet voor de maatschappij, draagt het ook bij aan uw opgave vanuit de Quotumwet. Ook wordt bij een aanbestedingsprocedure steeds vaker gevraagd om een vorm van social return.
Misschien denkt u dat er in uw organisatie geen geschikt werk is voor kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt of iemand uit het doelgroepregister? Wij kunnen u daar bij adviseren. Want vaak zijn er toch mogelijkheden. Door bijvoorbeeld eenvoudige en routinematige werkzaamheden uit bestaande banen te lichten, en daarvan een aparte functie te maken. Dat kan het voor u mogelijk maken om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Interessante regelingen social return
Er zijn diverse mogelijkheden voor een kandidaat die u inzet vanuit social return:
- Proefplaatsing: gedurende een periode tussen de 1 en 3 maanden werkt de kandidaat met behoud van uitkering, met als doel om hierna bij u in dienst te treden. Een ideaal middel om te onderzoeken of de baan en kandidaat goed bij elkaar passen.
- Looncompensatie (no-riskpolis): dit houdt in dat u in geval van uitval door ziekte voor deze werknemer looncompensatie kunt krijgen. Hiermee bent u financieel verzekerd tegen uitval bij ziekte. Dit loopt dan via het UWV (doelgroepenregister).
- Werkplekvoorzieningen en werkplekaanpassingen: neemt u iemand met een ziekte of arbeidsbeperking aan? Dan is het misschien nodig om het werk of de werkplek aan te passen. Als werkgever kunt u hier advies over krijgen. Dit loopt via het UWV of via de gemeente.
- Loonkostensubsidie: loonkostensubsidie compenseert het verschil tussen de arbeidsproductiviteit van een werknemer (loonwaarde) en het wettelijk minimumloon. Dat gaat namelijk uit van 100% arbeidsproductiviteit. Is een werknemer niet in staat om 100% van het minimum loon te verdienen? Dan kunt u dankzij de loonkostensubsidie toch deze minder productieve werknemer in dienst nemen.