Woon- en opvanglocaties
We hebben drie locaties gevonden waar we wonen (huisvesting van urgente doelgroepen) én opvang van vluchtelingen kunnen gaan combineren, te weten:
- Boekelsedijk in Uden (voor ongeveer 500 bewoners, waaronder 300 asielzoekers).
- Repelakker in Zeeland (voor ongeveer 250 bewoners).
- Molenaarstraat in Schaijk (voor ongeveer 250 bewoners).
Op ál deze locaties willen we verschillende doelgroepen combineren.
Bekijk hier de locaties (PDF, 456.1 kB)
Waarom wonen en opvangen combineren?
Ook in gemeente Maashorst is het aantal woningzoekenden groter dan het beschikbare aanbodaantal woningen. Als gemeente hebben we ons als doel gesteld versnelling in om de woningbouw te stimuleren om het aanbod zo snel mogelijk te vergroten. We hebben daarbij speciale aandacht voor doelgroepen die een lagere slagingskans hebben op de woningmarkt, zoals jongeren en starters, spoedzoekers (mensen die door omstandigheden per direct woonruimte nodig hebben) en vluchtelingen.
Net als andere gemeenten in Nederland, hebben we een wettelijke verplichting om vluchtelingen op te vangen (= migratieopgaven). Die verantwoordelijkheid nemen we in Maashorst serieus: wij willen mensen die moesten vluchten uit eigen land een goed en veilig onderkomen bieden. We zien dat als onze plicht en kiezen er bewust voor om te zorgen voor goede voorzieningen, passend bij de draagkracht van onze gemeente en de gastvrijheid waarmee we in de regio al van oudsher bekend staan. Bovendien sluit de huidige opvanglocatie in hotel Van der Valk in Uden op 1 oktober 2026. Dat hebben we bij de start zo afgesproken en daar houden we ons aan.
Bij het maken van keuzes voor nieuwe locaties hebben we zo goed mogelijk rekening gehouden met:
- De lessen uit de evaluatie van het besluitvormingsproces rond de noodopvang in het Van der Valkhotel.
- De uitgangspunten die de gemeenteraad opstelde voor de opvang van vluchtelingen (4 juli 2024).
- De suggesties die inwoners met ons deelden tijdens de participatiesessies, de online enquête en het draagvlakonderzoek in 2024. Zij willen liefst dat verschillende doelgroepen bij elkaar worden gehuisvest, en dat de opvang wordt verspreid over meerdere kernen, bij voorkeur in kleinere locaties midden in een woonomgeving met voorzieningen.
Brief naar omwonende(n)
We hebben donderdag 20 maart een brief gestuurd naar omwonenden van de drie locaties (zie ook de vraag ‘Naar wie hebben jullie een brief gestuurd op 20 maart 2025?’ in de rubriek Veelgestelde vragen onder het kopje proces).
We begrijpen inmiddels van de postbezorger dat er flinke vertraging is geslopen in de bezorging. Dat vinden we heel vervelend. Heb je nog geen brief ontvangen? Lees hier de brief naar omwonende(n) (PDF, 62.6 kB) en bekijk de bijlage met de locatiekaarten (PDF, 456.1 kB).
Informatiebijeenkomst
Op 9 april 2025 organiseren we een informatiebijeenkomst over deze drie locaties. Je bent van harte welkom. We lichten dan het voorstel toe en je kunt vragen stellen en eventuele zorgen delen. Vragen waarop we nog geen antwoord weten, kun je achterlaten. We komen er dan op terug zodra we er antwoord op kunnen geven. Later volgen ook informatiebijeenkomsten per locatie, als onderdeel van de aanvraag omgevingsvergunning.
- Wanneer: 9 april 2025
- Hoe laat: van 19.30 tot 21:00 uur.
- Waar: Kruisherenkapel, Lieve Vrouwenplein 44 in Uden
- Voor wie: omwonenden en andere belangstellenden
Programma Informatiebijeenkomst
Deel 1 - Toelichting op de keuze voor de locaties en wat er nog voor moet gebeuren. Deze toelichting wordt live uitgezonden en je kunt het na afloop terugkijken via www.youtube.com/@gemeentemaashorst (Deze link gaat naar een andere website)
Deel 2 – Je kunt vragen stellen bij informatietafels. Daar zijn medewerkers van de gemeente en van het COA aanwezig. Ook horen we graag jouw ideeën en zorgen, zodat we die kunnen meenemen bij de verdere uitwerking. Je kunt je vragen ook schriftelijk achterlaten. Er kunnen max. 500 mensen deelnemen. Bij meer belangstelling organiseren we zo spoedig mogelijk een extra bijeenkomst.
Later volgen er meerdere momenten waarop we met omwonenden en andere belanghebbenden in gesprek gaan, als onderdeel van de vergunningsprocedure (ook wel omgevingsdialoog genoemd).
Aanmelden informatiebijeenkomst
Aanmelden is verplicht en kan t/m 7 april via het e-mailadres asielopvang@gemeentemaashorst.nl (vermeld je naam en adres, ook van de mensen die je meeneemt).
Hoe nu verder?
Als de gemeenteraad instemt met de voorgestelde locaties, doet het COA eerst nog een haalbaarheidsonderzoek. Daarin kijken ze onder meer naar bereikbaarheid en infrastructuur, veiligheid in en om de locatie, flora en fauna, financiën en beschikbaarheid van voorzieningen. Als blijkt dat de locatie geschikt is, maakt het COA een plan voor de realisatie. Het COA doorloopt daarmee het gebruikelijke proces voor de aanvraag van een omgevingsvergunning, inclusief een dialoog met de omgeving en de mogelijkheid voor het indienen van een zienswijze, beroep of bezwaar.
Veelgestelde vragen
Op de pagina Veelgestelde vragen vind je een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden. Steeds als er nieuws is te melden over de opvang, melden we dat in de rubriek ‘Nieuws over de opvang asielzoekers.
Meer informatie
Heb je vragen over de asielopvang voor de gemeente? Neem dan contact met ons op via het e-mailadres asielopvang@gemeentemaashorst.nl.